N-VA Antwerpen viseert expliciet Joodse wijken op COVID-19: bijna alle Belgen haken af

Update maandag 25/01 10u13
Slechts beperkt aantal inwoners van zwaar getroffen wijken laat zich voorlopig testen. Volgens Fons Duchateau (N-VA), schepen voor volksgezondheid van ’t Stad, kwamen vandaag minder dan 500 mensen opdagen. Op zondag en zaterdag boden alles samen 1.098 mensen (joden en niet-joden samen) zich aan. Een complete afgang dus voor het stadsbestuur.

Op maandag hoopt men nog op 200 mensen. Van de 6500 mensen zullen er uiteindelijk ca. 1300 opdagen of amper 20 procent. Het grootste deel, ruim 80 procent, het overgrote deel niet eens Joods (!), blijft thuis. Niét omdat ze gebrek aan burgerzin hebben of geen burgerplicht vertonen, maar simpelweg omdat ze geen vertrouwen hebben in het beleid en de aanpak van de viruscrisis.

Een zichtbaar gefrustreerde Schepen voor gezondheidszorg Fons Duchateau is boos en dreigt thans iedereen (ca. 5200 mensen) die zich niet heeft aangemeld voor de “vrijwillige” coronatest, in quarantaine te zetten. Schepen Duchateau hoopt zo het vertrouwen van het volk terug te winnen voor zijn aanpak.

Wat vooraf ging: De stunt van BDW & Co
De burgemeester van Antwerpen, een stad in België met een grote orthodox-joodse Haredi-gemeenschap, heeft hun buurten uitgekozen voor intensieve COVID-19-tests.

Bart De Wever, een rechtse politicus van de N-VA, een partij die veel steun geniet in joodse kringen (met locale boegbeelden in de partij zoals André Gantman en Michael Freilich), kondigde donderdag het plan aan om 6.500 tests uit te voeren in twee wijken van het centrum van Antwerpen met veel joodse inwoners.

Als reden voor de selectiegroep gaf de burgemeester:

Omdat de besmettingsgraad daar is gestegen en nu vier keer zo hoog is als het stadsgemiddelde. Ons stadscrisisteam volgt infecties in verschillende wijken. We willen een grote testcampagne doen in wijken waar het slecht gaat en ook om te kijken of er nog meer varianten van het virus zijn.

De Wever benadrukte op een persconferentie dat

[..] de twee buurten [aan het Antwerpse Stadspark] worden uitgekozen, niet omdat er Joden wonen, maar omdat ze veel contacten hebben in het Verenigd Koninkrijk, en de kans bestaat dat de Britse variant daar rondgaat en we willen weten op welke schaal.

Testen is niet verplicht
De testen worden dit weekeinde uitgevoerd. Het testen gebeurt op vrijwillige basis en het zal iedereen benieuwen hoeveel van de 6.500 geviseerde mensen (Joden en niet-Joden) zullen komen opdagen.

Vandaag zaterdag, sabbat voor de Joden, zal er alvast geen grote stormloop zijn. Tussen 700 en 1000 mensen hebben aangegeven zich vandaag te laten testen. Morgen beter? Of maandag? Mijn schatting is minder dan 50 procent vrijwillige ge-testen.

De zogenaamde U.K. COVID-19-stam, of B-117, kwam eind vorig jaar op in het Verenigd Koninkrijk en wordt verondersteld besmettelijker te zijn dan de oorspronkelijke Chinese stam die de pandemie veroorzaakte. Testen op de soort “helpt voorkomen dat duizenden mensen in quarantaine gaan. We willen gericht handelen”, aldus de Wever.

Hij vertelde ook aan de VRT-omroep dat de betrokken buurten ‘meer niet-joden dan joden hebben’. Tests zijn vrijwillig. De stad heeft dit weekend en op 24 januari 6.500 persoonlijke uitnodigingen in de brievenbussen bezorgd om te worden getest.

Ondanks vroege prognoses van hoge infectie- en sterftecijfers in hechte Haredi-kringen, hebben vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en leden gezegd dat slechts een handvol leden zijn overleden aan COVID-19.

Twee joden, drie meningen
Zoals kon verwacht worden zijn de meningen binnen de Joodse gemeenschap erg verdeeld. Hans Knoop, de woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties reageerde op het vrijwillige karakter van het testen:

Ik doe een hartstochtelijke oproep om op de uitnodiging van het stadsbestuur in te gaan. Als echter blijkt dat de besmettingen effectief vier keer hoger liggen, dan vind ik dat die twee buurten prioriteit moeten krijgen voor de vaccinaties. Er moet dan echt ingegrepen worden.

Waarop Terry Davids, hoofdredactrice van Joods Actueel, repliceerde:

Dit is een zeer onbezonnen uitspraak die vooral onbegrip en woede bij de brede bevolking zal opwekken. Ik distantieer mij volledig van deze uitspraak, en met mij nog heel veel andere Antwerpenaren die wonen in de geviseerde wijken.

Samuel Markowitz, districtsschepen van Antwerpen en lid van de Joodse gemeenschap, woont in de buurt. Hij vindt het vreemd dat enkel deze wijken getest moeten worden, en niet heel Antwerpen:

Ik weet niet hoe het er in andere wijken, gemeenschappen of delen van de stad aan toe gaat, dus of er effectief meer besmettingen zijn in onze buurt, kan ik niet zeggen. Er zullen sowieso wel een aantal mensen besmet zijn, maar we zitten nu eenmaal middenin een coronaperiode: als er geen besmettingen meer zouden zijn, zouden we ervan af zijn. Ik ben niet tegen testen, maar ik denk niet dat de dreiging opeens uit de Joodse gemeenschap zou komen. Het zou fijn zijn als heel Antwerpen zich gratis zou kunnen laten testen, niet één wijk of gemeenschap. Als we daarmee beginnen, moeten we wel elke week een andere straat of buurt oproepen om zich te laten testen.

In de grootste Joodse school van Antwerpen, Jesode-Hatora Beth-Jacob in de Lange van Ruusbroecstraat, is op vrijdag beslist om de deuren preventief te sluiten, bericht ATV. Eerder werden daar bij enkele leerlingen ook al besmettingen vastgesteld. Een interventieploeg van het UZA voerde er al testen uit. Maar er zijn op dit moment nog te weinig resultaten bekend.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Frank Segers “Twee bijeenkomsten in Antwerpse synagoge stilgelegd, burgemeester De Wever: “De joodse wijken staan in brand” van 23 januari 2021 op de site vna VRT NWS

♦ naar een artikelCity of Antwerp invites residents of heavily Jewish neighborhoods for COVID-19 testing” van 22 januari 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van SVM “Joodse woordvoerder: ‘Als besmettingscijfers echt vier keer hoger liggen moeten inwoners uit die wijken sneller vaccin krijgen’” en een artikel van Annelin Marien “6.500 Antwerpenaren uit twee wijken opgeroepen om zich te laten testen op Covid-19” van 21 januari 2021 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikelJesode-Hatora Beth-Jacob school sluit preventief de deuren” van 22 januari 2021 en een artikelJoodse gemeenschap voelt zich geviseerd door virologen” van 12 juli 2020 op de site van ATV Nieuws

Een gedachte over “N-VA Antwerpen viseert expliciet Joodse wijken op COVID-19: bijna alle Belgen haken af

 1. In ‘normale’ scholen word er getest wanneer er een uitbraak word vastgesteld.

  Er zou getest moeten worden wanneer mensen uit het buitenland terugkomen…..gebeurt mondjes maat.

  Demonstreerende superspreaders worden niet getest….ook niet vrijwillig.

  En dus ‘allemaal een oproep, maar zeker niet selectief ‘vrijwillig’ voor Joden.

  Heeft een vieze bijsmaak en werkt voor geen meter.

  Laat Antwerpen zich maar beter bezig houden met genoeg preventieve vaccins i.p.v. selectieve testen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.