Klacht tegen Aalsters carnaval omtrent antisemitische uitspraken in de nasleep ervan

De organisatoren van het Belgische carnaval in Aalst hebben de spot van de Joden daar verdedigd als een goedaardige satire tijdens een tegencultuurparade die uitslaat naar mensen van alle religies en rassen.

Maar volgens een recente klacht die is ingediend bij de antiracismewaakhond van het land, heeft de man die het evenement in Aalst leidt, klassieke antisemitische opmerkingen gemaakt op Facebook, meldde Het Laatste Nieuws van Antwerpen op donderdag.

De klacht aan de UNIA-waakhond over de voorzitter van de Aalst Carnival Association, Sven de Smet, volgt op een controverse die ertoe leidde dat het Aalst Carnival verzaakte aan zijn titel als werelderfgoed evenement.

Denis Bouwen van Unia liet weten de zaak te onderzoeken:

Unia had via antisemitisme.be een melding ontvangen over bepaalde uitspraken van Sven De Smet in Aalst. We zijn deze melding grondig aan het bekijken. Zoals bij alle andere meldingen zal de melder ook in dit geval een antwoord ontvangen van Unia.

De 2019-editie van het jaarlijkse evenement – een kostuumfeest dat bekend staat om zijn oneerbiedige sfeer en provocerende kostuums – bevatte verschillende praalwagens die als antisemitisch werden beschouwd, waaronder die van Joden afgebeeld als insecten. De vorige gebeurtenis had een praalbrief over de kosten van levensonderhoud, met grijnzende orthodoxe joden met zakken geld en een rat op een van hun schouders.

De klacht van Rudi Roth, een joodse journalist uit Aalst, over de Smet betreft een opmerking die De Smet op 29 december achterliet in een Facebook-bericht met een foto van de display van 2018 met de titel “Hé, Jood, de regels gelden ook voor jou.” Het bijschrift verwees naar schendingen van COVID-19-noodmaatregelen door orthodoxe joden uit de haredi.

“Onzin! Gods uitverkoren volk”, schreef De Smet. Een andere carnavalsliefhebber, Filip Deshommes, antwoordde: “Heb een hart. Deze mensen hebben de Holocaust meegemaakt, dus ze mogen altijd een beetje meer dan anderen.”

De Smet heeft geweigerd commentaar te geven op de klacht tegen hem en zei “Voor mij is dit alles een afgesloten hoofdstuk.”

Hieronder een rist commentaren op Facebook waarvan de meesten in het Aalsters dialect:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “COVID-19 comment spurs an anti-Semitism complaint filed against head of Belgium’s Jew-mocking Aalst carnival” van 22 januari 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

♦ naar een artikel van Rutger Lievens “Klacht tegen voorzitter koepel Aalsterse carnavalsverenigingen: ‘Omwille van antisemitische uitspraken’” van 21 januari 2021 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

Een gedachte over “Klacht tegen Aalsters carnaval omtrent antisemitische uitspraken in de nasleep ervan

  1. Na de aanklacht van één Joodse journalist tegen hem persoonlijk, heeft hij nu tenminste écht een reden voor zijn geavanceerde anti Joden hobby.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.