Moeten de joden van Europa naar Israël verhuizen?

Plaatje hierboven: Ruim 43% van de Nederlandse Joden zegt dat ze hun etnische identiteit verbergen. De helft (47 procent) van de deelnemers voelt zich niet vrij om in Nederland openlijk joods te zijn [beeldbron]

Op zondag meldde The Guardian het deprimerende feit dat “bijna de helft van de Britse Joden het vertonen van zichtbare tekenen van hun jodendom in het openbaar, zoals een davidster of een keppel, vermijdt vanwege antisemitisme”, aldus een nieuwe studie.

The Guardian berichtte:

De Campaign Against Antisemitism en King’s College London hebben 12 verklaringen afgelegd waarmee de deelnemers aan de enquête werden gevraagd het eens of oneens te zijn. Twaalf procent toonde ‘diepgewortelde antisemitische opvattingen’ door het eens te zijn met vier of meer van de uitspraken. Degene die de meeste steun had, was ‘Israël behandelt de Palestijnen zoals de nazi’s de Joden behandelden’, bevestigde bijna een kwart (23%) van de respondenten.

Dat is behoorlijk ontnuchterend. Maar het wordt erger:

Onder het grote publiek was een vergelijkbaar percentage het eens met een of meer antisemitische uitspraken die aan hen werden voorgelegd, wijzend op een‘ zeer verontrustende normalisatie van antisemitisme.

Is er iemand verrast? De vraag is wat te doen aan het groeiende Europese antisemitisme. Moeten Joden in Groot-Brittannië het opgeven en naar Israël verhuizen? Aan de andere kant is Europa ‘judenrein’ maken precies wat de nazi’s zochten door de vernietiging van het Europese Jodendom, en moeten we Hitler die postume overwinning geven?

Twee van de grootste joodse leiders van de twintigste eeuw hadden tegengestelde opvattingen over deze kwestie. Theodor Herzl concludeerde dat antisemitisme onwrikbaar was, en de enige hoop op joods overleven was de oprichting van een onafhankelijke joodse staat.

Hij benadrukte de noodzaak om diplomatie te gebruiken om de wereld ervan te overtuigen dat Joden recht hebben op zelfbeschikking in hun historische thuisland – Israël – en hielp de eeuwenoude droom om naar Zion terug te keren werkelijkheid te maken.

Rabbi Menachem Mendel Schneerson, de Rebbe, was van mening dat Joden niet bang moesten zijn en dat gemeenschappen moesten worden uitgebreid naar alle delen van de wereld. Het jodendom is een wereldwijde religie met wereldwijde invloed. Om dit doel te bereiken, stuurde de rebbe afgezanten over de hele wereld om Joodse gemeenschappen op te richten en te versterken, en om het licht van Joodse waarden en geloof te verspreiden.

Als een Amerikaanse Jood die 11 jaar in West-Europa heeft doorgebracht, geloof ik dat zowel Herzl als de rebbe gelijk hadden. We hebben een Joodse staat nodig in het eeuwige Joodse thuisland Israël, dat de as en spil is van het wereldjodendom, terwijl we tegelijkertijd een wereldwijde Joodse gemeenschap in stand houden die zowel het licht van het Joodse volk verspreidt als de Joodse staat ondersteunt.

Hoe kan ik dit zeggen? Bewijst het feit dat zes miljoen joden werden vermoord terwijl de wereld toekeek niet het punt van Herzl? Er werd tenslotte geen enkele Jood gespaard. Zelfs de meest geassimileerde Jood, en niet-Jood met slechts een ver Joods familielid, werd ter dood veroordeeld. De wereldleiders sloten de poorten van hun land en boden maar weinig Joden de kans om te ontsnappen.

Als Israël in die tijd had bestaan, zouden de Joden een toevluchtsoord hebben gehad en een regering die er alles aan zou hebben gedaan om hen te redden. In feite deden de Joden in Palestina zelfs zonder staat wat ze konden om hun broeders te redden.

De Mossad werd voor het eerst opgericht om illegale immigratie naar Palestina te organiseren en Joden naar hun thuisland te brengen, ondanks de bezwaren van het Britse Mandaat voor Palestina. Heldhaftige figuren, zoals Hannah Szenes, zetten hun leven op het spel om tegen de nazi’s te vechten.

In talloze steden en dorpen in Europa heeft Hitler hele Joodse gemeenschappen uitgeroeid. Als synagogen het overleefden, waren het vaak musea in plaats van gebedshuizen, omdat er vaak niemand was om te bidden. Is dit wat we echt willen? Dat joden historische eigenaardigheden zijn zoals de dinosauriërs? Nee.

Naast het centrale belang van Israël voor elk aspect van de Joodse toekomst, hebben we een wereldwijde Joodse gemeenschap nodig waar onze mensen in elk deel van de wereld gedijen en bloeien. Dan zijn er de Israëlische toeristen die massaal naar steden als Venetië, Rome, Warschau, München en Berlijn trekken.

Willen we dat Israëli’s, in het bijzonder voormalige IDF-soldaten die een reisjaar naar het buitenland gaan, aankomen op een continent zonder Joden en geen plek vinden om zich thuis te voelen? Geen Chabad-huizen? Geen shuls om in te bidden? Geen koosjere restaurants? Geen mikvaot? Geen Joodse gemeenschappen om te bezoeken en je deel van te voelen?

Een Israëlische vriend van mij met wie ik dit besprak was het niet met mij eens. “Als we niet samen zijn, zijn we zwak en worden we blootgesteld. Onze vijanden vermoorden ons. Als we sterk zijn, kunnen ze dat niet. In Israël hebben we een leger. En als we er allemaal zijn, zal het moeilijker zijn om ons te verslaan,” wierp hij tegen.

Ik vertelde hem dat de genocidale Iraanse mullahs dezelfde zaak verdedigen, maar met het tegenovergestelde effect. “Israël is een staat met één bom”, zei een van de moordenaars. Omdat de Joden allemaal samen zijn, is het gemakkelijker om de hele natie te vernietigen.

[..]

Dit alles laat zien hoeveel de joden kunnen bijdragen aan Europa op het gebied van waarden, geloof, naastenliefde en gemeenschap, als Europeanen de lange geschiedenis van anti-joodse antipathie maar zouden laten varen en besluiten dat het bestrijden van antisemitisme een Europese is in plaats van een joodse prioriteit.

Plaatje hierboven: Ansichtkaart Joods Nationaal Fonds, ca. 1901, Warschau Levanon Company. Theodor Herzl kijkt hoe de werkende klasse, de kibboetsim, de berg Zion bestijgen met boven hen de Toren van David, Jeruzalem [beeldbron: The Librarians]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shmuely Boteach “Should Europe’s Jews move to Israel?” van 19 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Moeten de joden van Europa naar Israël verhuizen?

 1. The Guardian, de hypocriete voeder van Jodenhaat met hun geniepige niet aflatende ”kritiek” aan Israel en protectie van de promoters hiervan, zoals o.a. Jeremy Corbyn & co.

  Moeten Joden naar Israel verhuizen?

  Europa Judenrein maken was Hiltlers doel en hiermee geef je hem zijn posthume overwinning……who cares!

  De éérste les in goed zakendoen is……..je eigen prioriteiten stellen!

  Joden moeten hélemaal niets te bewijzen aan Europa en moeten daarom ook niet bedelen om hun acceptatie.

  Als Europeanen geen Joden in hun omgeving kunnen verdragen, is dat hun probleem!

  We weten nu wel, met de Europeese geschiedenis in het achterhoofd, dat Europa haar Joden niet verdient en blij mag zijn dat er überhaupt nog een paar willen blijven.

  Israel is de Staat der Joden en de toekomst.

  Europa mag zich verheugen in de caravanen met nieuwkomers uit Moslimlanden en dat is goed zo.

  Dat is namelijk precies wat Hitler voor ogen had…..LOL!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.