Wat zal er over blijven van het Amerikaans beleid t.a.v. het Midden-Oosten onder Joe Biden?

De regering van de pas beëdigde president Joe Biden zal geen grote stappen ondernemen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar zal proberen te voorkomen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de situatie ter plaatse “verergert”, meldden Israëlische media op woensdag.

Trump Heights, Trump Square, Trump-treinterminal: Israël is niet verlegen om Donald Trump te eren, die onder Israëli’s alom wordt bewonderd vanwege zijn onwankelbare steun aan hun land.

Maar in de Palestijnse gebieden werd geen enkele Amerikaanse president openlijk zo beschimpt als Trump, of in zulke niet-vleiende bewoordingen afgebeeld in portretten en beeltenissen in de Gazastrook en de bezette Westelijke Jordaanoever.

In vier jaar tijd heeft Trump decennia van Amerikaans beleid in het Midden-Oosten vernietigd. Joe Biden zal tijdens zijn presidentschap veel van die veranderingen ongedaan willen maken, maar zijn speelruimte zal beperkt zijn.

Tijdens zijn hoorzitting ter bevestiging van de Senaat op dinsdag, gaf Biden’s keuze voor staatssecretaris, Antony Blinken, aan dat de bestrijding van Iran centraal zou staan ​​op de agenda van Biden in het Midden-Oosten. Maar Blinken zei dat de Verenigde Staten ‘ver weg’ waren van het opnieuw toetreden tot het 2015-pact met Iran – het in bedwang houden van het nucleaire programma van Teheran, dat de Verenigde Staten onder Trump stopten.

Biden en zijn team hebben gezegd dat ze de banden met de Palestijnen die door Trump zijn verbroken, zullen herstellen, de hulp zullen hervatten en unilaterale acties zullen afwijzen, zoals de bouw van Israëlische nederzettingen op betwist gebied. Maar Blinken zei dat de Amerikaanse ambassade in Israël in Jeruzalem zou blijven, dat door Trump werd erkend als de hoofdstad van Israël.

Vier door Trump bemiddelde diplomatieke deals tussen Israël en Arabische staten zullen waarschijnlijk ook blijven bestaan ​​- ze hebben tweeledige steun in Washington en brachten een strategische herschikking van de landen in het Midden-Oosten tegen Iran.

Dat geldt ook voor Trumps aanvaarding van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogvlakte, die Israël in 1967 in Syrië heeft veroverd en geannexeerd in een beweging die internationaal niet wordt erkend. Biden’s uitdaging zal zijn om terug te komen, niet alleen op het beleid uit het Trump-tijdperk – en de polarisatie die werd veroorzaakt door de man die zei dat hij ‘veel voor Israël had gedaan’ – zonder ervan beschuldigd te worden zich helemaal terug te trekken uit het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Michele Dunne, directeur van het Middle East Program bij het Amerikaanse Carnegie Endowment for International Peace, zei:

Hij zal proberen een beeld van eerlijkheid en evenwicht te projecteren. Het lijdt geen twijfel dat het beleid van Biden ten aanzien van het Midden-Oosten heel anders zal zijn dan dat van Trump. De vraag is hoe verschillend ze zullen zijn van die van [voormalig president Barack] Obama. Ik betwijfel of Biden het conflict nu als rijp voor Amerikaanse diplomatie ziet.

Trump was in grote lijnen op de hoogte van het Midden-Oostenbeleid met zijn naaste bondgenoot in de regio, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Trump erkende niet alleen Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogvlakte, maar steunde ook Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, het gebied dat de Palestijnen zoeken voor een staat.

Volgens officiële Israëlische gegevens die aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn verstrekt, zijn de investeringen van Israël in zijn nederzettingen in Judea en Samaria tussen 2017-2019 met bijna de helft gestegen ten opzichte van de afgelopen drie jaar in het kantoor van Obama.

Een dag voor de inauguratie van Biden schreef Israël aanbestedingen uit voor meer dan 2500 woningen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, bovenop de honderden die vorige week door Netanyahu werden aangekondigd.

De betrekkingen met de Palestijnen bereikten een nieuw dieptepunt nadat Trump de jaarlijkse financiering van 360 miljoen dollar aan UNRWA, het VN-agentschap dat zich bezighoudt met Palestijnse vluchtelingen, heeft afgesneden, andere hulp aan de Palestijnen heeft verminderd en het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in Washington DC heeft gesloten.

Blinken keerde terug naar de oude diplomatieke normen van vóór Trump tijdens zijn hoorzitting in de senaat. Blinken zei:

De enige manier om de toekomst van Israël als een joodse, democratische staat veilig te stellen en om de Palestijnen een staat te geven waarop ze recht hebben, is door middel van de zogenaamde tweestatenoplossing. Realistisch gezien is het moeilijk om op korte termijn vooruitzichten te zien om daarop verder te gaan.

In Gaza was UNRWA-commissaris Philippe Lazzarini optimistisch over verandering, en dat het wat gemakkelijker zou kunnen worden voor de Palestijnse vluchtelingen waar zijn bureau voor zorgt. “We hebben inderdaad informeel contact met de inkomende nieuwe administratie. We hebben alle berichten gehoord die we ontvangen dat er intenties zijn om het partnerschap te hervatten”, zei hij tegen Reuters.

Voor veel Israëli’s is het merk Trump niet aangetast door de oproer in Capitol Hill op 6 januari. In Trump Heights, een kleine gemeenschap op de Golanhoogten, wordt gewerkt aan de huisvesting van twintig nieuwe gezinnen die tegen de zomer zullen intrekken. “We behouden de naam Trump Heights, we zijn trots op de naam. President Trump verdient dankbaarheid voor alle goede daden die hij voor ons heeft gedaan,” zei Haim Rokach, hoofd van de regionale raad van Golan.

Een Israëlische kabinetsminister bevestigde deze week opnieuw zijn steun voor de naam van Trump om een ​​toekomstig treinterminal nabij de Westelijke Muur van Jeruzalem te sieren, en op de Trump Square-rotonde in Petach Tikva blijft hij populair. “We zullen hem missen,” zei Alon Sender. “Hij was goed voor Israël.”

Veel Palestijnen zijn echter blij de rug van Trump te zien. “Het beleid van Trump is zeker oneerlijk”, zei Sumoud Salah, een tienervluchteling in Jericho. “Ik hoop dat zijn (Biden) tijdperk anders zal zijn dan dat van Trump, wat oneerlijk was voor iedereen, niet alleen voor de Palestijnen.”


Bronnen:

♦ naar een artikelWhat will survive of US-Middle East policy under Biden?” van 1 januari 2021 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Biden Administration Will Avoid Major Moves on Israeli-Palestinian Conflict, but Will Seek to Contain Netanyahu” van 20 januari 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Wat zal er over blijven van het Amerikaans beleid t.a.v. het Midden-Oosten onder Joe Biden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.