Aantal Joodse bewoners in Judea & Samaria (zonder Jeruzalem) gestegen tot bijna half miljoen

De afgelopen elf jaar publiceerde voormalig lid van Knesset Yaakov ‘Ketzaleh’ Katz elk jaar in januari het Judea en Samaria Jewish Population Statistics Report, gebaseerd op het bevolkingsregister van het Israëlische Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dit rapport documenteert de groei van een demografie die begon als een handvol activisten die vastbesloten waren om de Joodse aanwezigheid te herstellen in het enorme gebied van het oude Israël dat bekend staat als ‘Judea en Samaria’, tegenwoordig gewoonlijk de ‘Westelijke Jordaanoever’ genoemd.

Na de Zesdaagse Oorlog van 1967, toen Israël de controle over de regio veroverde aan Jordanië, trokken jonge en ideologisch gedreven Joodse stellen met hun baby’s de kale heuveltoppen van de hooglanden van de Westelijke Jordaanoever op met het voornemen om huizen en boerderijen te bouwen.

Ze verwierpen VN-veroordelingen als daden van westers imperialisme tegen de inheemse Joodse bevolking die historisch terugkeert naar haar oude grenzen. Ze reageerden op Arabisch geweld door nieuwe steden te bouwen die naar de slachtoffers vernoemd waren.

Steunend op verouderde schattingen van de bevolking van deze demografische, hebben internationale fora verschillende plannen geformuleerd om een ​​Israëlische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever af te dwingen, waarvan de meest recente de ‘tweestatenoplossing’ is. Ondertussen groeide het aantal Israëli’s dat op de Westelijke Jordaanoever woonde met een snelheid van bijna het dubbele van dat van vóór 1967.

Het rapport onthult een enorme bevolkingsgroei in het afgelopen decennium, momenteel in totaal bijna een half miljoen Joodse inwoners in de regio. Ketzaleh stelt dat de Joodse bevolking in Judea en Samaria alleen al de afgelopen vijf jaar met meer dan 17% is toegenomen.

Momenteel wonen in het totaal 463.353 Joden in Judea & Samaria, een toename met 3.08 procent vergeleken met de cijfers van 1 maart 2019 (449.508 inwoners) en een toename met 19.05 procent op vijf jaar tijd vergeleken met de cijfers van 1 januari 2015 (389.221 Joodse bewoners).

De bovengenoemde verwachte aantallen houden GEEN rekening met de ongeveer 325.000 Joodse inwoners die momenteel in de Oude Stad van Jeruzalem en de oostelijke wijken van Jeruzalem wonen, die technisch gezien deel uitmaken van de Westelijke Jordaanoever.

Alles samen wonen ca. 788.000 Joden in de ‘betwiste gebieden’ (aka “Oost-Jeruzalem en de West Bank”) wat de conclusie ondersteunt dat de tweestatenoplossing niet langer levensvatbaar is, deels vanwege de immense bevolkingsgroei van de joodse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever.

Bet El Institutions biedt het volledige rapport gratis aan in pdf-formaat na inschrijving op hun mailinglijst op hun website WestBankJewishPopulationStats.com. Degenen die zich abonneren op hun mailinglijst ontvangen ook een maandelijkse nieuwsbrief per e-mail.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sharona Eshet-Cohen “Judea & Samaria Jewish population on the rise” van 21 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Baruch Gordon “Jewish Population Stats Report” van 1 januari 2021 op de site van The West Bank Jewish Population Stats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.