Amerikaanse ambassade aan Israël verandert twitternaam en verandert nogmaals de naam

De Amerikaanse ambassade in Israël veranderde kort haar Twitter-accountnaam om de Westelijke Jordaanoever en Gaza (aka ‘West Bank and Gaza’) op te nemen, wat een onmiddellijke storm op het sociale medianetwerk veroorzaakte bij velen die zich afvroegen of het een beleidsverandering betekende op de eerste dag van president Joe Biden.

De naam van het @USAmbIsrael-account veranderde rond 12.00 uur in DC (18.00 uur Belgische tijd) in ‘Amerikaanse ambassadeur in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza’, meteen nadat Biden werd beëdigd als president.

David Friedman, een politiek aangestelde van voormalig president Donald Trump, trok zich officieel terug uit zijn functie als ambassadeur en droeg het bestuur van de ambassade tijdelijk over aan Jonathan Shrier in afwachting dat president Biden een nieuwe ambassadeur heeft aangesteld.

Korte tijd later werd de naam van het twitteraccount terug gezet naar ‘Amerikaanse ambassadeur in Israël’ en een woordvoerder van de ambassade vertelde The Times of Israel dat de veranderingen “geen beleidswijziging weerspiegelden of een indicatie van toekomstige beleidswijziging.”

De toevoeging van de Westelijke Jordaanoever en Gaza weerspiegelt de eliminatie door de Trump-regering van de rol van een afzonderlijke consul voor de Palestijnen, die werd samengevoegd tot de ambassadeur van de rol van Israël, hoewel zijn formele titel niet werd gewijzigd.

Controverse
President Joe Biden heeft gezegd dat hij van plan is terug te keren naar het beleid van het benoemen van een consul voor de Palestijnen, los van de ambassadeur in Israël.

Een woordvoerder van de ambassade zei dat de aanvankelijke, langere titel “een onbedoelde bewerking was”. “Dit is geen beleidswijziging of indicatie van toekomstige beleidswijziging”, zei ze. Uiteindelijk blijkt dat de hele kwestie het gevolg kan zijn van een fout van een medewerker van de ambassade.

Len Chodorkovski, voormalig plaatsvervangend adjunct-secretaris bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei:

De VS heeft geen ambassadeurs in enig ander omstreden gebied ter wereld. Het is opnieuw verkeerd om Israël eruit te pikken. In plaats van voort te bouwen op alle vooruitgang die is geboekt in de richting van vrede in het Midden-Oosten, lijkt de regering-Biden de koers te keren naar het mislukte beleid van de Obama-jaren.

Blijkbaar was een en ander een ietwat overhaaste beslissing die gelukkig snel werd gecounterd. Israël kan maar best op zijn hoede blijven, want het enthousiasme binnen de regering Biden om het beleid van Trump compleet ongedaan te maken, is groot en Israël zal er spoedig mee te maken krijgen en het zal geen goed nieuws zijn. Het beloven vier moeilijke jaren te worden. The party is over ….

Critici van Biden, zoals de Republikeinse senator Rick Scott uit Florida, beschuldigden de nieuwe regering er snel van “vijandigheid jegens Israël” te tonen. Scott twitterde:

Er is geen land op de Westelijke Jordaanoever of Gaza, alleen gebieden waarover Israël al decennia lang bereid is om over soevereiniteit te onderhandelen, maar die alleen met vijandigheid en terrorisme zijn geconfronteerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ryan Saavedra “Biden Appears To Signal Shift On Israel After Claiming In Speech That He Would ‘Repair Our Alliances’” van 20 januari 2021 op de site van The Daily Wire

♦ naar een artikel van Jacob Magid “US Embassy briefly includes West Bank and Gaza in Twitter handle, sparking storm” van 20 januari 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “US Embassy changes, then changes back Twitter name” van 20 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelBiden Reverses on Change to U.S. Ambassador to Israel Twitter Name to Include West Bank and Gaza” van 20 januari 2021 op de site van The Washington Free Beacon

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Who Changed the Ambassador’s Twitter Account?” van 21 januari 2021 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Amerikaanse ambassade aan Israël verandert twitternaam en verandert nogmaals de naam

  1. Een opgewarmde Obama III regering draait aan de knoppen en draait ze terug naar het mislukte MO beleid van vóór President Trump.

    Palestijnen & Iran …..ze lachen zich hélemaal suf op weg naar de bank want de $$$$$$$ komen eraan!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.