Terreurbewind: Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP)

Plaatje hierboven: Gaza. Zwaar gewapende leden van de Abu Ali Mustafa Brigades, het doodseskader van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), is wereldwijd razend populair op Universiteit Campussen

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) is een uiterst linkse groep en de op een na grootste factie in de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die wordt beschouwd als de officiële ‘stem’ van het Palestijnse volk met Mahmoud Abbas als de president van de Palestijnse Autoriteit.

Terwijl de invloed van de PFLP op het Palestijnse volk is weggeëbd en gestroomd, beleeft de gewapende vleugel van de PFLP, aka de Abu Ali Mustafa Brigades, een snelle heropleving, voornamelijk dankzij Iraanse steun.

Sinds de oprichting heeft de PFLP wereldwijd verschillende aanslagen georkestreerd en vele aanvallen gericht tegen Israëlische burgers en soldaten, en is daarom door Israël (1986), de Verenigde Staten (1997), de Europese Unie (2002), Canada (2013) en verschillende andere landen als een terreurgroep aangemerkt.

De organisatie heeft herhaaldelijk oproepen tot ontwapening afgewezen in het kader van vredesonderhandelingen met de Joodse staat.

De geschiedenis van de PFLP
Verschillende organisaties zijn ontsproten fuseerden om het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina te vormen in de nasleep van de overwinning van Israël in de Zesdaagse Oorlog.

De drijvende kracht achter de verhuizing was George Habash, die op 11 december 1967 aankondigde dat zijn Arabisch-nationalistische beweging zijn krachten bundelde onder één paraplu met de Heroes of the Return, het Palestijnse Bevrijdingsfront, de Youth Organization for Vengeance en “verschillende andere Palestijnse groepen in het thuisland.”

Aanvankelijk kreeg de PFLP steun van landen als de Sovjet-Unie, Syrië en China. Het onderhield ook nauwe banden met collega-extreemlinkse terreurgroepen zoals de Duitse Rote Armee Fraktion, de Italiaanse Brigate Rosse en de Franse Action Directe. Na de ineenstorting van de USSR zocht de PFLP andere sponsors. Nu heeft de historisch seculiere terreurgroep een nieuwe beschermheer gevonden in de Islamitische Republiek Iran.

Kort na de oprichting splitsten verschillende facties zich af van de PFLP. Zo scheurde het PFLP-General Command (PFLP-GC) zich in 1968 af om zich meer op terrorisme te richten. Die groep, onder leiding van Ahmed Jibril, voerde talloze aanvallen uit op Israëlische doelen. De PFLP-GC heeft steun gekregen van Teheran en Damascus.

Een jaar later vormden andere ontevreden PFLP-leden, geleid door Nayef Hawatmeh, het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP),  dat vooral bekend staat om het bloedbad van Ma’alot in 1974 waarbij 22 middelbare scholieren en vier volwassenen werden vermoord in Israël.

Ondertussen diende George Habash als secretaris-generaal van de PFLP tot 2000. Zijn opvolger, Abu Ali Mustafa, kwam om het leven bij een Israëlische luchtaanval, kort nadat hij de positie had ingenomen. De militaire vleugel van de groep, aanvankelijk de Red Eagles genaamd, werd daarna omgedoopt tot Mustafa Brigades. De huidige leider van de PFLP, Ahmad Sa’adat, zit een gevangenisstraf van 30 jaar uit in Israël voor het bevelen en leiden van verschillende aanslagen.

Een ‘Volksoorlog’: de ideologie van de PFLP
De PFLP combineert seculier Arabisch nationalisme met traditionele extreem-linkse revolutionaire ideologie. Habash beschouwde ‘de zionistische vijand’ als een neokolonialistisch project dat was bedacht door westerse mogendheden.

Volgens haar platform uit 1969 bekijkt de PFLP terrorisme tegen Israël ‘allereerst’ door de lens van een klassenstrijd. Als zodanig valt het platform niet alleen het zionisme aan, maar veroordeelt het ook de ‘Arabische bourgeoisie’ voor het voeren van vredesbesprekingen met het oog op de oprichting van een Palestijnse staat naast een Joodse.

Volgens de PFLP zou elke vreedzame oplossing voor het Arabisch-Israëlische conflict de Joodse zelfbeschikking bevorderen, die het overal tussen de Jordaan en de Middellandse Zee krachtig verwerpt. Daartoe roept de oprichtingsverklaring van de PFLP alle Arabieren op gewapende strijd – dat wil zeggen terrorisme – tegen Israël te voeren.

In de ogen van de PFLP weerlegde de Zesdaagse Oorlog de ‘burgerlijke theorie’ om Israël te verslaan door conventionele oorlogsvoering. In plaats daarvan stelt de organisatie zich een ‘volksoorlog’ voor met behulp van asymmetrische tactieken. “Elke burger heeft de mogelijkheid om zich met alle beschikbare middelen te verzetten tegen bezetting”, benadrukt Habash.

Plaatje hierboven: Rasmea Odeh, de  Palestijnse terroriste die in Israël werd veroordeeld voor haar aandeel in de moord op Leon Kanner en Eddie Joffe is een veel gevraagde spreker op alle universiteiten ter wereld. “Anti-Israëlische en antisemitische wrok verpakt in bevrijdingsretoriek horen bij ons niet thuis”, zei Burgemeester van Berlijn, Michael Muller, toen Odeh uit Duitsland werd gezet

De specialiteit van de PFLP: internationaal terrorisme
Binnen enkele maanden na de start verwierf de PFLP bekendheid door terreuraanslagen en vliegtuigkapingen te orkestreren. Yoram Schweitzer, een senior research fellow bij het Israëlische Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS), suggereert dat de PFLP de aard van terrorisme fundamenteel heeft veranderd; Ten eerste door wereldwijde doelen aan te vallen om de Palestijnse zaak op grote schaal onder de aandacht te brengen, en vervolgens door buitenlanders te rekruteren.

“Deze innovaties stelden de PFLP en zijn uitlopers in staat om enkele van de meest dramatische operaties uit de 20e eeuw uit te voeren, en zetten een trend neer die pas decennia later door de aanslagen van 11 september 2001 zou worden doorbroken”, schreef Schweitzer in zijn essay, “Innovatie in terroristische organisaties. De zaak van PFLP en zijn uitlopers.

Enkele van de meest opmerkelijke terreuraanslagen in de eerste jaren van de PFLP waren de enige succesvolle kaping van een Israëlisch El Al-vliegtuig; grondaanvallen op Europese luchthavens; en het bombarderen van Israëlische en Joodse bedrijven. Deskundigen hebben de groep ook in verband gebracht met het beleg van de OPEC in december 1975 en de beruchte kaping van Air France in 1976.

De gewapende vleugel van de PFLP pleegde ook tientallen terroristische aanslagen tijdens de Tweede Intifada (2000-2005), waaronder verschillende zelfmoordaanslagen en de moord op Rehavam Ze’evi, de toenmalige minister van Toerisme van Israël.

Israëlische functionarissen hebben Ahmad Sa’adat ervan beschuldigd rechtstreeks opdracht te hebben gegeven tot de moord op Ze’evi. Na de Second Intifada bestonden de terroristische activiteiten van de PFLP voornamelijk uit raket- en mortiervuur ​​op Israëlische burgers die in de buurt van de Gazastrook woonden.

Aan de PFLP gelieerde eenheden waren naar verluidt ook betrokken bij het lanceren van explosieve ballonnen in Israëlische steden rond de door Hamas geregeerde enclave. Maar in 2012 werden twee terroristen met banden met de PFLP veroordeeld voor het vermoorden van vijf leden van de familie Fogel in de Israëlische stad Itamar.

Twee jaar later eiste de groep de verantwoordelijkheid op voor een bloedbad in een synagoge in Jeruzalem. In 2019 kreeg de groep de eer voor de terreuraanslag waarbij de 17-jarige Israëlische Rina Shnerb omkwam, die werd gedood door een explosief tijdens een wandeling met haar familie bij een populaire waterbron bij Dolev op de Westelijke Jordaanoever.

De bom raakte ook ernstig gewond aan Rina’s vader en broer. Nadat de Israëlische veiligheidstroepen de verantwoordelijke leden van de PFLP-cel hadden gearresteerd, noemde de groep de daders ‘helden’. Na de moord ontdekte de Shin Bet (Israel Security Agency) een uitgebreid netwerk van PFLP-agenten die plannen hadden om ‘significante’ aanvallen uit te voeren.

Met de hulp van Iran hebben de terroristen grote hoeveelheden wapens en materiaal voor het maken van bommen verworven. “Lang beschouwd als een fossiel uit de Koude Oorlog, heeft de organisatie de afgelopen maanden opnieuw een bescheiden bekendheid gekregen”, waarschuwde Midden-Oostenanalist Jonathan Spyer vorig jaar in een artikel.

De banden van de PFLP met ‘mensenrechtenorganisaties’
In zijn oprichtingsverklaring van 1967 riep George Habash op tot een ‘totale boycot van alle economische, burgerlijke en politieke instellingen van de vijand [Israël] en een afwijzing van alle banden’.

Habash zag het isoleren van Israël door middel van een internationale propagandacampagne inderdaad als een strategie die parallel loopt aan het terrorisme en die uiteindelijk zou kunnen bijdragen aan de ondergang van het land. De PFLP is daarom nauw betrokken bij de anti-Israëlische Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging.

PFLP-agenten zijn in dienst van of dienen als bestuursleden bij verschillende NGO’s die BDS promoten. In andere gevallen werden de ngo’s zelf opgericht door de PFLP. Gerelateerde literatuur: een Europese regering betaalt terroristische salarissen en de media zwijgen? De moord op Rina Shnerb benadrukt de connectie tussen de PFLP en verschillende zogenaamde mensenrechtenorganisaties.

Twee medewerkers van de Union of Agricultural Work Committees (UAWC), naar verluidt een organisatie die Palestijnse boeren ondersteunt, gaven toe de aanval te beramen en uit te voeren. Hoewel een door USAID in 1993 geautoriseerde audit de UAWC al beschreef als de ‘landbouworganisatie van de PFLP’, zijn verschillende Europese landen de groep blijven steunen.

De Nederlandse regering, een van de belangrijkste donoren van de UAWC, gaf in 2020 toe een deel van de salarissen te betalen van de terroristen die Shnerb hebben vermoord. Nederland heeft vervolgens de financiering aan UAWC opgeschort in afwachting van een onderzoek.

NGO Monitor heeft rapporten gepubliceerd waarin veel meer NGO’s worden beschreven die banden hebben met de PFLP, waarvan de meeste worden ondersteund door Europese regeringen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “Reign of Terror: The Popular Front for the Liberation of Palestine” van 19 januari 2021 op de site van Honest Reporting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.