Nieuwe aanvallen op Israël en het Zionisme kunnen het antisemitisme op de campus voeden

Temidden van de aanhoudende coronaviruspandemie en de gevolgen van de verkiezingen van 2020, bleef antisemitisme in 2020 veranderen en groeien.

Terwijl het schooljaar voor veel studenten bestond uit online of hybride leren, namen antisemitische en antizionistische aanvallen op Israëlische studenten juist toe door meer internetgebruik, zij het in nieuwe vormen.

De omschakeling naar leren op afstand bracht nieuwe uitdagingen met zich mee voor individuen, sociale groepen en allerlei soorten organisaties toen er gevallen van ‘Zoombombing’ aan het licht kwamen.

Tegelijkertijd zagen universiteiten een voortdurende toename van de faculteit die zich bezighield met antizionistische activiteiten, pogingen om zionisme te koppelen aan racisme en losgekoppeld van het zionisme van het jodendom op de campus.

Om meer te weten te komen over de uitdagingen van het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2021, sprak JNS met Tammi Rossman-Benjamin, medeoprichter en directeur van het AMCHA Initiative, een non-profitorganisatie die antisemitisme bij instellingen voor hoger onderwijs in de VS onderzoekt, documenteert en bestrijdt.

Op de vraag “Terugkijkend op 2020 en alle uitdagingen die COVID-19 met zich meebracht, wat zijn enkele van de belangrijkste problemen met betrekking tot antisemitisme die u naar voren zag komen?” antwoordde Tammi Rossman-Benjamin:

We waren getuige van drie belangrijke trends in 2020.

♦ De eerste is misbruik van de faculteit, met name antizionistische faculteiten die hun universitaire posities en financiering misbruiken om antisemitische propaganda te promoten en antizionistische politieke agenda’s te bevorderen. De faculteit promoot BDS op flagrante wijze in hun klaslokalen en op sociale-mediasites van universiteiten en gebruikt universitaire financiering om afdelingsevenementen te organiseren met antizionistische, BDS-bevorderende sprekers.

♦ De tweede trend is een toenemende afhankelijkheid van antizionistische studentengroepen, in het bijzonder Students for Justice in Palestina, van het concept van ‘intersectionaliteit’, waarbij de grieven van de ene groep opportunistisch verband houden met de grieven van andere groepen. In een jaar van buitengewone sociale onrust rond kwesties als ras en politie, hebben antizionistische groeperingen allianties gesmeed met andere minderheidsgroepen op de campus om ervoor te zorgen dat hun anti-Israëlische propaganda wordt gepromoot als onderdeel van meer spraakmakende antiracismecampagnes.

♦ En de derde trend betreft pogingen om het zionisme los te koppelen van het jodendom. Het is gebruikelijk dat de daders van antisemitisme op de campus proberen het zionisme te scheiden van het judaïsme, zodat ze kunnen beweren dat ze niet antisemitisch zijn, maar alleen antizionistisch. En sinds de regering-Trump de Executive Order met betrekking tot antisemitisme heeft ondertekend, zien we dit steeds meer in de vorm van activiteiten die bedoeld zijn om de wereldwijde acceptatie van antizionisme als een vorm van antisemitisme te ondermijnen en in diskrediet te brengen.

Het betwisten van de identificatie van antizionisme als een vorm van antisemitisme, zoals dit door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) wordt gedefinieerd (plaatje hieronder), nam in 2019 met 300 procent toe, en die trend zette zich voort in 2020.

Op de vraag “Waar moeten mensen op letten als het gaat om antisemitisme?”, antwoordde Tammi Rossman-Benjamin:

Hoewel de alarmerende toename van klassieke antisemitische uitingen, waaronder dodelijk geweld van neonazi’s en blanke supremacisten, een duidelijk en aanwezig gevaar vormt, niet alleen voor Joden maar ook voor het maatschappelijk middenveld als geheel, hebben we dat op de Amerikaanse campussen geen vergelijkbare stijging van dergelijke klassieke antisemitische uitingen gezien.

Ik verwacht niet dat we dat zullen doen, gezien de politieke voorkeur van de meerderheid van de studenten en de docenten op campussen waar de meeste Joodse studenten zich bevinden.

De groeiende ideologische aanval op Israël en het zionisme, samen met de perceptie van Joden als raciaal bevoorrecht en deel uitmakend van het ‘blanke supremacistische, patriarchale, hetero normatieve, kapitalistische systeem’ – een idee dat voortkomt uit neo-marxistische academische theorieën die populair zijn in veel hogescholen en universiteiten – zullen beide prominente bronnen zijn van campus-antisemitisme waar de Joodse gemeenschap aandacht aan zou moeten besteden.

Maar niet minder belangrijk dan deze bronnen van antisemitisme zijn de reacties van universiteitsbestuurders. Ik zou belanghebbenden van hogescholen en universiteiten, waaronder ouders of grootouders, alumni, donateurs of belastingbetalers, willen aansporen om speciale aandacht te besteden aan de manier waarop scholen omgaan met de intimidatie van joodse en pro-Israëlische studenten, en of dit consistent is met hoe ze alle andere Studenten op de campus.

Elke keer dat belanghebbenden communiceren met scholen over de intimidatie van Joodse of pro-Israëlische studenten, moeten ze deze boodschap – gelijke bescherming voor alle studenten – luid en duidelijk verkondigen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sean Savage “New attacks on Israel and Zionism may fuel campus anti-Semitism” van 19 januari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Nieuwe aanvallen op Israël en het Zionisme kunnen het antisemitisme op de campus voeden

  1. Het Anti Semitisme op de universiteiten behoeft geen voeding meer.

    Bovendien heb ik totaal geen medelijden met de Joodse progressieve idioten die voor 70% op Old Joe Biden & Mamaleh Kamala hebben gestemd.

    Hun studerende kinderen betalen nu de prijs.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.