Palestijnse miljardair bemiddelt met VS; Amerikaanse ambassade blijft in Jeruzalem

Plaatje hierboven: De 78-jarige ‘Sleepy Joe’ Biden en zijn vrouw Jill Biden maken vanavond hun entree in het Witte Huis. Iedereen vraagt zich af of deze oude man zijn vier jaar durende ambtstermijn zal kunnen uitdoen. Zijn opvolgster, vice-president Kamala Harris, staat reeds te springen om de zaak over te nemen. RIP Joe. Het ga je goed.

Vooruitlopend op de inauguratie van Joe Biden werd een Palestijnse miljardair in Washington ontmaskerd als de levenslijn van de komende regering voor het regime van Mahmoud Abbas.

De hernieuwde relatie tussen de Palestijnse Autoriteit en de regering-Biden wacht niet op de beëdigingsceremonie die dinsdag in het Witte Huis zal plaatsvinden. Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit (PA) uitten hun bezorgdheid dat het begin van Joe Biden’s ambtstermijn niet zal leiden tot onmiddellijke beleidswijzigingen met Israël vanwege interne Amerikaanse strijd en een nieuwe nucleaire overeenkomst met Iran.

Dit heeft PA-messing er niet van weerhouden om een ​​onofficieel coördinatiesysteem op te zetten tussen de PA en de Biden-regering, dat al heeft geleid tot belangrijke ontwikkelingen in de Palestijnse arena en dat Mahmoud Abbas er zelfs toe heeft aangezet om verkiezingen uit te roepen.

Een Palestijnse bron meldt dat berichten van Biden’s personeel aan de Palestijnen werden doorgegeven via een Palestijnse miljardair die de afgelopen maanden in Washington woonde, een regeling die werd geïnitieerd door een Amerikaanse diplomaat van Libanese afkomst, Hady Amr (plaatje hiernaast).

Amr, die getrouwd is met een Palestijnse vrouw, maakte deel uit van het personeel van Martin Indyk, bekleedde een aantal functies in de regering van Barack Obama en zou het idee van allianties met islamitische elementen in de Arabische wereld hebben gepromoot.

Men zal zich herinneren dat Indyk besloot af te treden na kritiek op Israël en de bouw in Judea en Samaria. Indyk werd door Israëlische functionarissen beschuldigd van ‘hypocrisie’.

De Palestijnse bron zegt dat Amr verantwoordelijk is voor de berichten die aan Abbas zijn overgebracht dat de hernieuwing van de legitimiteit van het Palestijnse leiderschap door middel van verkiezingen het creëren van een positieve relatie met de nieuwe Amerikaanse regering zal vergemakkelijken.

“Amr is ook verantwoordelijk voor het feit dat Abbas onlangs is begonnen met een reeks structurele hervormingen en maatregelen die zullen bewijzen dat hij ook corruptie bestrijdt aan de top van de Palestijnse Autoriteit”, zei de Palestijnse bron.

Met de verwachte toenadering overweegt de regering-Biden de heropening van het consulaat in Oost-Jeruzalem en overweegt ook de oprichting van een speciaal kantoor voor Palestijnse zaken op het hoofdkantoor van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een van de kandidaten voor deze functie is Amr, een expert op het gebied van internationale betrekkingen en islamitische wereldaangelegenheden, een onderzoeker aan het Brookings Institution en voormalig directeur van het Center for American Studies in Doha, Qatar.

Bronnen in Ramallah die de Amerikanen hebben ontmoet, schatten dat Amr een goede kans heeft om benoemd te worden tot lid van het coördinatieteam voor de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen, maar alleen voor als speciale gezant namens het Witte Huis.

Al een paar maanden geleden hernieuwden de Palestijnen hun contacten met de Amerikaanse ambassade onder de vertrekkende ambassadeur in Israël, David Friedman, die door Abbas werd geboycot. De hernieuwde banden vallen nu onder de verantwoordelijkheid van de eenheid Palestijnse Zaken, onder leiding van George Noll.

Verbroken banden
De betrekkingen tussen de VS en de PA werden verbroken na de verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem en de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Met de sluiting van het consulaat in het oosten van de stad, werd het omgevormd tot een kleine eenheid die opereerde vanuit het gebouw van de Amerikaanse ambassade, maar sinds de verkiezingsresultaten in de VS duidelijk werden, is de connectie tussen Amerikaanse functionarissen die opereren op het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem en het Palestijnse leiderschap vernieuwd.

Ambassadepersoneel bezocht ook Hebron en Ramallah, en onlangs ontmoette Noll hoge functionarissen van de PA en Fatah. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd over verkiezingskwesties in de Palestijnse Autoriteit, waarin de Amerikanen grote belangstelling tonen.

Op een van de bijeenkomsten beloofde Jibril Rajoub te werken om ervoor te zorgen dat Abbas voor een volgende termijn als Palestijnse president wordt gekozen, zonder dat een van de Palestijnse facties of Fatah-functionarissen tegen hem zou vechten.

Ambtenaren van de Amerikaanse ambassade hebben ook contact met Fatah-activisten uit het kamp van Muhammad Dahlan, een tegenstander van Abbas, ook wel bekend als Abu Mazen. Een bron die contact heeft met Rajoub zegt dat hij eraan werkt om zichzelf aan de VS te presenteren als de getuige in het verzoeningsakkoord met Hamas en als degene die de verkiezingen heeft bewerkstelligd, in overeenstemming met de berichten uit de Verenigde Staten.

VS ambassade blijft in Jeruzalem
Antony Blinken, de kandidaat van de Amerikaanse president Joe Biden voor minister van Buitenlandse Zaken, zei dinsdag tijdens een hoorzitting dat de regering-Biden de Amerikaanse ambassade niet uit Jeruzalem zou verhuizen.

Blinken, die met de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen sprak, werd door senator Ted Cruz (R-TX) gevraagd of hij gelooft dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, en of de regering Biden de Amerikaanse ambassade daar zal houden. Blinken antwoordde ‘ja’ op beide vragen.

Trump verhuisde de ambassade in mei 2018 van Tel Aviv naar Jeruzalem, waarmee hij zijn campagnebelofte om dat te doen vervulde. De verhuizing maakte de Palestijnse Autoriteit boos, die vorig jaar een verzoek bij het Internationaal Strafhof (ICC) heeft ingediend voor juridische stappen tegen de VS vanwege de verhuizing van de ambassade.

Biden zelf zei tijdens de verkiezingscampagne dat hij de Amerikaanse ambassade in Israël in Jeruzalem zou houden, ondanks het feit dat hij bezwaar maakt tegen de voorwaarden waaronder president Trump besloot deze te verplaatsen. Biden zei dstijds:

De verhuizing had niet moeten plaatsvinden in de context zoals hij deed, het zou moeten gebeuren in de context van een grotere deal om ons te helpen belangrijke concessies te doen voor vrede in het proces. Maar nu dat is gebeurd, zou ik de ambassade niet terugverplaatsen naar Tel Aviv.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Baruch Yedid “Palestinian Billionaire in DC Revealed as Biden’s Direct Link to PA” van 19 januari 2021 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Secretary of State-designate: Jerusalem is Israel’s capital, the embassy will remain there” van 20 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Palestijnse miljardair bemiddelt met VS; Amerikaanse ambassade blijft in Jeruzalem

Reacties zijn gesloten.