EU en G-B eisen van Israël dat het stopt met bouwen van Joodse huizen in Judea & Samaria

Plaatje hierboven: Het idyllische Karnei Shomron op 20 november 2009. Deze Israëlische “nederzetting” werd in 1977 gesticht in het westen van Samaria en telde in 2019 ca. 8.135 inwoners [beeldbron: Gili Yaari/Flash90 via TOI]

De Britse regering zei maandag dat het ‘ernstig bezorgd’ is over het besluit van Israël om de bouw van honderden nieuwe wooneenheden in Samaria goed te keuren.

Her VK heeft Israël gesommeerd om “onmiddellijk te stoppen” met de bouw van Joodse huizen in Judea & Samaria. De woordvoerder van het Britse Foreign, Commonwealth & Development Office zei in een verklaring:

Het VK is ernstig bezorgd over het besluit van de regering van Israël om de bouw van 780 nieuwe nederzettingseenheden in de bezette Palestijnse gebieden goed te keuren, inclusief gebieden diep op de Westelijke Jordaanoever die een bedreiging kunnen vormen voor toekomstige vredesonderhandelingen. Nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht en het risico bestaat dat de fysieke levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing wordt ondermijnd.

De verklaring komt een dag nadat het Hogere Planningcomité van het Ministerie van Defensie bouwvergunningen heeft afgegeven voor 792 nieuwe huizen in steden in heel Samaria. De vergunningen werden afgegeven nadat premier Binyamin Netanyahu zijn steun had gegeven voor de bouwvergunningen.

Europese Unie
De Britse veroordeling van de constructie volgt op een veroordeling van de Europese Unie (EU) op zondag die een berisping had uitgesproken tegen Israël.

In een zondagavond uitgegeven verklaring hekelde de EU Israël voor het plannen van nieuwbouw in Joodse steden in Judea en Samaria, en noemde de verhuizing een schending van het internationaal recht:

Het laatste besluit van Israël om plannen te maken voor de goedkeuring en bouw van bijna 800 nieuwe nederzettingseenheden op de Westelijke Jordaanoever, is in strijd met het internationaal recht en ondermijnt verder de vooruitzichten op een levensvatbare tweestatenoplossing.

De EU drong er ook bij Israël op aan de plannen te bevriezen voor het verhandelen van huizen die zullen worden gebouwd in de wijk Givat Hamatos in Jeruzalem, die de EU niet erkent als zijnde op soeverein Israëlisch grondgebied:

De EU herhaalt ook haar oproep aan de regering van Israël om het lopende biedingsproces voor de bouw van wooneenheden voor een geheel nieuwe nederzetting in Givat Hamatos op te schorten.

Bovendien eiste Brussel dat Israël niet alleen alle nederzettingenactiviteiten in Judea en Samaria stopzette, maar ook alle ‘buitenpost’ -steden die de afgelopen 20 jaar waren opgericht, zou slopen:

De EU heeft Israël herhaaldelijk opgeroepen alle nederzettingenactiviteiten te beëindigen en buitenposten te ontmantelen die sinds maart 2001 zijn opgericht. Het blijft het vaste standpunt van de EU dat nederzettingen volgens het internationaal recht illegaal zijn. De EU roept beide partijen op unilaterale stappen te vermijden die de tweestatenoplossing zouden kunnen ondermijnen.

De EU verklaring las verder:

Op dit kritieke moment voor vrede in het Midden-Oosten zijn deze stappen ook contraproductief in het licht van de positieve ontwikkelingen van normalisatieovereenkomsten tussen Israël en een aantal Arabische staten. We roepen de regering van Israël op om deze beslissingen over nederzettingen terug te draaien en leiderschap te tonen om het vertrouwen tussen de partijen weer op te bouwen, wat nodig is voor een eventuele hervatting van zinvolle Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Britain ‘seriously concerned’ about Israel’s construction plans” van 19 januari 2021 en een artikel van David Rosenberg “EU demands Israel nix housing plans, raze fledgling settlements” op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogIsraël zal groen licht geven voor nieuwbouw van 800 Joodse huizen in Judea & Samaria” van 12 januari 2021 en een artikelIsraël keurt op de valreep de bouw goed van 780 huizen in Judea & Samaria” van 18 januari 2021

2 gedachtes over “EU en G-B eisen van Israël dat het stopt met bouwen van Joodse huizen in Judea & Samaria

  1. Denken die mensen nu écht dat al deze verklaringen op iemand indruk maken?

    Met gebouwen die gesloopt moeten worden ben ik het eens.

    Alle illegale ‘palestijnse’ gebouwen, illegaal gefinancierd door de EU in Area C moeten per direct neergehaald worden en Israelische gebouwen moeten daarvoor

    792 Israelische gebouwen? 7902 gebouwen lijkt me een beter plan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.