Wanneer en hoe begonnen Joden te bidden bij de Westelijke Muur?

Plaatje hierboven: Aan de Kotel (Klaagmuur) aan de Tempelberg in Jeruzalem anno 1880. Ingekleurde photochrome foto [beeldbron: The Librarians]

Wanneer en hoe begonnen Joden te bidden bij de Westelijke Muur? Bij het lezen van de kop hierboven, zullen degenen die bekend zijn met Joodse bronnen snel reageren door de Midrasj te citeren: ‘De Goddelijke Aanwezigheid is nooit vertrokken van de Westelijke Muur.’

Toch weten die zeer goed geïnformeerde mensen zeker dat de Westelijke Muur die door onze wijzen van gezegende herinnering wordt genoemd, niet dezelfde enorme muur is die we tegenwoordig de Westelijke Muur noemen. Hoe werd de westelijke keermuur van de Herodiaanse Tempelberg dan de meest prominente nationaal-religieuze plaats voor Joden over de hele wereld?

Laten we bij het begin beginnen. Zoals vermeld, is de westelijke muur waartegen mensen vandaag bidden een van de vier keermuren die door koning Herodes zijn gebouwd als onderdeel van de uitbreiding en renovatie van de Tempelberg en de Tempel die er in het midden van stond.

Nog een ander citaat van de wijzen betreffende de Herodiaanse tempel stelt de bewering: ‘Hij die de tempel van Herodes niet heeft gezien, heeft nog nooit een prachtig gebouw gezien’ (Babylonische Talmoed, Baba Batra 4a). En hoewel de meeste wijzen waarschijnlijk nooit de kans hebben gekregen om een ​​glimp op te vangen van de Taj Mahal of het Paleis van Versailles, lijkt het juist om te zeggen dat de Tempel van Herodes niet al te armoedig moet zijn geweest.

Deze tempel kwam aan zijn einde in het beruchte jaar 70 na C., toen de Romeinse legioenen hem platbrandden tijdens de verovering van Jeruzalem en de onderdrukking van de Grote Opstand. Toen de wijzen schreven over “de Westelijke Muur” (HaKotel HaMa’aravi in ​​het Hebreeuws), konden ze waarschijnlijk nog steeds de overblijfselen van de westelijke muur van het eigenlijke tempelgebouw zelf zien, naast de keermuren van het Tempelbergplein.

Dit was een indrukwekkend relikwie dat blijkbaar na de Romeinse brand bleef staan. Dit was de muur die het dichtst bij het Heilige der Heiligen stond, en de wonderbaarlijke overleving ervan heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het gevoel van ontzag en heiligheid van de plaats.

Volgens historische schattingen vond de uiteindelijke vernietiging plaats tegen het einde van de zevende eeuw, toen de recent aangekomen moslims de Rotskoepel op dezelfde plek bouwden. We zullen later terugkeren naar deze verloren Klaagmuur.

Op een gegeven moment werd de westelijke muur van het tempelgebouw verwoest, en wat overbleef was de westelijke muur van de Tempelberg – de keermuur van het plein van Herodes. Iedereen die ooit over de oude stad heeft gekeken, moet echter hebben gemerkt dat dit niet de enige muur van de Tempelberg is die nog overeind staat. De zuidelijke en oostelijke muren van Herodes ‘machtige bouwproject zijn ook bewaard gebleven en ondersteunen nog steeds het Tempelbergplein.

Alleen de noordelijke muur is niet volledig bewaard gebleven. De zuidelijke en oostelijke muren waren eigenlijk opgenomen in de muren van de oude stad zelf. De beroemde Poort van Barmhartigheid, ook wel bekend als de Gouden Poort, waardoor de Messias traditioneel Jeruzalem zou binnenkomen, was uitgehouwen in de oostelijke muur.

In de getuigenissen van reizigers die het land Israël al in de Byzantijnse periode hebben bezocht, wordt niet noodzakelijkerwijs gesproken over gebeden die plaatsvinden aan de westkant van de Tempelberg. Het verslag van de “pelgrim van Bordeaux”, die in 333 bezocht, getuigt dat Joden nog steeds één keer per jaar de Tempelberg bestegen (waarschijnlijk op de 9e van Av), “en weenden en rouwden over één steen die overbleef van hun tempel en zalfden deze met olie.”

Zou dit de eerste steen kunnen zijn die vandaag in de Rotskoepel zit? In elk geval, of het nu om halachische redenen was of vanwege de bezwaren van verschillende heersers, stopten de Joden zelf met het beklimmen van de berg en namen ze genoegen met het bezoeken van aangrenzende gebieden.

Latere getuigenissen noemen de Westelijke Muur, maar niet noodzakelijkerwijs de plaats van aanbidding die we vandaag kennen. Een tekst uit de Cairo Genizah, geschreven in de 11e eeuw, vermeldt gebeden nabij de Westelijke Muur, maar verder naar het noorden, op een plek direct tegenover het verwoeste Heilige der Heiligen.

De beroemde 12e-eeuwse joodse reiziger Benjamin van Tudela noemt de Westelijke Muur bij naam en zegt dat Joden daar baden. Hij plaatste echter ook de Poort van Barmhartigheid in dezelfde muur, hoewel, zoals gezegd, deze poort zich in de oostelijke muur bevindt.

Hieraan moet worden toegevoegd dat joden in deze periode over het algemeen de toegang tot de stad werd ontzegd, en daarom is het onwaarschijnlijk dat hij persoonlijk getuige was van Joden die baden in de buurt van de huidige Westelijke Muur.

Andere hedendaagse reizigers noemen de Westelijke Muur, maar niet de gewoonte om ernaast te bidden. Sommigen wijzen er zelfs op dat de westelijke muur alleen staat, zonder dat men er komt om te bidden of de enorme stenen blokken te bekijken.

In de 14e eeuw schreef Ishtori Haparchi, een andere beroemde geograaf uit de regio, over Joden die baden bij een van de muren van de Tempelberg die ze wisten te bereiken, zonder enige voorkeur voor die in het westen. Deze beschrijving wordt versterkt door inscripties die door de pelgrims op de verschillende muren zijn gegraveerd (ook op de westelijke muur) – een gangbare praktijk in het verleden onder bezoekers van heilige plaatsen.

Pas in de 17e eeuw begonnen duidelijke bewijzen van Joods gebed op de specifieke locatie te verschijnen. Aanvankelijk waren het individuen die aan het bidden waren, en langzaamaan, in de loop van de jaren, zien we steeds meer berichten over openbare gebeden op de locatie. In het begin waren dit speciale gebeden op de Negende van Av, en later vormde zich een algemene gebedsplaats die in de harten van alle Joden werd geworteld.

Wat versterkte de positie van de Westelijke Muur ten opzichte van de andere keermuren van de Tempelberg? Er lijken twee hoofdredenen te zijn: de ene is dat het dezelfde westelijke muur is die door de joodse wijzen wordt genoemd. Zelfs als er verwarring bestaat bij het identificeren van de westelijke muur in kwestie, is de huidige westelijke muur inderdaad nog steeds het dichtst bij het Heilige der Heiligen, de klim waarheen ooit verboden was.

De tweede reden is wellicht prozaïscher: in het midden van de 15e eeuw verlieten de joden hun buurt op de berg Sion en vestigden zich in plaats daarvan op de locatie van de huidige Joodse wijk. De nabijheid van deze nieuwe wijk tot de Westelijke Muur heeft ertoe bijgedragen dat het de favoriete gebedsplaats werd voor de Joden in Jeruzalem.

Een aardbeving in de 16e eeuw heeft blijkbaar meer delen van de Westelijke Muur blootgelegd, waardoor de plaats van aanbidding is ontstaan ​​die we tegenwoordig kennen. Het lijkt erop dat de exclusieve heiliging van de Westelijke Muur terug te voeren is op deze eeuw.

Dit is dus het verhaal van de belangrijkste nationaal-religieuze plaats in het judaïsme van vandaag. Zo werd de muur het symbool van het verlangen van het Joodse volk naar Zion. En dit was het verhaal dat de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in het Land Israël vertelden aan de Britse onderzoekscommissie die was opgericht na de rellen van 1929 die uitbraken na een geschil over gebed bij de Westelijke Muur.

En hoe zit het met de beschreven papiertjes die in de ruimtes tussen de stenen zijn gepropt? Dit schijnt een ‘recent’ gebruik te zijn dat pas in de 19e eeuw werd geïntroduceerd. Het kreeg een steviger houvast na het Britse verbod op het graveren van namen op de Westelijke Muur, een praktijk die tegenwoordig niet meer wordt geaccepteerd.

Andere gebedsgebruiken aan de Westelijke Muur zijn in de loop der jaren ook veranderd: tegenwoordig is bijvoorbeeld gemengd gebed tussen mannen en vrouwen niet toegestaan ​​door de orthodoxe rabbijnen van de site, hoewel dit de gewoonte was tijdens de Ottomaanse periode.

Het blijkt dat gebruiken, die ons misschien tijdloos lijken, in feite gebaseerd zijn op tradities die de gewoonte hebben zich in de loop van de tijd te veranderen en te ontwikkelen.

Brabosh aan de Klaagmuur (2009)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amit Naor “How the Western Wall Became One of Judaism’s Holiest Sites” van 28 juli 2020 op de site van The Librarians

Een gedachte over “Wanneer en hoe begonnen Joden te bidden bij de Westelijke Muur?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.