Alan Baker over Israël, de Palestijnen en het COVID-19-vaccin

Plaatje hierboven: De Palestijnen in de Gazastrook waren goed voorbereid op de uitbraak van de COVID-19 pandemie zoals blijkt uit dit plaatje uit 2016 waarin duidelijk te zien is dat de lokale bevolking in Gaza toen al mondmaskers en beschermende kledij droeg (sic) … [beeldbron: BBC]

Zoals verwacht wordt de gunstige internationale aandacht die wordt vergaard door de succesvolle vaccinatie van COVID-19 door Israël gecompenseerd door een parallelle en gecoördineerde golf van internationale kritiek en vijandigheid van staten, niet-gouvernementele organisaties en de media.

Deze critici beschuldigen Israël koortsachtig van het niet verstrekken van vaccinaties aan de Palestijnse bevolking. Sommigen zijn tot het absurde en obscene niveau gegaan door Israël te beschuldigen van oorlogsmisdaden en zelfs ‘medische apartheid’.

Deze golf van kritiek en vijandigheid, gebaseerd op overduidelijk valse veronderstellingen, heeft de aard van een letterlijke bloedlastering tegen de Joodse staat. Deze golf van kritiek wordt gepropageerd en verergerd door organisaties zoals Amnesty International, de BDS-beweging, het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties, de Israëlische ngo B’tselem en anderen.

De BDS-campagne lijdt inderdaad aan tekenen van dreigende stagnatie na de recente toename van de steun voor en de internationale handel met Israël die voortkomt uit de normalisatieovereenkomsten van Abraham Akkoorden met de Arabische Golfstaten, Soedan en Marokko.

Nu, met deze smaad met vers bloed, heeft het een nieuw leven ingeblazen door op een internationale kar te springen en Israël te beschuldigen van ‘gezondheidsapartheid’ en op te roepen tot sancties tegen Israël in het kader van de overdracht van vaccinaties aan de Palestijnen. Deze golf van kritiek is gebaseerd op valse, gebrekkige, kwaadaardige en misleide veronderstellingen – of opzettelijk misleidende beweringen – dat Israël de ‘bezettingsmacht’ is in Judea en Samaria, en de Gazastrook.

Plaatje hierboven: Werknemers die beschermende kleding dragen, sproeien desinfectiemiddel als voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus, op de belangrijkste markt in Gaza-stad, 19 maart 2020 [beeldbron: VOA News]

Als een vermeend uitvloeisel van die verkeerde veronderstelling, beweren Israëls tegenstanders verder dat het internationaal humanitair recht, zoals vertegenwoordigd door de Vierde Conventie van Genève, Israël als bezettingsmacht verplicht om te zorgen voor en het in stand houden van “de medische en ziekenhuisinstellingen en openbare diensten voor gezondheid en hygiëne in het bezette gebied, met bijzondere aandacht voor de aanneming en toepassing van de profylactische en preventieve maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van besmettelijke ziekten en epidemieën tegen te gaan.”

Ze beweren dat Israël, als de bezettende macht, moet zorgen voor de noodzakelijke voorraden en financiering om de distributie van vaccins mogelijk te maken, en om medische en ziekenhuisinstellingen en -diensten, volksgezondheid en hygiëne, profylactische en preventieve maatregelen ter bestrijding van ziekten en epidemieën te verzekeren en in stand te houden.

Een andere, niet minder twijfelachtige claim heeft betrekking op de Gazastrook, geregeerd door de terreurorganisatie Hamas, die Israël de volledige verantwoordelijkheid toeschrijft voor de gezondheid van de Gaza-bevolking, in het licht van de land- en maritieme blokkade van Israël waardoor volgens dezelfde critici, Israël verhindert moedwillig de overdracht van humanitaire en gezondheidsvoorraden.

Deze aannames, beweringen en beschuldigingen zijn op zijn best misplaatst en komen in het slechtste geval voort uit jaloezie, kwade wil en een diepe vijandigheid jegens Israël en zijn prestaties.

Israël en de gebieden onder het bestuur van de P.A. zijn afzonderlijke geografische entiteiten met elk hun eigen verantwoordelijkheden ten opzichte van de eigen bevolking, ook op het gebied van gezondheidszorg. Israël is niet verplicht om de Palestijnse bevolking van de gebieden te voorzien van vaccins.

Gezien de geografische nabijheid tussen Israël, Gaza en de Palestijnse Autoriteit, vereisen epidemiologische en morele overwegingen echter duidelijk dat zowel Israël als de Palestijnen verantwoordelijk handelen en samenwerken om het risico te verminderen dat COVID-19 zich tussen hun respectieve territoria.

Daartoe werken Israël en de Palestijnen samen en wisselen zij informatie uit overeenkomstig hun respectieve verplichtingen in de Oslo-akkoorden. Maar beweringen dat Israël een internationale wettelijke plicht heeft om vaccins aan de Palestijnen te verstrekken, hebben geen enkele grond, vooral in het licht van het feit dat de Palestijnse leiders geen hulp hebben gevraagd en bezig zijn met het onafhankelijk verkrijgen van de vereiste vaccins.


Bronnen:

♦ naar een artikel (ingekort) van Alan Baker “Israel, the Palestinians and the COVID-19 vaccine” van 14 januari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.