Israëlische judoka Peter Paltchik wint brons in Qatar ondanks of dankzij antisemitisme

De Israëlische judoka Peter Paltchik (plaatje hierboven) heeft woensdag brons gewonnen tijdens de 2021 World Judo Masters van de International Judo Federation (IJF) in Doha, Qatar.

Paltchik, 29, ging naar huis met de medaille in de onder-100 kg divisie op de laatste dag van het toernooi na zijn overwinning op de Azerbeidzjaanse judoka Elmar Gasimov, een van de ‘zwaarste rivalen’ in hun categorie, vertelde de Israëlische atleet vrijdag aan The Algemeiner.

‘Elk gevecht is als een titanenstrijd,’ legde Paltchik uit. ‘Er zijn geen gemakkelijke remises en geen gemakkelijke gevechten in dit toernooi.’ De tegenstanders vochten bijna 40 minuten in een gevecht dat normaal gesproken 4-5 minuten zou duren, voegde Paltchik eraan toe. Op een gegeven moment in hun gevecht greep Gasimov Paltchik’s arm en scheurde bijna zijn schouder, maar de laatste slaagde er uiteindelijk in Gasimov op zijn rug te krijgen.

Dit is Paltchik’s eerste overwinning in het Masters-toernooi, waaraan slechts 32 judoka’s worden uitgenodigd die wereldwijd hoog scoren in verschillende categorieën. Varlam Liparteliani uit Georgië nam het goud mee naar huis en het zilver werd gegeven aan Zelym Kotsoiev uit Azerbeidzjan. De Rus Arman Adamian won ook een bronzen medaille.

Paltchik won goud op de Europese judokampioenschappen onder de 100 kg in Praag in november 2020. Hij heeft ook gouden medailles behaald op de Grand Slam van Parijs in 2020, de Grand Slam in Abu Dhabi in 2018, de Europese kampioenschappen judo 2020 en vier Grand Prix-toernooien.

Antisemitisme
De Israëlische atleet plaatste een korte clip op Instagram naar aanleiding van zijn gevecht met Gasimov en, om te laten zien dat er geen kwaad bloed is tussen de twee tegenstanders, reageerde de Azerbeidzjaanse judoka Zelym Kotsoiev op de video en zei: ‘Crazy Fight. Gefeliciteerd Bro! Jij bent kampioen. ‘

Echter, op 9 januari, dagen voordat het toernooi begon, plaatste Paltchik op Twitter een video van hem die buiten in Doha stond, op het terrein van zijn hotel, met als onderschrift de clip ‘Welcome to Qatar’.

Kort daarna was de commentarensectie gevuld met haatboodschappen gericht op de atleet, zoals “JULLIE ZIJN ALLEMAAL NIET WELKOM IN QATAR! WE WILLEN NIET IEMAND VAN JULLIE IN ONS GELIEFDE LAND (sic) !!!” Velen herhaalden hetzelfde bericht en meer dan één Twitter-gebruiker plaatste een video die het verbranden van Israëlische vlaggen laat zien.

Paltchik vertelde The Algemeiner dat de haat waarmee hij op sociale media werd geconfronteerd na het uploaden van de video “me meer motivatie gaf om te winnen“, en hij gebruikte het als “brandstof” om te zegevieren en zijn land zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, zei onlangs dat de Golfnatie geen betrekkingen zal aangaan met de Joodse staat. De judoka zal vervolgens deelnemen aan de Grand Slam in Tel Aviv, die op 18 februari a.s. begint.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Israeli Judoka Peter Paltchik Wins Bronze in Qatar Tournament, Was Motivated by Antisemitism He Faced” van 15 januari 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.