Hamasleider Haniyeh wil Abbas opvolgen als president van de ‘Staat Palestina’

Plaatje hierboven: Ramallah, 9 januari 2005. Mahmoud Abbas wint de presidentsverkiezingen. De laatste parlementaire verkiezingen in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit vonden plaats op 25 januari 2006 en werden toen unaniem gewonnen door Hamas, zowel in Judea & Samaria als in de Gazastrook.

Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, vaardigde vrijdagavond een presidentieel decreet uit betreffende het houden van algemene verkiezingen in drie fasen. Volgens het decreet vinden de parlementsverkiezingen plaats op 22/5/2021 en de presidentsverkiezingen op 31/7/2021.

De resultaten van de verkiezingen voor de Wetgevende Raad vormen de eerste fase in de vorming van de Palestijnse Nationale Raad. De Nationale Raad zal worden afgerond op 31/8/2021 in overeenstemming met de basiswet van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie en nationale afspraken.

Deze aankondiging kwam nadat Abbas het hoofd van het Centraal Verkiezingscomité, Hanna Nasser (Nasir), had ontmoet op het presidentiële hoofdkantoor in Ramallah. Abbas gaf de verkiezingscommissie de opdracht om een ​​democratische verkiezingscampagne te starten in alle provincies van het land, inclusief “bezet” Jeruzalem, en om een ​​nationale dialoog op gang te brengen die zich richt op de mechanismen van dit proces.

“Er zijn geen garanties dat ze zullen plaatsvinden in [Oost-] Jeruzalem, maar we zullen erom verzoeken”, zei Nasser, erop wijzend dat het bestaan van decreten en een verkiezingsproces met interne druk en externe goedkeuring is er om ze te houden als in andere provincies. Echter, hij zei dat er plannen waren om het te bespreken met de facties om een strijd te vechten om te slagen in Jeruzalem.

Plaatje hierboven: Gaza, 26 maart 2006, bijna 15 jaar geleden. Nadat Hamas de parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden tot ieders verbazing (en verbijstering) had gewonnen werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van de Palestijnse Autoriteit [beeldbron: Abid Katib/Getty Images]

De terreurorganisatie Hamas van haar kant verwelkomde de uitvaardiging van presidentiële decreten met betrekking tot de algemene verkiezingen, de Nationale Raad, de Wetgevende Raad en het Presidentschap.

In een verklaring op vrijdagavond bevestigde de terreurorganisatie haar bereidheid om het verkiezingsproces te laten slagen in het belang van het Palestijnse volk, dat het absolute recht heeft om hun leiders en hun vertegenwoordigers te kiezen. Hamas benadrukte het belang van het voorbereiden van de omgeving op vrije en eerlijke verkiezingen, waarin de kiezer zijn wil uitdrukt zonder druk of beperkingen:

We moeten zonder aarzelen doorgaan met het voltooien van het hele verkiezingsproces dat leidt tot de wederopbouw van het Palestijnse politieke systeem en het opstellen van een alomvattende nationale strategie om de zionistische bezetting het hoofd te bieden..

Hamas beseft, net als Fatah en andere facties, de betekenis van de nederlaag van Donald Trump en het succes van Joe Biden, en probeert zichzelf te rehabiliteren met de steun van zijn bondgenoten, met name Qatar, Turkije en de Moslimbroederschap. Dit ter voorbereiding op het aantreden van Biden op 20 januari.

De voorzitter van de Palestijnse Wetgevende Raad, Aziz Dweik, was van zijn kant verheugd over de uitvaardiging van het verkiezingsdecreet van Abbas, dat hij als een positieve stap beschouwde. Dweik zei in een persverklaring: “We willen transparante verkiezingen en garanties dat de bezetting niet zal ingrijpen om de verkiezingen te beïnvloeden.”

Hij onderstreepte dat het opheffen van de beperkingen op de Gazastrook een basis is voor vooruitgang bij het vinden van een nationale oplossing op nationaal niveau.

Hamasleider Ismail Haniyeh wil president worden van de PA


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jos De Greef “De Palestijnen mogen na 15 jaar nog eens een parlement en een president kiezen” van 15 januari 2021 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikelAbbas issues decree setting date for general elections” van 16 januari 2021 en een artikelWhy did Hamas change its position on the Palestinian elections?” van 8 januari 2021 op de site van The Palestinian Information Center (Pal Info)

Een gedachte over “Hamasleider Haniyeh wil Abbas opvolgen als president van de ‘Staat Palestina’

  1. Benieuwd wat EU gaat doen als dit gaat werken…..wat goed mogelijk is.

    Maar ja, laten we niet in euforie uitbarsten over die ‘nieuwe verkiezingen want voor onze vriend Abbas is dit natuurlijk niet de eerste keer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.