BDS gaat Emiraten niet langer boycotten voor normaliseren met Israël

Plaatje hierboven: Israël verwelkomde in december 2020 een delegatie van leiders en activisten uit Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten [beeldbron: JNS]

Te midden van groeiende banden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten na de Abraham-akkoorden, geeft een vooraanstaande Palestijnse BDS-organisatie de pogingen op om de Joodse staat in het Arabische Golfland te boycotten.

In een verklaring kondigde de Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël (PACBI) – een lid van het Palestijnse BDS National Committee – aan dat zij degenen die in de VAE wonen, zou ‘uitsluiten’ van haar oproep om de VAE-Israëlische economische en diplomatieke partnerschappen te boycotten.

De BDS-groep PACBI schreef:

De Palestijnse campagne voor de academische en culturele boycot van Israël (PACBI) houdt rekening met de gevoelige situatie van Arabische onderdanen in Arabische landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, geregeerd door autoritaire regimes die een broeinest zijn geworden van naturalistische en verraderlijke plannen en projecten in de regio. Op basis van zijn gevoeligheid voor de context heeft het Palestijns Nationaal Comité voor de Boycot van Israël in zijn verklaring, samen met tientallen partijen, vakbonden, vrouwenorganisaties en mensenrechtenorganisaties in de Arabische regio, degenen die in de Verenigde Arabische Emiraten wonen, uitgesloten van zijn oproep tot een boycot van alle fora die in de VAE onder auspiciën van het regime worden georganiseerd en alle bedrijven die medeplichtig zijn aan de uitvoering van de Overeenkomst van Schaamte boycotten.

Eerder had de PACBI de Emiraten opgeroepen om verschillende grote bedrijven en instellingen in de VAE die banden met Israël hadden gesloten, te boycotten, waaronder de First Dhabi Bank, het Emirates Policy Centre en de Dubai Expo.

Het besluit van de BDS-beweging om haar pogingen om Israël in de VAE te boycotten stop te zetten, komt nu Arabieren in landen die de Abraham-akkoorden hebben ondertekend een steeds positievere houding ten opzichte van de Joodse staat vertonen.

Een nieuw rapport van het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken (MSA) constateerde een aanzienlijke afname van negatieve berichten op Arabische sociale media over normalisatie met Israël in de weken nadat de overeenkomsten waren ondertekend.

Volgens de MSA was de afname van de negatieve opmerkingen jegens Israël en de normalisatie gedeeltelijk te wijten aan de bewustmakingscampagnes die door de respectieve regeringen werden gevoerd.

Minister van Strategische Zaken Michael Biton (Blauw & Wit partij) zei:

We staan ​​aan het begin van een nieuw tijdperk in het Midden-Oosten. De overeenkomsten met de VAE, Bahrein, Soedan en Marokko zijn historische stappen in de richting van normalisatie, het tegenovergestelde van delegitimering. We zijn al begonnen met het zien van de verandering in houding ten opzichte van Israël onder de bevolking van deze en andere landen. De taak waar het ministerie nu voor staat, is om actief de perceptie van de staat Israël te versterken bij het Arabische publiek, vooral bij degenen die met ons normalisatieovereenkomsten hebben gesloten.


Bronnen:

♦ naar een artikelAs Israel-UAE ties deepen, BDS advocates ‘give up’ on efforts to boycott Jewish state” van 15 januari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “BDS gaat Emiraten niet langer boycotten voor normaliseren met Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.