Joe Biden kabinet zal normalisatie tussen Israël en Arabische landen blijven nastreven

Volgens een rapport van journalist Barak Ravid in Walla News heeft de aankomende regering-Biden Israël verteld dat het van plan is om door te gaan met het nastreven van normalisatieovereenkomsten met Arabische landen.

Eliav Benjamin, ambtenaar van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei:

Ik denk niet dat het mogelijk is om de betrekkingen die de afgelopen maanden tussen Israël en de Arabische staten tot stand zijn gebracht, terug te draaien. We hebben contact met het personeel van Biden en wat we hebben gehoord, is dat ze voorstander zijn van het normalisatieproces en dat ze bereid zijn het voort te zetten en we zullen daar met hen aan werken.

De Abraham-akkoorden, die werden bemiddeld door de regering-Trump, zorgden voor genormaliseerde betrekkingen tussen Israël en Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko en Soedan – de eerste van dergelijke deals sinds het vredesakkoord van de Joodse staat met Jordanië in 1994.

Benjamin voegde eraan toe:

Sommige zijn beter voorbereid en andere minder voorbereid. Ik verwacht dat er meer landen zullen toetreden – ik weet niet of het over weken of maanden zal zijn, maar er zullen er meer zijn.

Verkozen president Joe Biden prees de overeenkomsten in een verklaring van september 2020 als kandidaat en zei:

Ik verwelkom dat de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein stappen ondernemen om de banden met Israël te normaliseren. Het is goed om te zien dat anderen in het Midden-Oosten Israël erkennen. En zelfs verwelkomen als partner.

Maandag meldde Ravid dat Jake Sullivan, Biden’s aangewezen nationale veiligheidsadviseur, door Jared Kushner was ingelicht over het beleid van de huidige regering in het Midden-Oosten, inclusief de recente deals.

Een Palestijnse staat?
Waar staat de oprichting van een Palestijnse staat op deze lijst met Amerikaanse prioriteiten? Niet hoog, in de uiteindelijke analyse. Er is een versleten argument dat het falen om het Israëlisch-Palestijnse conflict ‘op te lossen’ een belangrijke reden is voor ideologisch extremisme en jihadistisch terrorisme.

Maar voor zover extremisten en jihadisten zich bekommeren om en handelen naar hun Palestijnse grieven, is het om Israël in zijn geheel te vernietigen, niet om naast een Joodse staat ook een Palestijnse staat te creëren.

Er is ook een argument dat een of andere Palestijnse staat nodig zal zijn om het joodse en democratische karakter van Israël te behouden. Maar zelfs als iemand het toegeeft, is het een argument over Israëlische belangen, niet over Amerikaanse.

Palestijnen weer boos
Dat zullen de Palestijnen niet leuk vinden. Op normaliseren staat gevangenisstraf en in Gaza zelfs de doodstraf. De woordvoerder van Hamas in Gaza, Hazem Qassemzei eerder hierover:

Oproep aan de partijen die proberen te normaliseren met de bezetter om dit gedrag te stoppen. Dit (gedrag) moedigt de bezetting aan om het tempo van zijn misdaden tegen ons Palestijnse volk te verhogen en zijn schendingen tegen de heiligdommen van de [islamitische] natie. De zionistische entiteit moet de centrale vijand van de [Arabische] natie blijven, het conflict ermee handhaven en haar beleid onder ogen zien dat erop gericht is om alle kansen te benutten om de opkomst en ontwikkeling van [onze] natie te ondermijnen.

PA-president Mahmoud Abbas en Hamas-chef Ismail Haniyeh spraken elkaar na de aankondigingen van de deal. Ondanks de spanningen tussen beide Palestijnse facties, vertelde een Hamas-bron aan AFP:

Alle Palestijnse facties zijn verenigd om normalisatie (met Israël) te verwerpen.


Bronnen:

♦ naar een artikelBiden Administration Tells Israel It Will Continue to Pursue Normalization With Arab Countries” van 15 januari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Bret Stephens “Memo to President Biden: Please Don’t Mess Up the Abraham Accords” februari 2021 issue van Commentary

Een gedachte over “Joe Biden kabinet zal normalisatie tussen Israël en Arabische landen blijven nastreven

  1. De hysterische Democraten zijn zo bezig met impeachement , de uitgaande president, boycotten v. Republikeinen & censureren van andersdenkenden en zijn helemaal niet bezig zijn met Biden, de inkomende president, zijn mening of bedoeling.

    Biden heeft, wat hen betreft, zijn job gedaan en dus is het tijd voor een schop onder z’n kont…….. ná 20 Januarie als alles officieel is.

    Biden zelf, nog euforisch over z’n overwinning, weet niet dat hij binnenkort op pensioen word gestuurd door zijn vice president & haar helpers. Hij gaat ijverig door met zijn ‘team’ samen te stellen en verklaringen af te lezen (teleprompter) over zijn toekomstplannen…..
    LOL!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.