Israël maakt plannen om het nucleaire programma van Iran te dwarsbomen

De Israel Defense Forces zijn plannen aan het opstellen voor een aanval op het nucleaire programma van Iran, meldde de Israel Hayom-krant donderdag in een artikel op de voorpagina.

De krant zei dat de stafchef van de IDF, Aviv Kohavi, om drie alternatieve voorstellen heeft gevraagd om het programma van Teheran te laten ontsporen, zonder daar nader op in te gaan. Het gaf slechts aan dat een van de voorstellen een militaire aanval is, en merkte op dat een dergelijk plan een aanzienlijke budgettaire impuls zou vereisen voor het Israëlische leger.

Iran hervatte de verrijking van uranium tot 20 procent vorige week, ruim boven de drempel die was vastgelegd in zijn historische nucleaire deal van 2015 met wereldmachten en een korte technische sprong van het 90% verrijkingsniveau dat nodig is om wapens te produceren.

Het Israel Hayom-rapport kwam een ​​dag nadat Likud-minister Tzachi Hanegbi, die wordt beschouwd als een bondgenoot van premier Benjamin Netanyahu, dreigde dat Israël het nucleaire programma van Iran zou aanvallen als de Verenigde Staten Staten zich weer aansluiten bij de nucleaire deal, zoals de verkozen president van de VS Joe Biden heeft aangegeven van plan te zijn.

Hanegbi zei in een interview met Kan News, verwijzend naar luchtaanvallen op de kernreactoren van Syrië en Irak:

Als de regering van de Verenigde Staten opnieuw toetreedt tot de nucleaire deal – en dat lijkt vanaf nu het verklaarde beleid te zijn – zal het praktische resultaat zijn dat Israël weer alleen zal staan tegenover Iran, dat tegen het einde van de deal groen licht zal hebben gekregen van de wereld, inclusief de Verenigde Staten, om door te gaan met zijn kernwapenprogramma. Dit laten we natuurlijk niet toe. We hebben al twee keer gedaan wat er moest gebeuren, in 1981 tegen het Iraakse nucleaire programma en in 2007 tegen het Syrische nucleaire programma.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama, met de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden als zijn vice-president, ondertekende in 2015 de Iraanse nucleaire deal met wereldmachten. De regering-Trump trok zich in 2018 terug uit het akkoord en zette Iran onder druk met verlammende economische sancties en andere maatregelen.

Obama ondertekende de overeenkomst ondanks fel protest van Israël, en had een wankele relatie met Jeruzalem en Netanyahu, terwijl de premier en Trump in nauw contact stonden met de meeste beleidskwesties in het Midden-Oosten.

Biden zal naar verwachting een meer verzoenende houding aannemen ten opzichte van Iran en heeft gezegd dat als Iran terugkeert naar de voorwaarden van de nucleaire overeenkomst, hij ook zou toetreden en de verpletterende economische sancties zou verwijderen die de Iraanse economie de afgelopen twee jaar hebben verwoest.

De verkozen Amerikaanse president heeft aangegeven dat hij breder wil onderhandelen met Teheran als Washington terugkomt op de deal, met name over zijn raketten en invloed in het Midden-Oosten. Iran heeft gezegd dat het de terugkeer van de Amerikanen naar de overeenkomst zou kunnen verwelkomen, maar alleen nadat ze de sancties hebben opgeheven.

Het heeft onderhandelingen over andere kwesties afgewezen. Iran en de regering-Trump hebben de afgelopen maanden een voortdurende gedachtewisseling gevoerd nu de regering-Trump ten einde loopt en Iran de eenjarige verjaardag markeerde van de Amerikaanse liquidatie van zijn generaal Qassem Soleimani.


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: IDF drawing up plans to strike Iran’s nuclear program” van 14 januari 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.