Joodse gemeenschap opent het eerste Holocaustmuseum van Portugal

Portugal zal zijn eerste Holocaustmuseum openen, gebouwd in de noordelijke stad Porto door leden van een joodse gemeenschap die werd opgericht door afstammelingen van slachtoffers van de inquisitie.

Het Holocaustmuseum van Porto is ontwikkeld in samenwerking met het Joods Museum en Tolerantiecentrum in Moskou en andere instellingen. Het museum opent op 20 januari, zei de Joodse Gemeenschap van Porto, een organisatie die lokale Joden vertegenwoordigt, in een verklaring, en verwacht 10.000 bezoekers per jaar te ontvangen wanneer de noodbeperkingen in verband met de COVID-19-pandemie worden opgeheven.

Op 27 januari, International Holocaust Remembrance Day, zullen studenten uit heel Portugal het museum bezoeken, aldus de verklaring. Het museum heeft een reproductie van de gevangeniskazerne van Auschwitz, een herdenkingskamer met muren met de namen van slachtoffers van de Holocaust en een studiecentrum.

De Inquisitie, een campagne van religieuze vervolging op het Iberisch schiereiland die in 1492 in Spanje begon, werd in 1536 ook in Portugal toegepast. Het maakte een einde aan het joodse leven in Porto en in de hele regio toen honderdduizenden Sefardische joden beide landen ontvluchtten.

Plaatje hierboven: Lissabon, Portugal: Een auto-da-fé (publieke verbranding van Joden op de brandstapel) vindt plaats in Terreiro do Paço in de periode van de Rooms-Katholieke Portugese Inquisitie (1536-1821) [beeldbron: naar een tekening van Joseph Lavallée uit 1822 – Stoodi]

Degenen die bleven beoefenden in het geheim het judaïsme. Hun nakomelingen staan ​​bekend als bnei anusim. Het georganiseerde joodse leven in Porto kwam in de jaren twintig weer terug dankzij Artur Carlos de Barros Basto, een afstammeling van de bnei anusim en legerkapitein die het joodse leven in en rond Porto hielp promoten.

Bijgevolg werd hij uit het leger gegooid en op valse beschuldigingen bestempeld als pedofiel in een antisemitische samenzwering. Met zijn ondergang kreeg het joodse leven in Porto een tegenslag. In de jaren veertig trokken vele duizenden joodse vluchtelingen uit verder naar het oosten in Europa door Portugal, dat neutraal was tijdens de Tweede Wereldoorlog, en ontsnapten van daaruit naar de Verenigde Staten en presteerden Israël.

Aristides de Sousa Mendes, een voormalige Portugese consul-generaal die in Frankrijk diende, heeft duizenden levensreddende visa afgegeven aan Joden die het door de nazi’s bezette Europa ontvluchtten.

In de vroege jaren 2000 voltooiden meerdere bnei anusim uit Porto orthodoxe bekeringen tot het jodendom, waaronder de voormalige leider van de gemeenschap, Jose Ferrao Filipe. De gemeenschap heeft ook leden die afstammen van Asjkenazische joden die familieleden verloren in de Holocaust, waaronder de penningmeester van de gemeenschapsorganisatie, Michael Rothwell die verklaarde:

Mijn grootouders waren goede Duitse patriotten. Maar met het nazisme werden ze beschuldigd van ongewenste buitenlanders. Ze werden als vee naar Auschwitz vervoerd, gescheiden van elkaar, doelwit van al het geweld en daar stierven ze.

Portugal telt vandaag ongeveer 3.100 mensen die zichzelf identificeren als joden – een stijging van 75% ten opzichte van 2001, volgens een rapport uit 2020 over joodse demografie in Europa door het in Londen gevestigde Institute for Jewish Policy Research. De Joodse Gemeenschap van Porto zegt dat het nu ongeveer 400 leden heeft, vergeleken met enkele tientallen jaren geleden. Porto heeft in totaal ongeveer 200.000 inwoners.

De toestroom houdt verband met immigratie van elders in Europa en Latijns-Amerika, evenals met de Portugese wet van 2015 die het staatsburgerschap garandeert aan afstammelingen van Sefardische Joden die werd aangenomen om te boeten voor de inquisitie. Spanje nam later dat jaar een soortgelijke wet aan. De joodse gemeenschappen van Porto en Lissabon onderzoeken burgerschapsaanvragen voor de overheid en rekenen honderden dollars per aanvraag. Er zijn meer dan 76.000 aanvragen ingediend en ongeveer 30% is goedgekeurd.

De gemeenschap in Porto, die tien jaar geleden het zich niet kon veroorloven om het gebarsten plafond van de synagoge te repareren of een rabbijn in te huren, heeft de afgelopen jaren zijn synagoge gerenoveerd, een fulltime rabbijn aangenomen, een Joods museum geopend en vorig jaar een documentaire van $ 1 miljoen geproduceerd over De Barros Basto. Hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten uit verschillende landen zullen de opening bijwonen van de nieuwste toevoeging aan de instellingen van de gemeenschap, het Holocaust Museum van Porto, zei de gemeenschap.

Een woordvoerder van de gemeenschap weigerde te zeggen hoeveel het museum, dat zich in het centrale Arrabida-gebied bevindt, kost om te bouwen en wat het jaarlijkse budget zal zijn. Het museumproject profiteerde van “een substantiële schenking van een Portugese Sefardische familie uit Zuidoost-Azië”, zei Rothwell in de verklaring, die de familie niet noemde.

Video: Holocaust Museum of Oporto


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Jewish community shaped by the Inquisition opens Portugal’s first Holocaust museum” van 13 januari 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.