Man gearresteerd die swastika’s spoot op de synagoge van Montreal

Een van de grootste synagogen van Montreal werd woensdag aangetroffen met de deuren die waren bespoten met grote hakenkruizen, en een synagoge-bewaker speelde een rol bij de arrestatie van de man die verdacht wordt van het vandalisme.

De man die werd aangehouden, bracht naar verluidt een bus benzine naar de congregatie Shaar Hashomayim, een 160 jaar oude modern-orthodoxe synagoge die internationaal bekend staat om het koesteren en begraven van de legendarische zanger en dichter Leonard Cohen.

De politie werd op woensdag om 13.30 uur ter plaatse geroepen en arresteerde de dader, de 28-jarige Adam Riga, aka Adam Rackett (plaatje rechts), die volgens lokale nieuwsberichten zou worden geëvalueerd op psychische problemen.

Riga blijkt een aanhanger van de BDS-beweging te zijn, dus dat van die vermeende ‘psychische problemen’ zou wel eens  kunnen kloppen. 🙂

Canadese Joodse groepen hekelden het vandalisme, waarbij Rabbi Reuben Poupko van het Centrum voor Israël en Joodse Aangelegenheden het “gemeen” noemde en B’nai Brith Canada’s CEO Michael Mostyn het “een schokkende herinnering aan de constante noodzaak van waakzaamheid bij het beschermen van onze Joodse gemeenschap’ noemde. Instellingen.”

De synagoge is, net als andere in Montreal, momenteel gesloten vanwege de COVID-19-pandemie. Dat was ook het geval in mei, toen vandalen een andere orthodoxe synagoge in Montreal plunderden en daarbij de Torah-rollen vernietigden.

De burgemeester van Westmount, de chique buitenwijk waar de synagoge is gevestigd, heeft een verklaring afgegeven waarin hij het vandalisme veroordeelt. Maar de rabbijn van congregatie Shaar Hashomayim, Adam Scheier, vertelde de lokale media dat hij antisemitische incidenten was gaan verwachten. “Men is niet verbaasd wanneer er weer een antisemitische aanval plaatsvindt op een van de geliefde instellingen in onze gemeenschap”, zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Lazarus “Man arrested after swastikas spray-painted on doors of Montreal synagogue” van 14 januari 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van David Lange “BDS-Supporter Adam Riga ID’d as Guy Who Desecrated Montreal Synagogue” van 15 januari 2021 op de site van Israellycool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.