UNRWA-educatief materiaal vol met antisemitisme, Israëlhaat en opruiing

Een nieuwe studie van educatief materiaal dat wordt gebruikt door de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), die de Palestijnse vluchtelingen bedient, heeft uitgewezen dat het materiaal anti-Israëlisch en antisemitisch racisme bevat, aanmoediging van terrorisme en jihad en vrede met de Joodse staat afwijst.

Het rapport van de organisatie IMPACT-se, die schoolcurricula bewaakt, stelt dat deze inhoud in strijd is met de eigen eisen van de VN die zijn opgesteld door de culturele organisatie UNESCO – die respect eisen voor de ‘ander’ en een toewijding aan vrede en die haatzaaien, opruiing en vooringenomenheid verbiedt.

In tegenstelling tot deze vereisten, zei het rapport, moedigt het UNRWA-materiaal – dat wordt gebruikt om meer dan 500.000 kinderen les te geven – jihad, terrorisme en martelaarschap aan, en presenteert het terroristen als helden. Er is geen afwijzing van geweld opgenomen.

Een deel van dit materiaal is rechtstreeks gekopieerd uit leerboeken van de Palestijnse Autoriteit, die berucht zijn om dergelijke inhoud. Het materiaal bevat ook geen inhoud die aandringt op vrede of verzoening met Israël, waarbij de Joodse staat uitsluitend als ‘de vijand’ wordt beschouwd.

Volgens het rapport is er geen positieve weergave van de ‘ander’ in de materialen, die niet-Arabieren en niet-Palestijnen op een puur negatieve manier weergeven. Europa is gedemoniseerd voor de kruistochten en er is geen informatie over het historische verhaal van de Joden of Israël.

Hierboven een voorbeeld: UNRWA-educatief materiaal van de zevende klas beweert dat de ‘zionistische bezetting’ dezelfde methoden gebruikt als door de Spaanse inquisitie in de middeleeuwen om ‘Palestijnse gevangenen’ te ondervragen. Bovendien wordt er niet vermeld dat onder de slachtoffers van de Spaanse inquisitie veel Joden waren, terwijl enkel moslims worden genoemd. De passage wordt onderwezen in een sectie over de ondergang van de islamitische heerschappij in Spanje, waar de uitzetting van moslims door de Spaanse heersers wordt vergeleken met ‘beleid van zionistische bezetting’; Het tekenen van deze vergelijking is een lesopdracht. Studenten krijgen een artistieke illustratie van moslims die Spanje in 1492 verlaten (rechts) en wordt gevraagd deze te vergelijken met een moderne foto (links) waarop te zien is dat Arabieren Palestina verlaten in 1948.

Israël wordt consequent gedemoniseerd met leugens en samenzweringstheorieën, zoals de valse beweringen dat Israël heeft geprobeerd de al-Aqsa-moskee te vernietigen, giftig afval op de Westelijke Jordaanoever te dumpen en Palestijnse oudheden te beroven.

De materialen leggen een enorme nadruk op de oorlog van de Palestijnen tegen Israël, inclusief anti-Israëlische retoriek en aansporingen tot geweld, zelfs bij het bespreken van niet-gerelateerde onderwerpen zoals wiskunde.

Ondanks de vereisten van neutraliteit, ontdekte IMPACT-se dat het educatief materiaal van de UNRWA blijk geeft van een gewelddadige en compromisloze vooringenomenheid tegen Israël, en daarbij hyperbolische Palestijnse spreekpunten aanneemt.

Dit omvat het verwijzen naar Israël als ‘de bezetting’ en ‘de zionisten’, het noemen van Jeruzalem ‘de eeuwige hoofdstad van Palestina’ en het noemen van de veiligheidsbarrière op de Westelijke Jordaanoever ‘de Racistische Uitbreiding en Annexatieomheining’.

De materialen wissen vaak Israël en de Joden als geheel. De naam van Israël wordt zelden genoemd, en kaarten van de regio laten heel Israël zien als ‘Palestina’. De joodse geschiedenis in het land Israël en het Midden-Oosten in het algemeen wordt bijna volledig genegeerd, en in plaats daarvan wordt Israël ervan beschuldigd het gebied te “judaïseren”.

IMPACT-se, dat is gevestigd in Jeruzalem en ook curricula in Israël en de hele regio heeft bestudeerd, heeft enkele positieve trends opgemerkt. De naam van Israël wordt in een paar gevallen meer genoemd dan in eerdere beoordelingen. Sommige lasters zijn verwijderd, zoals de ongegronde bewering dat Israël Palestijns water steelt; En sommige koranverzen die tot jihad oproepen, verschijnen niet.

IMPACT-se concludeerde dat de UNRWA-materialen ‘vol zitten met problematische inhoud die in tegenspraak is met verklaarde VN-waarden’ en ‘enige façade van door de VN opgelegde neutraliteit’ missen.


Bronnen:

♦ naar een artikelStudy Finds UNRWA Educational Materials Replete With Antisemitism, Anti-Israel Hate, Incitement” van 13 januari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een rapport van Itam Shalev “Review of UNRWA-Produced Study Materials in the Palestinian Territories” van januari 2021 op de site van IMPACT-se

♦ naar een artikel van Sarah Chemla “UNRWA’s education filled with hate, calls to jihad and violence – report” van 13 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Itamar Eichner “UN textbooks in Gaza, PA full of Israel hatred, praise of jihadists” van 13 januari 2021 op de sute van Ynet News

3 gedachtes over “UNRWA-educatief materiaal vol met antisemitisme, Israëlhaat en opruiing

  1. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

    Daar er verschillende partijen zijn die alleen maar baat hebben bij het voortzetten van dit conflict, is dit géén verrassing.

    De UNWRA is zo een partij.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.