ICC verwerpt mensenrechtenclaims tegen China, maar blijft Israël achtervolgen

Plaatje hierboven: Meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims die worden vervolgd, opgepakt en opgesloten worden in interneringskampen. Hier geen sancties voor China, geen boycots, geen Free Gaza Flottieljes, geen veroordelingen en zeker geen VN-Resoluties. Dat soort maatregelen wordt enkel voorbehouden voor Israël.

In de afgelopen dagen heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag aangekondigd dat het zijn onderzoek naar de Chinese regering naar vermeende mensenrechtenschendingen tegen de Chinese moslim-Oeigoerse minderheden zal stopzetten.

Advocaten voor de Oeigoeren hadden in juli 2020 bij het ICC een klacht ingediend tegen China voor schending van mensenrechten.

De hoofdaanklager had terecht snel vastgesteld dat, aangezien China geen ondertekenaar is van het Statuut van Rome, en vermits China dus geen lidstaat is, het Hof geen jurisdictie heeft om verdere onderzoeken of vervolgingen te bevorderen.

Dienovereenkomstig liet het ICC Peking weten dat het niet verder zou procederen ook al was er voldoende bewijs van de schuld van China en zijn weigering om zijn eigen mensenrechtenonderzoek uit te voeren.

Op hetzelfde moment dat het ICC China heeft vrijgesteld van strafrechtelijke aansprakelijkheid, blijft het op een verderfelijke manier twee andere niet-statelijke leden van het Hof, de Verenigde Staten en Israël, vervolgen wegens vermeend crimineel gedrag.

Het excuus om China niet te vervolgen omdat het geen lid is van het ICC Den Haag, geldt blijkbaar niet voor Israël en de Verenigde Staten die ook geen lid zijn van het ICC. Begrijpe wie begrijpe kan!

Hoewel geen van beide landen, net zoals China, het Statuut van Rome heeft ondertekend en elk land een robuust en onafhankelijk militair rechtssysteem heeft, is Den Haag verwikkeld in agressieve en onwettige onderzoeken om te proberen een wettelijke basis te vinden om een ​​vervolging in te stellen.

Het ICC doet onderzoek naar het Amerikaanse leger vanwege vermeende ‘oorlogsmisdaden’ in Afghanistan. Wat betreft Israël, onderzoekt het ICC de IDF tijdens de Protective Edge Operation van 2014 tegen Hamas-raketbeschietingen vanuit Gaza.

Bovendien heeft de hoofdaanklager publiekelijk beweerd dat het nederzettingenbeleid van Israël een schending is van de Palestijnse rechten en de Conventie van Genève en doet hij daar ook onderzoek naar. Het beweert dat joodse gemeenschappen die in Judea en Samaria zijn opgericht, ‘bevolkingsoverdrachten’ naar ‘bezette gebieden’ zouden vormen.

Artikel 49 van het Verdrag van Genève luidt: ‘Individuele of massale gedwongen overbrengingen, evenals deportaties van beschermde personen uit bezet gebied naar het grondgebied van de bezettende mogendheid of naar dat van enig ander land, al dan niet bezet, zijn verboden, ongeacht hun motief.’

De Conventie van Genève, die na de Tweede Wereldoorlog in wetgeving werd aangenomen, was een gedeeltelijke reactie op het genocidale beleid van het nazi-leger om buitenlands grondgebied te veroveren en vervolgens de inheemse bevolking te deporteren terwijl Duitssprekende individuen in hun voormalige huizen werden gevestigd. Dat was het puurste voorbeeld van etnische zuivering uit de geschiedenis.

Nu de Palestijnen vasthouden aan deze bepaling, beweren ze dat Joodse gemeenschappen die in Judea en Samaria zijn gebouwd een ‘massale gedwongen overdracht’ door Israël vormen en volgens het internationaal recht illegaal zijn.

Om het niet-ondertekenende Israël te vervolgen, moest Den Haag zijn toevlucht nemen tot verschillende achterbakse tactieken om te proberen te voldoen aan de criteria die nodig zijn voor een wettig onderzoek en vervolging.

Ten eerste moest het de Palestijnen een staat verlenen en beweren dat zij de capaciteit hadden om het Statuut van Rome te ondertekenen. Ten tweede moest het ICC de Palestijnen toestaan ​​het Statuut van Rome te ondertekenen, een duidelijke schending van de Oslo-akkoorden en andere internationale overeenkomsten.

Vervolgens moest het ICC eenzijdig een besluit nemen over de definitieve grenzen van ‘Palestina’ en beslissen welke gebieden Israël daadwerkelijk bezette. Schokkend genoeg werden Oost-Jeruzalem, de Oude Stad en de Tempelberg geacht eigendom te zijn van de Palestijnen.

Ten slotte verwierp het ICC de beweringen van Israël dat het een robuuste en onafhankelijke rechterlijke macht heeft. Het is de mening van Israël dat het altijd zijn eigen onafhankelijke juridische onderzoeken heeft uitgevoerd wanneer er beschuldigingen van illegale acties werden geuit en dat het altijd zijn eigen soldaten heeft vervolgd en gestraft wanneer het nodig achtte.

Na al deze oneerlijke bevindingen en gedwongen veronderstellingen te hebben gedaan, gaf het ICC ‘Palestina’ toe als een staatslid. De Palestijnen dienden snel een bericht in bij de hoofdaanklager en vroegen haar Israël en de IDF te onderzoeken.

De milde behandeling van de Chinese mensenrechtenschendingen door het ICC ten opzichte van het bevooroordeelde aandringen op onderzoeken naar Israël en de VS, toont eens te meer de politisering van het ICC en de bewapening van het internationaal recht.

Dwangarbeid voor Oeigoeren in katoenplantages

Plaatje hierboven: Dwangarbeid voor ca/ 570.000 Oeigoeren in Xinjiang. Goedkope Chinese textiel overspoelt de Europese markt. 75% kans dat het kleedje dat u voor een prikje kocht bij P & C of de C & A door Oeigoerse dwangarbeiders werd geproduceerd [beeldbron: France 24]

Er is nieuw bewijs dat China ernstige mensenrechtenschendingen begaat tegen Oeigoeren in Xinjiang. Nieuw bewijs suggereert dat Oeigoeren, behalve dat ze worden vastgehouden in heropvoedingskampen en gedwongen worden om in textielfabrieken te werken, ook gedwongen worden katoen te plukken.

Twintig procent van het katoen in de wereld is afkomstig uit Xinjiang, naast 85% van het Chinese katoen dat daar wordt geproduceerd. China is ’s werelds grootste producent en exporteur van garen, en de grootste producent en exporteur van textiel en kleding.

Bovendien is ontdekt dat China technologie gebruikt die willekeurig Oeigoeren selecteert voor detentie via een dataprogramma dat gegevens over hen verzamelt en aan ambtenaren markeert die het potentieel bedreigend acht voor mogelijke detentie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nitsana Darshan-Leitner “ICC rejects human rights claims against China, but continues to pursue Israel” van 13 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “ICC verwerpt mensenrechtenclaims tegen China, maar blijft Israël achtervolgen

  1. China…..1.250 biljoen mensen.
    Israel ……..9.2 miljoen mensen.

    Verklaring is dus niet erg moeilijk.

    Bovendien zit het ICC met Covid 19 een beetje duimen te draaien en dus, om te laten zien toch waar voor hun geld te leveren, maar er behalve ‘de palestijnen’ die altijd wel zin hebben in een anti Israel feestje, verder niet veel partijen geinteresseerd zijn in hun diensten, blijven ze dit “”probleem”” intensief opvolgen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.