Iran heeft geen nucleair akkoord (meer) nodig zegt topcommandant van de IRGC

Plaatje hierboven: In november 2018 waarschuwde generaal Hossein Salami, commandant van de Iraans Revolutionaire Gardes (IRGC), Israël dat “elke nieuwe oorlog zou leiden tot de vernietiging van de Zionistische Entiteit” (Iraans voor ‘Israël’) [beeldbron]

De hoogste militaire commandant van het Iraanse regime goot woensdag koud water over het vooruitzicht dat Teheran de samenwerking met het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) zou hervatten – de technische naam voor de nucleaire deal van 2015 tussen Iran en zes wereldmachten onder leiding van de VS.

In opmerkingen aan de Iraanse officiële media op woensdag zei generaal Hossein Salami – de commandant van het Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) – dat het JCPOA “niet langer nodig” was, ongeacht of de aankomende regering van de Amerikaanse president-elect Joe Biden herleeft de deal van 2015.

De vertrekkende president Donald Trump trok zich in mei 2018 terug uit de deal en veroordeelde wat hij een ‘vreselijke’ overeenkomst noemde, terwijl hij probeerde de leiders van Iran tot nieuwe onderhandelingen te verleiden. Salami zei dat Iran nu geconfronteerd werd met een situatie waarin het “geen behoefte had aan de JCPOA, ongeacht of de VS zich weer bij de deal aansluiten“.

Salami, wiens IRGC in april 2019 door de VS werd bestempeld als een ‘terroristische organisatie’, voegde eraan toe dat het “een goddelijke belofte was dat de samenzweringen van onze vijanden een averechts effect zullen hebben.”

Salami’s negatieve opmerkingen over de JCPOA kwamen twee dagen nadat de chef van het buitenlands beleid van de Europese Unie zijn voortdurende steun voor de deal van 2015 bevestigde. Josep Borell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, zei in een verklaring:

De EU herhaalt haar sterke inzet voor en voortdurende steun voor het gezamenlijk alomvattend actieplan. Het JCPOA is een sleutelelement van de wereldwijde nucleaire non-proliferatie-architectuur en een verwezenlijking van multilaterale diplomatie, unaniem bekrachtigd door de VN-Veiligheidsraad via resolutie 2231.

Intussen is volgens Reuters Iran begonnen met de bouw van brandstof op basis van uraniummetaal voor een onderzoeksreactor, zeiden de nucleaire waakhond van de VN en Teheran woensdag. Deze stap markeert de laatste schending van Iran van de nucleaire deal die het in 2015 met zes grote mogendheden heeft ondertekend.

De directeur-generaal van het International Atomic Energy Agency, Rafael Mariano Grossi, informeerde gisteren de IAEA-lidstaten over recente ontwikkelingen met betrekking tot de plannen van Iran om R & D-activiteiten uit te voeren op het gebied van uraniummetaalproductie als onderdeel van het verklaarde doel om een ​​verbeterd type brandstof te ontwerpen voor de Teheran Research Reactor.

Het vertrouwelijke rapport van de IAEA aan de lidstaten, verkregen door Reuters, zei dat Iran had aangegeven van plan te zijn uraniummetaal te produceren uit natuurlijk uranium en vervolgens uraniummetaal te produceren dat tot 20% verrijkt is als brandstof voor de Teheran Research Reactor.


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Iran Has No Need’ for 2015 Nuclear Deal, IRGC Commander Declares” van 13 januari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Elad Benari “Iran starts work on uranium metal-based fuel” van 14 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.