Feit of fictie? Solomon’s Tempel in Jeruzalem was de Eerste Joodse Tempel

Volgens het bijbelse verhaal werd Salomon’s Tempel, ook bekend als de Eerste Tempel, gebouwd tijdens het bewind van koning Salomon (990-931 v.C.) van Israël en werd voltooid in 957 v.C.

De Tempel werd geplunderd en vervolgens verwoest in 586/587 v.C. door toedoen van de Babylonische koning Nebukadnezar II (634-562 v.C.), die tijdens zijn regime de Joden naar Babylon deporteerde.

Israel Finkelstein en Neil Asher Silberman stellen echter dat de Eerste Joodse Tempel in Jeruzalem pas aan het einde van de 7de eeuw v.C. werd gebouwd, of zowat 300 jaar na de dood van koning Solomon.

Ze geloven dat de Tempel niet echt aan Salomon moet worden toegewezen, die volgens hen niet veel meer was dan een klein stamhoofd in het heuvelland, en dat de Tempel hoogstwaarschijnlijk is gebouwd door Josia, koning van Judah die het land bestuurde van 639 tot 609 v.C.

Joodse centrale bank
Volgens Marty E. Stevens was de Tempel in Jeruzalem zowel het centrum van het oude Israëlische religieuze leven als ook een economisch centrum voor de natie.

In zijn baanbrekende studie naar de economische functies van de Tempel in Jeruzalem, toont Stevens, die vijftien jaar als registeraccountant werkte voordat hij promoveerde in het Oude Testament, aan dat de Tempel fungeerde als de centrale bank, de interne verzamelaar van inkomsten, een bron van leningen en zelfs incassobureau voor het oude Israël.

Door een brede kennis van tempelsystemen in het hele oude Nabije Oosten toe te passen, werpt Stevens licht op de rollen die de verschillende in de Bijbel genoemde functionarissen spelen en hun taken binnen het tempelcomplex. Noch ‘Big Brother’ noch ‘big business’, de Tempel diende nog steeds de regering en de handel tijdens het uitoefenen van zijn religieuze functies.

Vanwege de religieuze en politieke gevoeligheden die ermee gemoeid zijn, zijn er sinds de expeditie van Charles Warren van 1867-1870 geen archeologische opgravingen en slechts een beperkt oppervlakonderzoek van de Tempelberg uitgevoerd.

Er is geen archeologisch bewijs voor het bestaan ​​van Salomon’s Tempel, en het gebouw wordt niet genoemd in overgebleven niet-Bijbelse verslagen. Het enige ‘bewijs’ voor het bestaan van Solomon’s Tempel is m.a.w. het Oude Testament in de christen Bijbel of de Hebreeuwse Torah of Pentateuch, aka de Vijf boeken van Mozes.

Bronnen die de Eerste Tempel vermelden
♦ Een ostracon (opgegraven vóór 1981), soms het Huis van Yahweh Ostracon genoemd (plaatje rechts), werd ontdekt in Tel Arad, gedateerd in de 6de eeuw voor Christus, die een tempel vermeldt die waarschijnlijk de Tempel in Jeruzalem is.

♦ Men geloofde dat een ivoren granaatappel (plaatje onder rechts) ter grootte van een duim (die in 1979 aan het licht kwam) van 44 millimeter (1,7 inch) hoog was en een oud Hebreeuws opschrift ‘Heilige    voor de priesters in het huis van — h,]’ droeg.

Een scepter te hebben versierd die door de hogepriester in de Tempel van Salomon werd gebruikt. Het werd beschouwd als het belangrijkste item van bijbelse oudheden in de collectie van het Israel Museum.

In 2004 meldde de Israel Antiquities Authority (IAA) echter dat de inscriptie een vervalsing was, hoewel de ivoren granaatappel zelf dateerde uit de 14e of 13e eeuw voor Christus.

Dit was gebaseerd op de bewering van het rapport dat drie ingesneden letters in de inscriptie stopten vlak voor een oude breuk, zoals ze zouden hebben gedaan als ze waren uitgehouwen nadat de oude breuk was gemaakt.

Sindsdien is bewezen dat een van de letters inderdaad is gesneden vóór de oude breuk, en de status van de andere twee letters is in het geding. Sommige paleografen en anderen zijn blijven volhouden dat de inscriptie oud is, sommigen betwisten dit, zodat de authenticiteit van dit geschrift nog steeds onderwerp van discussie is.

♦ Een ander artefact, de Joas-inscriptie (plaatje rechts), die voor het eerst in 2003 werd opgemerkt, bevat een beschrijving van vijftien regels van de restauratie van de tempel door koning Joas van Judah die leefde van 843 tot 797 v.C.

De authenticiteit ervan werd in twijfel getrokken door een rapport van de Israel Antiquities Authority, waarin stond dat het patina op het oppervlak microfossielen van foraminiferen bevatte.

Omdat deze fossielen niet oplossen in water, kunnen ze niet voorkomen in een calciumcarbonaatpatina, waardoor initiële onderzoekers concludeerden dat de patina een kunstmatige chemische mix moet zijn die door vervalsers op de steen is aangebracht. Vanaf eind 2012 is de academische gemeenschap verdeeld over de vraag of de tablet authentiek is of niet.

In een commentaar op een rapport uit 2012 van geologen die pleiten voor de authenticiteit van de inscriptie, schreef Hershel Shanks (die gelooft dat de inscriptie echt is) in oktober 2012 dat de huidige situatie was dat de meeste Hebreeuwse taalgeleerden geloven dat de inscriptie een vervalsing is en dat geologen beweren dat het echt is, en dus “Omdat we vertrouwen op experts, en omdat er in dit geval een schijnbaar onoplosbaar conflict van experts is, heeft BAR geen standpunt ingenomen met betrekking tot de authenticiteit van de Joas-inscriptie.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, november 1999. Illegale graafwerken van de Islamitische Waqf op de Tempelberg. Ca. 9000 ton historische artefacten uit de Eerste en de Tweede Tempelperiode belanden op een stortplaats in de Kidron Vallei om plaats te maken voor een ondergrondse moskee

Islamisering van Jeruzalem
In 1999 begon de Islamitische Beweging met infrastructurele werken op de locatie uit te voeren zonder vergunning of coördinatie. Als onderdeel van de werken voerde de Waqf – de islamitische trust die de gebouwen op en rond de Tempelberg beheert – graafwerken uit en bracht honderden tonnen afval in de nabijgelegen Kidron-stroom.

Archeologen uit zowel Israël als de wereld waren ontsteld over de actie, en sommigen beweerden zelfs dat het werd gemotiveerd door een agenda om enig archeologisch bewijs dat het Joodse volk met de betwiste site verbond te verdoezelen. Barkay en Dvira startten toen het zeef- en recuperatieproject in 2004, in het nationale park Emek Tzurim.

Plaatje hierboven: In 1999 werd zowat 9000 ton puin van de Tempelberg afgevoerd naar de Kidron Vallei. Tientallen vrachtwagens reden af en aan om alle Joodse artefacten die dateerden uit de Eerste en de Tweede Tempel periode samen met al het andere puin af te voeren naar de verschillende vuilnisbelten buiten de stad. Israëlische archeologen zullen later nog veel artefacten op die stortplaatsen trachten te recupereren.

Ze deden een beroep op vrijwilligers uit Israël en het buitenland om te helpen bij het nauwgezette, precieze zeefwerk – en hun project heeft geleid tot ontdekkingen van zeldzame voorwerpen, waaronder een Eerste Tempel zegel van een priester (plaatje rechts) die als bewijs van het bestaan ​​van de Tempel diende, een feit dat betwist wordt door sommige archeologen.

Het zeefproject wordt uitgevoerd onder de academische auspiciën van het archeologie-instituut van de Bar Ilan Universiteit en wordt gefinancierd door filantropische fondsen en particuliere donoren. thans heeft het Tempelberg Zeefproject de hulp ingeroepen van duizenden vrijwilligers, van wie velen bezoekende toeristen zijn, die nauwgezet de grond ziften en elke dag ontzagwekkende ontdekkingen doen!

Website van The Temple Mount Sifting project:
https://tmsifting.org/en/


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Gurevitch en Anat Kidron “Archaeologists reveal shocking stories of their past” van 18 januari 2016 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Marty E. Stevens “Temples, Tithes, and Taxes; The Temple and the Economic Life of Ancient Israel” van november 2006 op de site van The Baker Publishing Group

Een gedachte over “Feit of fictie? Solomon’s Tempel in Jeruzalem was de Eerste Joodse Tempel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.