Syrië meldt Israëlische luchtaanvallen op Iraanse stellingen aan de grens met Irak

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA waren vermeende Israëlische luchtaanvallen dinsdagavond gericht op locaties in de Deir Ezzor-regio in het oosten van Syrië en in Albukamal, nabij de grens tussen Syrië en Irak. Volgens SANA wordt de schade die door de luchtaanval is veroorzaakt, geëvalueerd.

Volgens de lokale nieuwsbron Deir Ezzor 24 waren de aanvallen gericht op een reeks magazijnen en locaties die toebehoorden aan pro-Iraanse milities in het hele gebied. Volgens de Step News Agency werden er slachtoffers gemeld bij de luchtaanvallen.

Doelwitten van Iraanse troepen en door Iran gesteunde milities in het Deir Ezzor-gebied zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk het doelwit geweest van luchtaanvallen, vaak gerapporteerd als ‘niet-geïdentificeerde vliegtuigen’.

Dit is de derde vermeende Israëlische luchtaanval die in de afgelopen drie weken in Syrië is gemeld. Vorige week richtte een vermeende Israëlische luchtaanval zich op locaties in het zuiden van Syrië, toen woensdagavond explosies werden gehoord in de lucht boven Damascus. De aanval was naar verluidt gericht op wapendepots, observatiepunten en radarsites van het Syrische leger en pro-regime milities.

In december waren twee luchtaanvallen gericht op locaties nabij de grens tussen Libanon en Syrië in Al-Zabadani en Masyaf. De luchtaanvallen komen midden in de laatste dagen van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, waarbij sommige analisten zich zorgen maken dat Israël en de VS zouden kunnen proberen militaire actie tegen Iran uit te voeren voordat de regering-Biden het Witte Huis betreedt.

De IDF heeft naar verluidt de luchtverdediging in het Eilat-gebied vergroot en blijft waakzaam langs de noordgrens vanwege bezorgdheid dat Iran een aanval op Israël zou kunnen uitvoeren vanuit Libanon, Syrië of Jemen.

De spanningen waren hoog in het licht van een vermeende Israëlische luchtaanval vorig jaar waarbij een Hezbollah-terrorist werd gedood en de liquidatie van de Iraanse nucleaire wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh, waarvan Iraanse functionarissen Israël beschuldigen.

Iran markeerde onlangs ook het eenjarige jubileum sinds de moord op de voormalige commandant van de Quds-strijdmacht van de IRGC Qassem Soleimani en functionarissen dreigden met wraakaanvallen op Amerikaanse en Israëlische doelen in de regio.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tzvi Joffre “Alleged Israeli airstrikes near Syria-Iraq border” van 13 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Elad Benari “Syria reports Israeli air strikes near Iraq border” van 13 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelFor second time in a few hours | Unidentified jets pound Iranian militia positions in al-Bukamal desert near Syrian-Iraqi border” en een artikelNew attack | Airstrikes target Iranian Revolutionary Guard positions near Syrian-Iraqi border” van 12 januari 2021 op de site The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.