Duitsland en Frankrijk willen vredesproces heropstarten samen met Joe Biden

Cairo, 11 januari 2021. De ministers van Buitenlandse Zaken van Jordanië, Egypte, Duitsland en Frankrijk, ook gekend als de Munich Group, ontmoeten elkaar in een meeting in de Egyptische hoofdstad om de Palestijnse kwestie te bespreken.

De vier ministers, Ayman Safadi voor Jordanië, Sameh Shoukry (Egypte), Jean-Yves Le Drian (Frankrijk) en Heiko Maas voor Duitsland willen het Israëlisch-Palestijnse vredesproces weer op de rails zetten van zodra Joe Biden volgende week 20 januari wordt beëdigd.

De ministers bespraken hun recente contacten met de Palestijnse en Israëlische ministers van Buitenlandse Zaken en het standpunt van elke partij, zei het, eraan toevoegend dat de bijeenkomst van vandaag een gelegenheid was om mogelijke stappen te bespreken om het vredesproces te bevorderen en een klimaat te creëren dat bevorderlijk is voor het hervatten van de dialoog tussen Palestijnen en Israëli’s.

Ze riepen beide partijen op om de samenwerking en dialoog te verdiepen op basis van wederzijdse verbintenissen, en verwelkomden het besluit van de Palestijnse Autoriteit om de samenwerking te hervatten, op voorwaarde dat Israël zich aan eerdere overeenkomsten houdt.

Verwijzend naar de principes die zijn vervat in hun gezamenlijke verklaring van 24 september 2020 tijdens een bijeenkomst in Amman, spraken de ministers hun volledige steun uit voor alle inspanningen om een ​​rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen in overeenstemming met het internationaal recht, de desbetreffende Resoluties van de VN-Veiligheidsraad en de overeengekomen parameters waarnaar wordt verwezen in het Saoedi-Arabische Vredesinitiatief van 2002.

In een verklaring die na de bijeenkomst werd uitgebracht, benadrukte de groep

[..] hun inzet voor een onderhandelde tweestatenoplossing, die een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat waarborgt op basis van de lijnen van 4 juni 1967 en resoluties van de VN-Veiligheidsraad, die zij aan zij leeft in een veilige en erkend Israël. We benadrukken ook de rol van de Verenigde Staten in deze context en tonen ons bereid om met de Verenigde Staten samen te werken om onderhandelingen te vergemakkelijken die leiden tot een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede in de regio, gebaseerd op de internationaal erkende parameters, en -een geloofwaardig vredesproces tussen de Palestijnen en Israëli’s op gang brengen.

De ministers van de Munich Group spraken zich uit net op het moment dat premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem aankondigde dat hij de bouw plande van 800 nieuwe huizen voor Joodse gemeenschappen in Judea & Samaria, inclusief de legalisatie van een reeks buitenposten. Een duidelijk signaal van Israël aan de Munich Group dat er hard onderhandeld zal worden.

In Caïro riepen de ministers van Buitenlandse Zaken Israël op om ‘alle nederzettingenactiviteiten, ook in Oost-Jeruzalem, volledig stop te zetten’. Ze drongen er ook bij Israël op aan om de ‘wettelijke status quo van de heilige plaatsen in Jeruzalem’ te handhaven en ‘herinnerden aan het belang van het historische Hasjemitisch beheer van de heilige plaatsen in Jeruzalem’.

Van Biden wordt verwacht dat hij een niet-tolerantiebeleid voert ten aanzien van “nederzettingen”, waardoor deze kwestie een van de verwachte spanningspunten van Israël met Washington wordt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit beschuldigde ervan dat Netanyahu in de laatste dagen van de Trump-regering probeerde de greep te verstevigen van Israël op Area C in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever, dat onder Israëlische militaire en civiele controle staat.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de PA zei …

De bezettingsregering is in een race tegen de klok om haar kolonisatieprojecten uit te voeren om Area C te annexeren en te Israëliiseren voor het einde van Trumps ambtstermijn. Israël wil de oprichting van een Palestijnse staat dwarsbomen door de nederzettingen en de willekeurige buitenposten van kolonisten uit te breiden en meer Palestijnse grond te stelen. Dit zou de deur volledig sluiten voor elke kans om een ​​onafhankelijke, soevereine en levensvatbare Palestijnse staat te vestigen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Germany, France call for 2 states at 67-line, prior to Biden presidency” van 13 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelJordan- FM partakes in ministerial meeting of Munich Group” van 11 januari 2021 op de site van Mena FM

♦ naar een artikelSettling Palestinian issue would change region for the better, Sisi tells Munich quartet group” van 11 januari 2021 op de site van Ahram Online

2 gedachtes over “Duitsland en Frankrijk willen vredesproces heropstarten samen met Joe Biden

 1. Terug het vredesproces opstarten……..LOL!

  Je zou toch zeggen dat Frankrijk & Duitsland met Covid 19, een economische ramp aan de horizon, Islam dat hun hele land van binnenuit verbouwt, een mislukt ‘vluchtelingen’
  & integratie project etc.etc.etc……toch écht wel andere zorgen hebben.

  Jordanie & Egypte weten al hélemaal niet waar te beginnen om hun eigen sores op te lossen.

  Het is precies hierom dat zij dit mislukte project weer opgraven i.p.v. verder te bouwen aan verdere vredesprojecten met willende Arabische landen i.p.v. met dit mislukte gebied…..’palestina’ genaamd, in al haar aspecten de grootste leugen uit de moderne geschiedenis.

  De les van de advocaat aan zijn zoon die de praktijk gaat overnemen.
  Vader: Dit zijn de onoplosbare zaken.
  Zoon: Onoplosbaar? Ik los ze in 3 maanden op.
  Vader: In 3 maanden? Deze zaken hebben onze villa gekocht, jou appartement, onze wagens, de reizen en de studie van de kinderen betaald. en jij wilt ze oplossen?

  De moraal: Als een probleem is opgelost…..is er niets meer aan te verdienen.

  Het palestijnen project heeft vele mensen schatrijk gemaakt & carrieres opgebouwd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.