Israël onderschept vrachtwagen vol captagon pillen e.a. drugs op weg naar Gaza

De Israëlische inspecteurs van het Havenbedrijf verijdelden een poging om duizenden capsules Captagon via de Tarkumiah-grensovergang naar de Gazastrook over te brengen.

Deze pillen bevatten de amfetamineverbinding fenethylline hydrochloride, wat de gebruiker het gevoel geeft zowel onvermoeibaar als onverschrokken te zijn. Ze zijn onlangs aanzienlijk populair geworden bij ISIS en aanverwante groepen.

Een vrachtwagen die naar verluidt meubels van Hebron naar Gaza verplaatste, trok argwaan van grenscontrolebeambten, die zeventien zakken pillen ontdekten in de bekleding van een voetenbank. De drugs werden in beslag genomen en de zaak werd doorverwezen naar de Israëlische politie.

Hoe Captagon Jihadisten en terroristen een gevoel van onoverwinnelijkheid geven, uit de mond van een producent:

Captagon geeft je energie, maakt je sterker en alerter. Het maakt niet uit hoe moe je bent, je wordt er wakker van. Je zintuigen worden erg scherp. Soms slaap je 24 of 48 uur niet, afhankelijk van hoeveel pillen je slikt. Als je iemand op Captagon neerschiet, voelen ze het niet. En als iemand veel pillen slikt, zoals een dertigtal of zo, worden ze gewelddadig en gek, paranoïde en nergens bang voor. Ze zullen hunkeren naar vechten en doden en zullen schieten op alles wat ze zien. Ze verliezen elk gevoel of empathie voor de mensen voor hen en kunnen ze doden zonder dat ze er iets om geven. Ze vergeten hun moeder, vader en hun gezinnen. Ze bouwen er een tolerantie voor op, dus ze moeten altijd meer nemen.

Captagon for terror
Misbruik van fenethylline onder de merknaam Captagon komt het meest voor in Arabische landen en er zijn nog steeds namaakversies van de drug beschikbaar, ondanks de illegaliteit ervan. In 2017 was captagon de meest populaire recreatieve drug op het Arabische schiereiland en wordt naar verluidt gebruikt door militante groepen in Syrië zoals ISIS en anderen.

De drug speelt een rol in de Syrische burgeroorlog. De productie en verkoop van fenethylline genereert grote inkomsten die waarschijnlijk worden gebruikt om wapens te financieren, evenals strijders van verschillende kanten die het stimulerende middel gebruiken om ze te laten vechten.

In januari 2018 nam Saoedi-Arabië 1,3 miljoen Captagon-pillen in beslag bij Al-Haditha bij de grens met Jordanië. In december 2018 onderschepte Griekenland een Syrisch schip dat naar Libië voer met zes ton verwerkte cannabis en 3 miljoen Captagon-pillen.

In juli 2019 werd een zending van 33 miljoen Captagon-pillen, die 5,25 ton weegt, in Griekenland in beslag genomen vanuit Syrië. Later die maand werden 800.000 Captagon-pillen gevonden op een boot in de Verenigde Arabische Emiraten.

In februari 2020 vonden de VAE 35 miljoen Captagon-pillen in een zending elektriciteitskabels van Syrië naar Jebel Ali. In april 2020 nam Saudi-Arabië 44,7 miljoen Captagon-pillen in beslag die uit Syrië waren gesmokkeld.

Op 1 juli 2020 nam een ​​antidrugsoperatie die in Italië werd gecoördineerd door de Italiaanse Guardia di Finanza en de douane en monopolies, 14 ton amfetamine in beslag, met het label Captagon, gesmokkeld vanuit Syrië en waarvan de Italiaanse autoriteiten aanvankelijk veronderstelden dat ze door ISIS waren geproduceerd, die werden gevonden in drie zeecontainers gevuld met ongeveer 84 miljoen pillen, in de zuidelijke haven van Salerno.

In november 2020 slaagde Egypte erin twee ladingen Captagon-pillen in beslag te nemen in de haven van Damietta, afkomstig uit Syrië, de eerste had 3.251.500 tabletten terwijl de tweede 11 miljoen tabletten bevatte.

In december 2020 namen de Italiaanse autoriteiten in Napels ongeveer 14 ton Captagon in beslag die vanuit Latakia, Syrië en richting Libië kwam, inclusief ongeveer 84 miljoen pillen ter waarde van ongeveer

In januari 2021 namen de Egyptische autoriteiten 8 ton Captagon en nog eens 8 ton hasj in Port Said in beslag van een lading die uit Libanon arriveerde.

Plaatje hierboven: Sousse, Tunesië, 26 juni 2015. De jihadist Abu Yahya al-Qayrawani, nom de guerre van de Tunesische ‘student’ Seifeddine Rezgui, opende het vuur met zijn kalishnikov op een toeristisch strand waarbij minstens 38 mensen omkwamen. Naar verluidt slikte hij eerst een handvol Captagon-pillen voordat hij aan zijn slachtpartij begon. Hij werd ter plekke doodgeschoten. De slachtoffers waren voornamelijk Britten maar er was ook één Belg onder [beeldbron: Wiki]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shlomo Witty “Furniture truck full of drugs bound for Gaza intercepted” van 7 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.