De manoeuvres van Hamas zijn defensief – voorlopig toch

Ongeveer 12 militante groepen, waaronder de al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van de Hamas-terreurgroep, hielden vorige week dinsdag het allereerste gezamenlijke militaire manoeuvre in de Gazastrook genaamd ‘De Harde Kern’.

Naast Hamas sloten ook de gewapende vleugels van de militante groepering van de Islamitische Jihad (PIJ), het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) zich aan bij de manoeuvre.

De recente militaire oefening in Gaza door een gezamenlijk commando bestaande uit 12 verschillende terreurorganisaties, geleid en geautoriseerd door Hamas, legt de misvatting bloot dat Gaza op lange termijn kan worden gepacificeerd door economische betrokkenheid en uitbetalingen – voornamelijk de distributie van Qatari-geld, maar andere vormen van internationale hulp.

Een strategie gebaseerd op uitbetalingen en verzoening lost het probleem van verbeterde capaciteiten niet op. Al het geld en de middelen die binnenkomen, zijn fungibel: hulp die bedoeld is om Hamas te helpen de strijd tegen COVID-19 te bestrijden, helpt de groep uiteindelijk om haar middelen te richten op het graven en aanvallen tegen Israël.

Een dergelijke strategie maakt ook meer invoer in Gaza mogelijk, die Hamas vervolgens belast, waardoor verdere middelen worden verschaft om zijn leger verder op te bouwen. Het beleid van verzoening en ‘economische vrede’ wordt af en toe gerationaliseerd door de noodzaak om ‘harten en geesten van Gaza te winnen’.

Het argument is het volgende: hoe meer Israël bereid is om in te gaan op de eisen van Hamas, die regelrechte subsidiëring van de vijand met zich meebrengen in termen van gratis elektriciteit en gezondheidszorg, ook voor Hamas-familieleden, des te minder bereid ze zullen zijn om deel te nemen aan vijandige activiteiten tegen Israël.

Dit is een belachelijk argument. Zowel de civiele als de militaire vleugel van Hamas worden bemand door toegewijde, fulltime professionals met als uiteindelijk doel de volledige vernietiging van Israël. Dit geldt des te meer voor de Islamitische Jihad, waarvan de civiele vleugel volledig ondergeschikt is aan de militaire vleugel.

Dertien in een dozijn terreurgroepen in Gaza …

Deze mensen zullen niet tevreden zijn met het aanbod van cake in Marie Antoinette-stijl en zullen slechts marginaal rekening houden met de behoeften van het publiek in Gaza, wiens genegenheid de organisaties lang geleden verloren hebben.

Er is geen beter bewijs van Hamas’ minachting voor de lokale publieke opinie dan de planning van de gezamenlijke oefening. De timing, gedicteerd door Iran, was op een moment waarop het publiek te maken kreeg met een enorme toename van doden, beperkingen en economische tegenspoed als gevolg van de coronavirus-pandemie – een crisis die vereiste dat middelen werden besteed aan sociale welvaart, niet aan raketten.

Hopelijk is de leercurve van de IDF groter dan de vooruitgang in de mogelijkheden van Hamas en de Islamitische Jihad. Een van de doelen van beide organisaties (en anderen) is ongetwijfeld het verbeteren van hun dronecapaciteiten, een technologie die een belangrijke rol speelde bij de recente overwinning van Azerbeidzjan op de Armeense strijdkrachten, zoals BESA-geleerde Dr.Uzi Rubin opmerkte in een recente analyse van die oorlog.

Wat duidelijk is, te oordelen naar de inhoud van de door Hamas georkestreerde media-blitz rond de oefening, is dat de groep voorlopig de rust wil blijven bewaren jegens Israël en tegelijkertijd zijn capaciteiten wil verbeteren. Het gaf deze intentie aan, zonder het te spellen, door herhaaldelijk te benadrukken dat de oefening en de verbeterde capaciteiten die daarin werden getoond, defensief waren en bedoeld om Israël af te schrikken.

Hamas projecteert niet de wens om zich te haasten om de IDF in te schakelen. De defensieve aard van de oefening werd uiteengezet in de kop van het nieuwsbericht op de mediasite van al-Quds:

De manoeuvres beginnen… het verzet tegen de bezetting: elk militair avontuur zal met volle kracht worden geconfronteerd en vergezeld gaan van vele verrassingen.

Volgens die kop, die ongetwijfeld in overleg met Hamas is geschreven, zal het ‘verzet’ eerder reageren op een Israëlische militaire actie dan een botsing met Israël beginnen. Hamas belooft geen overwinning, maar eerder een krachtig afschrikwekkend antwoord.

Dit ‘afschrikwekkend antwoord’ uitte zich in 2020 als volgt:

Inhoud van het daaropvolgende communiqué van de woordvoerder van het ‘Joint Operations Headquarters’ bevestigde de intentie om de vrede te bewaren:

De leiding van het verzet is bereid om elke campagne te voeren om ons volk en land te verdedigen. … [We zijn] verenigd in ons voornemen om [te reageren op] elke confrontatie die ons op elke plaats en tijd wordt opgelegd.

Hoewel de timing van de manoeuvres lijkt te wijzen op Iraanse invloed, waren de berichten die de Hamas-media verspreidden beperkt tot het verdedigen van ‘ons volk en ons land. Opvallend door zijn afwezigheid was elke verwijzing naar de mogelijkheid dat Hamas of de Islamitische Jihad zouden optreden als de regering-Trump zou besluiten Iran aan te vallen.

Om de vrees onder de Hamas-achterban weg te nemen dat deze verdedigende houding lange termijndoelen zal verdringen, zorgde hetzelfde communiqué ervoor dat het uiteindelijke doel van de organisatie werd herhaald: de ‘bevrijding’ van ‘Palestina’ (lees: = Israël veroveren en van de kaart vegen).

Nobelprijswinnaar Daniel Khaneman en zijn langdurige medewerker Amos Tversky, evenals vele andere sociaalpsychologen en gedragseconomen, hebben keer op keer aangetoond dat mensen onderhevig zijn aan de misvatting van buitensporig irrationeel en onverklaarbaar optimisme.

Die misvatting lag aan de basis van het falen van de inlichtingendienst in de eerste dagen van de Yom Kippoer-oorlog. De borden waren er allemaal om de wegenkaart correct te lezen. Het probleem zat hem in de interpretatie van die tekenen en de misvatting van buitensporig optimisme, waarbij werd aangenomen dat de leiders van Israël het goed zouden doen.

Het Israëlische leger herhaalt deze fout door te denken dat de economische voordelen voor Gaza Hamas tot bedaren zullen brengen. Ze negeren de signalen dat Hamas en de Islamitische Jihad tijd kopen om hun capaciteiten op te bouwen.

Economische pacificatie is een illusie, zo niet een waanvoorstelling. De basis voor dit geloof is het Marshallplan, maar het werkte pas nadat nazi-Duitsland volledig was verslagen en toen de West-Europese staten, vooral West-Duitsland, werden geconfronteerd met de Sovjet-dreiging.

Vroeg of laat zullen Hamas, de Islamitische Jihad en de andere organisaties militair moeten worden verslagen. Geen enkele hoeveelheid wensdenken zal de bedreiging die ze vormen voor de veiligheid van Israël wegnemen.

Plaatje hierboven: Tijdens het recente conflict (Word War Z) trachtten Gazaanse terroristen tevergeefs over het veiligheidshekken te klauteren dat de Strook van Israël scheidt [beeldbron: IMDB]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hillel Frisch “Hamas’ Maneuvers Are Defensive — For Now” van 11 januari 2021 op de site van The Algemeiner

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.