Het op één na warmste jaar ooit kostte de wereld € 172 miljard

Plaatje hierboven: Flash-floods in Israel in april 2018. Negen jongeren komen om tijdens een plotselinge overstroming in het zuiden van Israël tijdens een trektocht in de buurt van de Dode Zee [beeldbron: The Independent]

Volgens het Israëlisch departement voor waterschapsbeleid is er aan het einde van de 21e eeuw kans op 10% minder neerslag. De verandering in de neerslagverdeling zal naar verwachting resulteren in jaren van beneden gemiddelde regenval, een fenomeen dat zou kunnen leiden tot een verminderde aanvulling van waterbronnen en dus tot een verhoogd zoutgehalte van waterbronnen.

Volgens voorspellingen zal de stroming van de Jordaan – de belangrijkste waterbron van het Meer van Galilea – in de 21e eeuw naar verwachting met 22% (of mogelijk meer) afnemen. Dit is een dramatische trend voor de regio in termen van waterbeschikbaarheid en waterschaarste.

Van 2012 tot 2018 is de neerslagsnelheid in de noordelijke regio afgenomen ten opzichte van het jaargemiddelde voor deze regio. Dit cijfer weerspiegelt een afname van de aanvulling van watervoorraden, hoewel er geen afname is in de landelijke gemiddelde regenval. Volgens de Israel Meteorological Service is er sinds het begin van de jaren twintig geen significante verandering opgetreden in regenval of de seizoensverdeling door regenval.

Financiële impact van het 2de warmste jaar ooit
2020 was het op een na warmste jaar ooit en bracht stormen, branden en overstromingen met zich mee waarbij minstens 8.200 mensen omkwamen en de wereld 210 miljard (ca. € 172 miljard) dollar aan verliezen kostte, volgens een rapport van Munich Re.

De verzekeraar berekent nog steeds waar 2020 scoort ten opzichte van andere rampzalige jaren, maar zei dat de schade vorig jaar hoger was dan die van 2019, waarin $ 166 miljard aan verliezen werd geleden. De raad van bestuur van München zei in het rapport: “Recordaantallen voor veel relevante gevaren zijn een reden tot bezorgdheid, of het nu gaat om het zware orkaanseizoen, grote bosbranden of de reeks onweersbuien in de VS.”

Zes van de duurste rampen vonden plaats in de VS, waaronder een verwoestende wervelwindstorm in het middenwesten, een recordaantal tropische stormen en orkanenstakingen en een recordaantal branden in Californië met een hoog areaal. De Amerikaanse schade bedroeg in totaal minstens $ 95 miljard, waarvan $ 67 miljard aan verzekerde verliezen, zei München.

De rampen stapelden zich op toen de wereld binnen 0,01 graden Celsius kwam na het warmste jaar ooit op recordniveau in 2016, zei München. Hoewel het geen direct verband legde tussen de rampen van 2020 en de klimaatverandering, zei de verzekeraar dat de aanhoudende problemen veroorzaakt door een opwarming van de wereld het potentieel voor meer gevaarlijke jaren zouden vergroten.

Ernst Rauch, hoofd klimaat- en geowetenschapper bij Munich Re, zei:

Zelfs als de weerrampen van een jaar niet direct kunnen worden gekoppeld aan Klimaatverandering, en er moet een langere periode worden bestudeerd om hun betekenis te beoordelen, zullen deze extreme waarden passen bij de verwachte gevolgen van een decennialange opwarmingstrend voor de atmosfeer en de oceanen die de risico’s beïnvloeden.

De grootste ramp van het jaar was de overstroming door China tijdens de moesson van $ 17 miljard, waarvan slechts ongeveer 2% verzekerd was, zei München. Wereldwijd was 60% van de verliezen in 2020 niet verzekerd. De groeiende Aziatische economieën kenden de minste verzekerde verliezen.


Bronnen:

♦ naar een artikel2nd-Warmest Year on Record Cost the World $210B” van 7 januari 2021 op de site van NewsMax

♦ naar een artikelRecord hurricane season and major wildfires – The natural disaster figures for 2020” van 7 januari 2021 op de site van Munich Re

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.