Israëlische ambassadeur in Georgië bezorgd over antisemitische preken van Georgische priesters

De Georgisch-orthodoxe kerk ligt onder vuur vanwege een reeks antisemitische preken en commentaren van vooraanstaande geestelijken.

Toen Ilia Karkadze, een diaken aka Dekanozi Ilia in de Drievuldigheid Kathedraal in Kutaisi (plaatje hierboven), de beschuldigingen van antisemitisme in de kerk afkeurde en degenen aanviel waarvan hij zei dat ze dergelijke beschuldigingen hadden “uitgespuugd”, uitte hij prompt een reeks antisemitische complottheorieën.

Hoewel Karkadze volhield dat antisemitisme historisch vreemd was aan Georgië, waarschuwde hij voor “zionistische groeperingen” aan de kant van “onvriendelijke krachten”. Hij suggereerde toen dat Joodse mensen “het hele banksysteem controleerden”, zowel tijdens de Sovjet bezetting (USSR) als vandaag.

Onder verwijzing naar “profetieën’-” van de 19e-eeuwse Russische monnik Vasiliy Vasilyev (1810-1900), stond Karkadze erop dat de “Uria’-” (Joodse mensen) “Rusland hadden vergiftigd”. De woorden van Vasilyev, ook wel bekend als monnik Abel, zijn een bron gebleven van antisemitische verhalen in Oost-Europa en de Kaukasus.

“Wie was Lenin? Wie was Trotski?”, vroeg Karkadze retorisch en riep de twintigste-eeuwse antisemitische veralgemeningen op van het Joodse volk dat achter de bolsjewistische revolutie zat, waarbij “alleen de Sovjetdictator Joseph Stalin hen kon stoppen van absolute overheersing.”

Karkadze’s antisemitische toespraak waarin het bestaan ​​van antisemitisme in Georgië werd ontkend, werden gesteund door Ioane Gamrekeli, de Metropolitan van het bisdom Kutaisi-Gaenati en een lid van het besluitvormingsorgaan van de kerk, de Heilige Synode.

Plaatje hierboven: Ione Gamrekeli (midden), een vooraanstaande bisschop en metropolitan van het bisdom Kutaisi-Gaenati van de Georgisch-Orthodoxe Christen kerk, haalde in zijn preek uit naar het Joodse volk als een “ras van ongelovigen”’ en “vervolgers van christenen” [beeldbron: OCM]

Metrpolitan Ioane Gamrekeli was onder vuur komen te liggen voor een preek op 20 december 2020 in de Bagrati-kathedraal in Kutaisi, die ook doorspekt was met antisemitische uitspraken. Herinnerend aan de standpunten van de vierde-eeuwse Milanese bisschop Ambrose ten opzichte van de Joodse gemeenschap, beschreef Gamrekeli het Joodse volk als een “ras van ongelovigen” en “vervolgers van christenen”.

“Zij [het Joodse volk] zijn wereldwijd niet weinigen, en ze hebben altijd invloed aan het’ hof van de koning”, voegde de metropolitan eraan toe. Gamrekeli vergeleek vervolgens wat hij dit “ras van ongelovigen” noemde met hedendaagse critici van de kerk, zonder te specificeren wie. De kerk reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Israël: ‘Uiterst verontrustend’
Diaken Ilia Karkadze predikte zijn antisemitische woorden tot zijn kudde op dezelfde dag dat de Israëlische ambassadeur in Georgië, Ran Gidor, het standpunt van metrpolitan Gamrekeli ‘verwelkomde’ waarin hij het antisemitisme verwierp.

Ran Gidor, een Israëlische diplomaat die eerder in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Equatoriaal-Guinea diende, werd in januari 2020 aangesteld als de nieuwe ambassadeur van Israël in Georgië. Ran Gidor heeft Shabtai Tsur vervangen, die de rol sinds 2016 had vervuld.

Ambassadeur Gidor reageerde op 4 januari 2021 op de sociale media:

Het is belangrijk om het nieuwe jaar te verwelkomen met deze publieke verzekering dat […] antisemitisme, racisme en onverdraagzaamheid geen plaats hebben in de Georgische samenleving. Ik ben lang genoeg in dit prachtige land geweest om te beseffen dat de overgrote meerderheid van Georgiërs deze afschuwelijke opvattingen niet deelt. Het is niet voor niets dat Georgiërs een wereldwijde reputatie hebben verworven vanwege hun beroemde gastvrijheid en liefde voor vreemden. Al meer dan 2 millennia bestaat er in Georgië een bloeiende joodse gemeenschap en ik ben er minder antisemitisme tegengekomen dan in de meeste andere landen.

De verduidelijkingen van metropolitan Ioane Gamrekeli konden veel van zijn critici echter niet overtuigen. Onder hen bevonden zich voormalig priester Basil Kobakhidze en Beka Mindiashvili, voorzitter van het Tolerantiecentrum bij het Georgian Public Defender’s Office.

Op 28 december 2020 beweerde Ioane Gamrekeli dat het verzet tegen zijn preek van 20 december 2020 een “georkestreerde aanval op de kerk” was en voerde hij aan dat de middeleeuwse bisschop, degene die hij oorspronkelijk aanriep, gelijk had door de Joodse gemeenschap compensatie te weigeren voor een gesloopte synagoge.

Gamrekeli ging verder met het vergelijken van de historische benarde situatie van Joodse mensen vanwege hun rechten als “voortkomend” zowel uit historisch onrecht dat hen is aangedaan als uit hun “niet-gerealiseerde ambities”. “We kunnen een parallel trekken met de agressie van sommige Afro-Amerikanen tegen blanken, als een gereanimeerd gevoel van onrecht dat hen ooit is aangedaan”, betoogde Gamrekeli.

In een volgende verklaring op 1 januari beschuldigde Gamrekeli ook de in Tbilisi gevestigde belangenorganisatie, het Tolerance and Diversity Institute (TDI), van pogingen om de Georgisch-Joodse relaties te schaden.

Op 28 december noemde TDI de preek van bisschop Ioane Gamrekeli ‘buitengewoon verontrustend’ en bekritiseerde de kerk omdat ze er niet in slaagde haar publiekelijk te veroordelen:

De onverdraagzaamheid jegens het jodendom en het joodse volk die de geestelijken van de orthodoxe hoge hiërarchie in Georgië aantonen, gaat in strijd met de eeuwenoude traditie die joden en Georgiërs verenigt.

Op 1 januari plaatste de persdienst van de kerk, die over de kwestie had gezwegen, de video van de oorspronkelijke preek van Ioane Gamrekeli online met de tekst van zijn verklaring van eerder die dag als bijlage.

Bisschop Ioane Gamrekeli

Een niet-erkend probleem
Velen in Georgië beweren dat er door de eeuwen heen geen vervolging of discriminatie van joden in Georgië is geweest. Er zijn echter openbare uitingen van antisemitisme buiten de kerk geweest.

Het Centrum voor Participatie en Ontwikkeling (CPD) was een andere Georgische rechtengroep die zijn bezorgdheid uitsprak over de preek van Metropoliet Ioane Gamrekeli en zei dat het Joodse volk werd ‘gedemoniseerd’.

In juli 2019 bekritiseerde de CPD een beslissing van de rechtbank van Tbilisi om rassenhaat af te wijzen als een motiverende factor bij de moord op Vitali Safarov – ondanks getuigenverklaringen van het tegendeel. De 25-jarige, die activist was bij CPD en Joodse en Yazidi-wortels had, werd in Tbilisi doodgestoken door neonazi’s.

In 2013 protesteerde een groep christelijke fundamentalisten in Tbilisi tegen een openbare viering van Chanoeka. Twee van de demonstranten scheurden posters van evenementen en beschadigden de scène later die avond en werden vervolgens vastgehouden en beboet voor ‘kleinvandalisme’.

Video: Tbilisi, 8 december 2013. “Niet aansteken, nee!” riepen christelijke fundamentalisten naar de toenmalige Georgische president Giorgi Margvelashvili toen hij de 9-armige menorah op Chanoeka wilde aansteken:

De Georgisch-orthodoxe diaken Davit Isakadze, die spoedig ter plaatse verscheen, veroordeelde de gebeurtenis die avond en stond erop dat een openbare viering van het jodendom buiten een synagoge en in het centrum van de stad ‘beledigend’ was voor orthodox-christelijke gelovigen.

De kerk veroordeelde de opmerkingen van Isakadze niet. Isakadze werd eerder geëerd door de Georgische patriarch Ilia II met het ‘verfraaide kruis en het recht om een ​​mijter te dragen’ op 9 mei 2010, een dag nadat leden van de groep van Isakadze, de Orthodoxe Oudervereniging, een privé-tv-bedrijf bestormden dat een controversieel boek besprak dat religieuze gelovigen ‘irriteerde’.

Plaatje hierboven: De monumentale 86 meter hoge Sameba kathedraal van de Georgisch-Christen-Orthodoxe kerk in Tbilisi, kostprijs ca. 1 miljard dollars (!), vormt sinds de opening ervan op 23 november 2004, het symbool van de wederopstanding van de Georgische natie [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli Ambassador to Georgia concerned by anti-Semitic sermon of Georgian priests” van 9 januari 2021 en een artikelIsrael has new ambassador to Georgia” van 13 januari 2020 op de site van Agenda.ge

♦ naar een artikel van Shota Kincha “Georgian Orthodox clergy double down on antisemitic sermons” van 7 januari 2021 op de site van Open Caucasus Media (OCM)

♦ naar een artikelAntisemitism of the Church – Summary and Assessment of Events” van 5 januari 2021 op de site van Tolerance and Diversity Institute (TDI)

♦ een artikel op deze blogAntisemitisme in de Kaukasische republiek Georgië [deel 4] Christen-Orthodoxe kerk en de Joden” van 21 juli 2020

Een gedachte over “Israëlische ambassadeur in Georgië bezorgd over antisemitische preken van Georgische priesters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.