Palestijnse illegale bouw in C-gebied – gefinancierd door de EU! – bedreigt Gush Etzion

De Palestijnse Autoriteit zet haar illegale bouwwerkzaamheden – die worden gefinancierd door de Europese Unie – in de woestijn van Judea verder (plaatje hierboven).

De aankondiging van de Deal of the Century van de Trump-regering heeft geleid tot een ‘bouwrace’ van de Palestijnse Autoriteit in gebieden die zijn aangewezen voor de Israëlische soevereiniteit in Gush Etzion.

Regavim heeft een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank tegen het nalaten van het ministerie van Defensie en het civiele bestuur. De onlangs ingediende petitie van Regavim richt zich op Kfar Nahlin, nabij Rosh Tzurim in Gush Etzion.

Sinds de uitrol van president Trumps ‘Visie voor vrede naar welvaart’ is een intensieve poging van de Palestijnse Autoriteit gaande om feiten op de grond te creëren door middel van illegale bouw op Israëlisch staatsland dat grenst aan het dorp. Recente projecten zijn onder meer de bouw van nieuwe gebouwen en uitgebreide infrastructuurwerken.

De voorzitter van de regionale raad van Gush Etzion, Shlomo Ne’eman, voegde toe:

Er woedt een storm in deze regio. Vanaf het begin van de corona-epidemie hebben we alarm geslagen tegen de vijandige overname van staatsgrond door de Palestijnse Autoriteit. Nu de soevereiniteit nadert, is de Arabische race om land te plunderen in Gush Etzion in een stroomversnelling gekomen. Het is ondenkbaar dat de staat Israël deze illegale activiteit niet heeft gestopt.

Arutz Sheva sprak met Amit Barak, een lid van de Herodion Regional Heritage Council, die deze illegale inspanningen van de PA aanvecht:

We gingen de woestijn in, niet voor de eerste keer, om de schade te documenteren die deze projecten aan het gebied zullen toebrengen. Je kunt zien hoeveel schade er zal worden toegebracht aan het Gush Etzion-gebied zodra je over de eerste heuvel rijdt. Technisch gezien is dit land een natuurreservaat – niemand van welke nationaliteit dan ook mag hier bouwen, zoals voorzien in elk akkoord dat ooit is ondertekend.

En hij vervolgde:

Dit zijn georganiseerde wegwerkzaamheden, meestal met onverharde wegen, maar op sommige plaatsen is er zwaar materieel aangevoerd om wegdekken glad te maken en betonnen bestrating te storten. Beiden zijn in strijd met de regels van natuurreservaten en worden nu openlijk gefinancierd door de EU. De wegen dienen op hun beurt als reddingslijnen om voorraden aan te voeren voor nieuwe en even onwettige boerderijen. Dergelijke inspanningen genereren ook enorme hoeveelheden afval, wat leidt tot particuliere, onwettige stortplaatsen of huisvuilbranden.

Barak voegde eraan toe dat de wegen op een ordentelijke manier worden gepland en aangelegd, elk met een nummer en een naam, die indicatief zijn voor het hoge niveau van de regering van waaruit de bouwinstructies moeten zijn uitgevaardigd:

Ze bouwen vanuit het noordoosten en vervolgens naar het westen, waardoor een barrière ontstaat tussen de joodse nederzettingen en de woestijn van Judea, een barrière die snel een strop zal worden als ze naar Jeruzalem en Efrat gaan. We zullen totaal geïsoleerd zijn.

Barak maakte zich zorgen over de vraag of het gebied zou kunnen blijven dienen als de populaire recreatiebestemming die het nu is. Barak zei over de plannen van de Raad voor de nabije toekomst:

We hebben videobewijs met een toelichtingsbrief verzameld en naar verschillende instanties gestuurd: het burgerlijk bestuur, de Natuur- en Parkautoriteit, de regionale raad, de ministers. Tot dusverre heeft alleen het burgerlijk bestuur gereageerd, en alleen dat ze onze klacht sluiten. We zijn van plan politici hierheen te halen, vooral nu, vóór de verkiezingen.

Op de vraag wat de belangrijkste feiten zijn die tot nog toe op het terrein werden vastgesteld, zei Amit Barak:

Ze bouwen huizen en dorpen. Er zijn tientallen huizen, zelfs uitgerust met beveiligingscamera’s, en de staat Israël onderneemt geen actie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shimon Cohen “Illegal PA building has Gush Etiyon worried; Residents express fears over the Gush Etzion region’s future as illegitimate P Construction rolls on” van 7 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael Must Wake Up and Stop Illegal PA Activity in Area C!” van 6 juli 2020 op de site van Americans For a Safe Israel (AFSI)

2 gedachtes over “Palestijnse illegale bouw in C-gebied – gefinancierd door de EU! – bedreigt Gush Etzion

  1. Zolang Israel het laat gebeuren kan je het palestijnen & EU niet kwalijk nemen.

    Met hun getreuzel heeft Israel grote schade voor zichzelf aangericht.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.