1.400 jaar oude grafsteen met Griekse inscriptie ontdekt in Israël

Een steen met een Griekse inscriptie uit het einde van de Byzantijnse bezetting van het Heilig Land (313-636 na C.), werd afgelopen weekend ontdekt in het Nitzana National Park in de Negev, zo maakte de Israel Antiquities Authority woensdag bekend.

De platte, ronde steen werd gebruikt als grafsteen op een van de begraafplaatsen rond de oude nederzetting, zei de IAA. Het werd gevonden door David Palmach, directeur van Nitzana Educational Village, die het tegenkwam terwijl hij wandelpaden in het park vrijmaakte.

Volgens de IAA zag Palmach een inscriptie op de steen, die later werd ontcijferd door Leah Di Segni van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem als verwijzend naar ‘Gezegende Maria, die een onberispelijk leven leidde‘.

De steen, die wordt overgedragen aan de National Treasuries Department, dateert uit de late zesde tot vroege zevende eeuw na Christus.

Tali Erickson-Gini van de IAA vertelde:

Nitzana staat bekend als een belangrijke site in onderzoek naar de overgang tussen de Byzantijnse en de vroege islamitische periodes. Tijdens de vijfde en zesde eeuw na. C. fungeerde Nitzana als centrum voor de dorpen en nederzettingen in de omgeving. Het had onder andere een militair fort en kerken, een klooster en een wegenstation dat christelijke pelgrims bediende die naar Santa Katarina reisden, die door gelovigen werd beschouwd als de plaats van de berg Sinaï.

Volgens Erickson-Gini,

[..] werd Nitzana al in de derde eeuw v. C. gesticht als een Nabateïsch wegenstation aan een belangrijke handelsroute, en werd de plaats ongeveer 1300 jaar lang met tussenpozen bewoond, totdat het werd verlaten in de 10e eeuw en zijn naam werd vergeten.

De grafsteen, met de naam Maria van de overledene, is onder andere opgegraven stenen ter herdenking van christenen begraven in de kerken en begraafplaatsen rond Nitzana.

Archeoloog Pablo Betzer van de IAA Southern District zei:

In tegenstelling tot andere oude steden in de Negev, is er heel weinig bekend over de begraafplaatsen rond Nitzana. De ontdekking van [inscripties] zoals deze kunnen onze definitie van de begrenzingen van de begraafplaatsen verbeteren en zo helpen om de grenzen van de nederzetting zelf te reconstrueren, die nog niet zijn vastgesteld.

Plaatje hierboven: resten van een Byzantijnse kerk “van Maria Moeder van God” in Nitzana, een Nabateese stad, vermoedelijk gesticht in de 1ste eeuw v.C. met als belangrijkste en mooiste (hoofd?-)stad Petra in Jordanië [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikelAncient burial stone bearing Greek inscription found in Negev national park” van 7 januari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)