Seculiere Joden in Israël bedreigd door explosieve groei van religieuze Joden

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 27 november 2009. Ultra-orthodoxe Joden bekogelen seculiere Joden, politie en soldaten, met stenen en stokken. Vrome en seculiere Joden in de staat Israël worden verscheurd door een ‘Kulturkampf’ tussen Joden onderling …

Terwijl de meeste Israëliërs zich zorgen maken over het demografische evenwicht in de toekomst tussen Joden en Arabieren in het Land van Israël, en demografen beweren dat, als de huidige trends zich zullen handhaven, de Arabieren uiteindelijk de Joden in het land zullen overtreffen, zegt professor Arnon Sofer van de Universiteit van Haifa dat er andere en meer realistische demografische veranderingen op til zijn.

En terwijl de notie dat door de Arabische geboortes uiteindelijk de Joden een minderheid dreigen te worden in het Land van Israël op geen enkele wijze wordt geaccepteerd door alle demografen, is de onevenwichtigheid waarover Sofer spreekt van een heel andere orde met name die tussen de afname van de seculiere Israëlische bevolking in de staat Israël en de groei van het religieuze deel – waarover vaak wordt gesproken als een bewezen feit, zowel door religieuzen als door seculieren.

Sofer beschouwt dit gebrek aan evenwicht, vanuit zijn seculiere standpunt, als veel gevaarlijker, omdat hij voorspelt dat dit onevenwicht ertoe zal leiden dat een toenemend aantal seculiere Joden hun toekomst in het buitenland zullen zoeken – waardoor Israël een omvangrijk en belangrijk segment van haar bevolking dreigt te verliezen.

Sofer, voorzitter van het departement voor geostrategie aan de Universiteit van Haifa en vice-voorzitter van de Center for National Security Studies, vertelde aan Arutz Sheva dat uit onderzoek blijkt dat binnen een decennium, de sociale situatie in Israël een kruitvat zou kunnen worden, indien het religieuze bevolkingsdeel – in het bijzonder de hareidi populatie – blijft groeien, waardoor de reeds bestaande spanningen tussen groepen zullen toenemen.

De studie, die werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het Comité voor Aliyah en Absorptie van de Knesset, zegt dat een meerderheid van de bevolking van Israël tegen 2030 religieus zal zijn. Arnon Sofer zei:

We zijn op weg naar een religieuze staat. Het land zal een religieus en/of Hareidi leiderschap en persoonlijkheid hebben tegen 2030. Vandaag de dag zijn er ongeveer 700.000 mensen in de religieuze zionistische gemeenschap en circa 700.000 in het hareidi gemeenschap. Maar binnen een paar jaar, als gevolg van natuurlijke groei, zullen beide gemeenschappen ongeveer 2,5 miljoen leden hebben, op een totale bevolking van 7 miljoen. In 2007 werden 110.000 Joden geboren – nagenoeg allen – behoudens 18.000 – binnen religieuze gezinnen. De enige ‘babies’ binnen seculiere gezinnen zijn puppies.

Arnon Sofer verwees naar het typische plaatje waarmee ultra-orthodoxe Jozen een typisch Israëlisch gezin in het algemeen geassocieerd wordt: “Ouders, één kind en een hond“.

Tegen 2030, zo voorspelt hij, zullen 55% van de Israëli’s leden zijn van de hareidi gemeenschap, met een ander groot segment dat behoort tot de nationale religieuze gemeenschap – met slechts een kleine minderheid aan de seculiere Joden, zegt Sofer. “Ik ken 8 kleinkinderen van seculiere gezinnen en ik ben er niet zeker van dat ze hier allemaal willen blijven wonen,” vertelde hij aan Arutz Sheva.

Terwijl Sofer beweert dat het onmogelijk is om de demografische trend nog te wijzigen, een openstaand argument omdat er nog andere factoren meespelen die de samenstelling van de bevolking van Israël beïnvloeden, zegt hij dat er een manier is om de impact ervan te verminderen en het samenleven tussen de verschillende bevolkingsdelen kan versoepelen.

Plaatje hierboven: Links een groep jonge chassidische joodse mannen loopt geblinddoekt door een luchthaven zodat ze kennelijk niet zouden worden blootgesteld aan de mogelijke aanblik van ‘onbescheiden’ geklede vrouwen. Rechts: In 2013 bedekte een orthodox-joodse man zich tijdens een vlucht volledig in een plastic zeil om te voorkomen dat hij aan de doden zou worden blootgesteld als het vliegtuig over een begraafplaats zou vliegen [beeldbron: ATI]

Sofer suggereert een regionaal systeem van vertegenwoordiging zoals het geval is in het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten, dat het huidige stelsel van evenredige vertegenwoordiging van de nationale bevolking van Israël kan vervangen.

Een dergelijk systeem, zei hij, zou ervoor zorgen dat wijken met een seculier karakter in staat zijn om zich vertegenwoordigd te voelen, in plaats van “opgeslokt” door de religieuze meerderheid. Hij vertelde er niet bij dat tot op vandaag, dit precies is hoe het gebeurt binnen de religieuze zionistische populatie in tegenstelling tot de seculiere.

“De Shaspartij van de Hareidim, Bnei Akiva en de rechtse Yisrael Beiteinu  [van Avigdor Lieberman] zullen in de meerderheid zijn en dat is prima voor mij,” zei Sofer. Alle religieuze zionisten samen op een hoop gooiende met een jeugdgroep als Bnei Akiva, is maar amper een beschrijving te noemen [dixit David Lev].

Vervolgens kwam hij af met de gekende bugaboo dooddoener: “Maar vanuit een seculier Israël, zou mijn suggestie zijn, samen te komen met alle partijen om over de wijziging van het systeem van vertegenwoordiging te debatteren, met het doel om een zionistische meerderheid in het land te garanderen.” Echter, “Bnei Akiva”, zoals hij verwijst naar de nationale religieuzen zijn zionisten en dat zijn ook sommige onder diegenen die stemmen voor hareidi partijen.

Els van Diggele in haar boek uit 2000 “Een volk dat alleen woont“:

Sinds de oprichting van de staat in 1948 wordt Israël verscheurd door een diepgaand conflict tussen vromen en seculieren over de joodse identiteit van het land. Deze zogenaamde ‘Kulturkampf‘ heeft min of meer de vorm van een burgeroorlog aangenomen. Het gaat daarbij onder meer om het orthodoxe alleenrecht op zaken zoals het sluiten en ontbinden van huwelijken, het begraven en het uitvoeren van bekeringen, zaken die uiteindelijk voor een verregaande mate van ontwrichting van de Israëlische samenleving kunnen zorgen. Veel seculiere Israëliërs proberen tegen elke prijs te voorkomen dat Israël in plaats van een ‘normale’ democratie een reactionaire theocratie zal worden waarin een absolute minderheid onevenredig veel invloed op het dagelijkse leven en de politiek kan uitoefenen. De polarisatie die hiervan het gevolg is, is in Israël zelf nadrukkelijk merkbaar in het leven van alledag, maar heeft in het buitenland nog nauwelijks de aandacht gekregen die de ernst ervan rechtvaardigt.

Plaatjes onder en boven: Aan het strand van Tel Aviv anno 2011. Een onwerelds beeld: apart baden en zwemmen op Nordau Tel Aviv Beach aka ‘Het Gescheiden Strand’. Niét tussen Joden en Arabieren, maar tussen mannelijke en vrouwelijke orthodoxe Joden. Dit kleine deurtje geeft toegang tot een ommuurd gedeelte van het strand (plaatje hieronder), waar mannen en vrouwen om beurten apart kunnen zonnen en baden, goed afgescheiden en buiten het zicht van het publiek en van de andere sekse.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Lev “Expert: Here’s the ‘Demographic Gap’ That Will Really Happen” van 26 januari 2011 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogUltra-orthodoxe (haredi) bevolking groeit twee keer zo snel als de totale Israëlische bevolking” van 2 januari 2021 en een artikelWaarom Israël beter een seculiere staat wordt en de religieuzen daarin betrokken worden” van 31 augustus 2019 en een artikelOpmerkelijk: bijna 66 % Israëlische Joden zegt seculier of ‘niet zo religieus’ te zijn” van 5 september 2018 en een artikelOver de ‘Kulturkampf’ tussen vrome en seculiere Joden in de staat Israël” van 23 oktober 2011

Een gedachte over “Seculiere Joden in Israël bedreigd door explosieve groei van religieuze Joden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.