Al Jazeera en @BTselem meer geïnteresseerd in het aanvallen van Israël dan in het beschermen van Palestijnen

Al Jazeera meldt:

Volgens de Israëlische rechtengroep B’Tselem hebben Israëlische veiligheidstroepen in 2020 ‘gruwelijke moorden’ gepleegd door ten minste 27 Palestijnen dood te schieten in bezette Palestijnse gebieden en in Israël. “In de loop van 2020 hebben Israëlische veiligheidstroepen 27 Palestijnen gedood, van wie zeven minderjarigen: één in de Gazastrook, 23 op de Westelijke Jordaanoever [inclusief Oost-Jeruzalem] en drie in Israël”, zei B’Tselem op maandag.

Het persbericht van B’Tselem zegt eveneens:

In de loop van 2020 hebben Israëlische veiligheidstroepen 27 Palestijnen gedood, van wie zeven minderjarigen: één in de Gazastrook, 23 op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en drie in Israël.

Wat Al Jazeera en B’Tselem niet vermelden, is dat dit volgens zijn eigen statistieken een enorme daling is in het aantal moorden tussen 2019 (133, 80% daling) en 2018 (290, 91% daling). Zelfs een klein beetje context? Het is beslist blij om te zien dat het aantal Palestijnse dodelijke slachtoffers in één jaar met 80% afneemt!

Als B’Tselem en Al Jazeera eerlijk waren en om Palestijnen gaven, zouden ze Israël willen aanmoedigen om door te gaan in de richting die het gaat om het aantal slachtoffers te verminderen. Het zou nog steeds kunnen schrijven over de sterfgevallen die niet hadden mogen gebeuren, maar het zou de nodige context toevoegen.

Het zou zelfs kunnen onderzoeken wat de IDF deed dat erin slaagde het aantal slachtoffers te verminderen, en die informatie delen met andere legers. Waarom zouden B’Tselem en al Jazeera niet het simpele feit noemen dat dit zo’n grote verbetering is ten opzichte van voorgaande jaren?

De reden is duidelijk. B’Tselem wil zijn anti-Israëlische agenda niet vervuilen door iets te publiceren dat context kan tonen waardoor Israël eruitziet alsof het er daadwerkelijk in slaagt het aantal gedode Palestijnen aanzienlijk te verminderen.

En bewijs kan worden gevonden in een ander deel van het B’Tselem-rapport: Israël heeft in 2020 273 huizen gesloopt, waardoor 1.006 Palestijnen – waaronder 519 minderjarigen – dakloos zijn geworden.

Ter vergelijking: Israël sloopte de huizen van 677 Palestijnen in 2019, 397 in 2018 en 528 in 2017. Plots wil B’Tselem 2020 graag vergelijken met voorgaande jaren – wanneer die vergelijking Israël er slecht uitziet.

Maar voor moorden zouden vergelijkingen ervoor zorgen dat Israël er goed uitziet, zodat informatie voor het publiek verborgen moet blijven. In plaats daarvan wordt ons verteld dat het ‘gruwelijk’ is – een woord dat niet wordt gebruikt in hun persberichten van 2018 of 2019.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Al Jazeera and @BTselem show that they are more interested in attacking Israel than protecting Palestinians” van 5 januari 2021 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.