Duitsland, Frankrijk en VK zijn ‘diep bezorgd’ over Iraanse verrijkingsactiviteiten

Plaatje hierboven Lausanne, Zwitserland 2 april 2015. Minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif (rechts) en Federica Mogherini (links), gezant inzake buitenlandse kwesties voor de Europese Unie, halen de buit binnen ten koste van Israël. Op 8 mei 2018 stapten de VS uit het nucleair akkoord. Europa gaat zonder de VS verder met Iran, samen met Rusland en China.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk drongen er woensdag in een verklaring bij Iran op aan om de hervatting van 20% uraniumverrijking stop te zetten.

Vertegenwoordigers van de drie Europese landen die partij zijn bij de nucleaire deal van 2015 met Iran, een groep die ook wel bekend staat als de E3, zeiden in een verklaring:

We zijn ernstig bezorgd over de start door Iran op 4 januari van uraniumverrijking tot 20% in de ondergrondse faciliteit van de Fordow Fuel Enrichment Plant’. Deze actie, die geen geloofwaardige civiele rechtvaardiging heeft en zeer aanzienlijke proliferatie gerelateerde risico’s met zich meebrengt, is duidelijk in strijd met de toezeggingen van Iran onder het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPoA) en holt de overeenkomst verder uit.

Maandag zei Iran dat het het proces van de productie van 20% verrijkt uranium had hervat, waarmee het de vorige maand aangenomen wetgeving eerbiedigde als reactie op de moord op zijn belangrijkste nucleaire wetenschapper, Mohsen Fakhrizadeh, die Israël daarvoor de schuld gaf.

David Albright, een natuurkundige en de president van het in Washington, D.C. gevestigde Institute for Science and International Security, vertelde The Algemeiner dat met voldoende 20% verrijkt uranium, de doorbraak van Iran tot een bom uiteindelijk slechts zes weken zou kunnen duren.

Albright, die van 1992 tot 1997 samenwerkte met het Actieteam van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, zei:

Een maand wordt een beetje krap voor militaire actie – vooral wanneer ze aan het einde van die maand genoeg hebben voor een bom, en ze misschien een aantal geheime sites hebben gemaakt waarvan je niets weet. Kan Fordow worden vernietigd? De VS zegt dat het kan, Israël zegt dat het niet kan. Wat is er nodig om de VS militair te laten aanvallen? Het kan veel moeilijker zijn onder een ‘Biden’ dan een ‘Trump’.

Verwijzend naar de ondergrondse faciliteit die nu het meer verrijkte materiaal produceert zou een kortere tijdlijn het ook gemakkelijker maken om internationale inspecteurs lang genoeg uit te sluiten om stappen te zetten in de richting van een kernwapen.

De nucleaire deal – gesloten in 2015 met Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, plus China, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Staten – beperkte de hoeveelheid verrijkt uranium die Iran mocht opslaan, en legde een maximum aan het niveau van verfijning op 3,67%.

Iran heeft beide beperkingen in 2019 geschonden, in wat het een reactie noemt op de terugtrekking van de VS uit het akkoord in 2018 door president Donald Trump.


Bronnen:

♦ naar een artikelGermany, France, UK ‘Deeply Concerned’ Over Iranian Enrichment Activity” van 6 januari 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.