Joodse eenheid is het antwoord op het koosjer slachtverbod van de EU

Drie weken geleden bekrachtigde het Europese Hof van Justitie het Belgische verbod op de Joodse rituele slachtwijze aka shechita. Niemand zou, na de recente gebeurtenissen in Europa, door deze verontrustende uitspraak moeten worden verbluft.

De joodse wereld is tot de algemene consensus gekomen dat het besluit – nauwelijks vermomd met retoriek ter verdediging van dierenrechten – de levensvatbaarheid van joodse gemeenschappen in Europa schaadt, samen met de kernwaarden van religieuze vrijheid en meningsuiting.

Handelend tegen het advies van zijn eigen advocaat-generaal in, maakte de rechtbank duidelijk dat de zogenaamde dierenrechten de fundamentele godsdienstvrijheid van Europese Joden overtreffen samen met die van de moslimgemeenschap.

Zeker gezien het moeilijke verleden van Europa, moet het meer doen om de mensenrechten van de Joodse gemeenschap en alle burgers te beschermen.

Stemmen in Europa hebben hun ongeloof en ontzetting over deze uitspraak geuit. Europese autoriteiten en ambtenaren hebben gezegd dat ze bereid zijn te helpen. Onder hen was de Portugese minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva, die zich uitsprak tijdens zijn recente reis naar Israël.

Europese Joodse gemeenschappen en verschillende Israëlische overheidsinstanties, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben een soortgelijke schok en bezorgdheid geuit. Hoewel deze verklaringen een positieve eerste stap zijn, worden we als een verenigd wereldwijd Joods volk opgeroepen om in de volgende fase van onze reactie onze krachten te bundelen rond een gedeelde strategie.

Vooral nu, tijdens de wereldwijde pandemie, stijgen en dalen schokkende gebeurtenissen met de nieuwscyclus. Na de eerste golf van verklaringen zorgen de politieke instabiliteit en de heropleving van COVID-19 ervoor dat we ons niet verplichten tot het lange termijnwerk dat nodig zal zijn om de toekomst van het Europese Jodendom veilig te stellen.

Laten we ons niet voor de gek houden door te denken dat het verbieden van koosjer slachten het einde van het verhaal is. Velen hebben zelfs opgemerkt dat deze beslissing een ‘gladde helling’ vertegenwoordigt, wat de vraag oproept: ‘Wat nu?’

Het opbouwen van een verenigde strategie die effectief gebruik van de wet, berichten, bottom-up en top-down activisme combineert, En lokale en wereldwijde ondersteuning zal ervoor zorgen dat we niet hoeven uit te zoeken wat de volgende had kunnen zijn.

Het Israëlische ministerie van Diasporazaken beschouwt zichzelf als een bemiddelaar in dit werk. Joodse gemeentelijke leiders, instellingen, regeringsfunctionarissen en juridische professionals – zowel in Europa als over de hele wereld – moeten samenwerken volgens een gedeeld actieplan, dat omvat:

 • Het aanklagen van de hypocrisie van het verbieden van koosjer slachten – wat barmhartigheid toont voor het dier – terwijl de jacht kan doorgaan
 • Effectief samenwerken met regeringen
 • Individuele Europese landen en regeringsleiders en bureaus van over de hele wereld samenbrengen, samen met de Israëlische regering, om diplomatieke kanalen te gebruiken om in contact te komen met de Europese Unie en andere organisaties
 • Het creëren van een effectieve media  strategie
 • Een gedeelde stem genereren om het publiek en leiderschap te betrekken.

Dit is het moment om je aan te sluiten als een verenigde Joodse coalitie om de kracht en levensvatbaarheid van het Europese Jodendom te verzekeren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Omer Yankelevitch “Jewish unity is the answer to the EU’s kosher slaughter ban” van 5 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post

3 gedachtes over “Joodse eenheid is het antwoord op het koosjer slachtverbod van de EU

 1. Daar gaat het helemaal niet over. Het gaat erover of je de Joodse religie en cultuur wilt behouden of niet. De shechita maakt daar deel van uit of je daar het nu eens bent of niet. Je moet het groter plaatje (willen) zien. Het zal niet bij het slachtverbod blijven. Ook de besnijdenis van jongetjes staat al in sommige landen ter discussie. En er ligt nog meer op de plank.

  Like

 2. Ik vraag me af of joodse mensen geopereerd willen worden volgens de toe geldende maatstaven toen deze slachtregels werden ingevoerd. Als je zielenheil afhangt van van hoe voedsel wordt gedood dan ben je diep te beklagen.

  Like

 3. Niet het einde van het verhaal…..zéker niet.

  Daar waar Joden beleefd protest zullen aantekenen, via de rechtbank de zaak zullen aanvechten of in gesprek gaan met regeringsleiders die volle & holle beloftes zullen maken, zullen de meer dan 60 miljoen EU moslims het heft in eigen hand nemen…………….wet of geen wet.

  Geen mens denkt toch dat Moslims nu hun manier van Halal slachten/eten gaan veranderen omdat een paar blanke Christelijke rechters dit hebben besloten.

  Zo naief kunnen zelfs Europeanen niet zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.