3800 jaar oude baby in een pot opgegraven in Jaffa-Tel Aviv, Israël

Israëlische archeologen die op een site in Jaffa (plaatje hierboven) opgravingen uitvoeren, vonden een 3800 jaar oude pot, waarvan de inhoud het skelet van een baby bevatte, aldus Live Science.

Onderzoekers van de Israel Antiquities Authority (IAA) hebben de reeks overblijfselen opgegraven die 10 voet onder het oppervlak zijn begraven tijdens het onderzoeken van de stad voorafgaand aan de geplande bouw, en hebben hun bevindingen uiteengezet in het tijdschrift Atiqot – samen met 50 andere archeologische studies in Jaffa.

Live Science merkt op dat het niet ongewoon is om zuigelingen in potten te stoppen voordat ze worden begraven, en dat het al bestaat sinds de bronstijd en zelfs tot de 20e eeuw voortduurt. IAA-archeoloog Yoav Arbel aan Live Science zei:

Je zou naar het praktische kunnen gaan en zeggen dat de lichamen zo kwetsbaar waren, ze voelden de behoefte om het tegen de omgeving te beschermen, ook al is het dood. Maar er is altijd de interpretatie dat de pot bijna als een baarmoeder is, dus eigenlijk is het de bedoeling om [de] baby terug te brengen naar Moeder Aarde, of in de symbolische bescherming van zijn moeder.

De pot (plaatje hierboven) werd gevonden in het oude stadscentrum van Jaffa van de ca. 4.000 jaar oude havenstad, die wordt beschouwd als een van de oudste ter wereld. Arbel zei tegen Live Science:

We hebben het over een stad die door veel verschillende mensen werd geregeerd. Laten we zeggen dat veel vlaggen vanaf de mast voor de huidige Israëlische vlag wapperen.

Aangezien de havenstad de afgelopen 4.000 jaar bewoond is geweest, ontdekken de archeologen oudheden uit verschillende periodes op plaatsen die dicht bij elkaar liggen. Het dagboek vermeldde een put met amforen, gebruikt voor het importeren en exporteren van wijn, die werd gedateerd op 2300 jaar oud, vergeleken met de veel oudere pot met het skelet van de baby.

Old Jaffa is een grote en complexe tell met overblijfselen van continue bewoning van de afgelopen 4000 jaar. De stad kreeg haar belang dankzij haar ligging aan de kust van het Land van Israël en haar rol als centrum voor transport en handel langs zowel de land- als de zeeroutes.

De stad kent haar oorsprong in de vroege bronstijd en Midden Bronstijd 2, maar uit die perioden hebben we slechts zeer magere overblijfselen omdat dit de diepste lagen op de teller zijn. Er zijn duidelijkere overblijfselen vanaf de late bronstijd en ze geven aan dat Jaffa continu werd bevolkt als havenstad.

De vraag rijst: functioneerde Jaffa door de geschiedenis heen alleen als de havenstad van Jeruzalem, Ramla en andere nederzettingen, of was het ook een stad op zich? De resultaten van de recente archeologische opgravingen lijken aan te tonen dat het lot van Jaffa inderdaad afhing van het politieke en strategische belang van de haven.

Plaatje hierboven: De oude havenstad Jaffa (Yafa) in Tel Aviv omstreeks 1910 [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikelArchaeological dig in Jaffa unearths 3,800-year-old baby buried in a jar” van 3 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Laura Geggel “3,800-year-old baby in a jar unearthed in Israel” van 22 december 2020 op de site van Live Science

♦ naar een artikel van Martin Peilstöker “Jaffa: a Port City or a ‘Regular’ Urban Settlement?” op de site van The Israel Antiquities Authority

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.