Israël en Griekenland sluiten een grootschalig defensie akkoord af van $ 1,6 miljard

De regeringen van Israël en Griekenland zijn op weg naar een grootschalige defensieovereenkomst nadat het Israëlische ministerie van Defensie een aanbesteding heeft gewonnen om een ​​trainingsbasis voor de Griekse luchtmacht te bouwen, die zal worden uitgevoerd door het Israëlische Elbit Systems Ltd., bevestigde de Griekse regering dinsdag.

Elbit zal ook de basis, die bekend zal worden als het Flight Training Centre, gedurende 20 jaar exploiteren en opleidingsvliegtuigen leveren die zijn uitgerust met zijn avionica en ingebouwde trainingsoplossingen. Elbit zal de basis ook voorzien van vluchtsimulatoren en trainingshulpmiddelen, evenals doorlopende logistieke ondersteuning.

De Griekse luchtmacht zal ook 10 Italiaanse M-346 trainingsvliegtuigen aanschaffen, die de Israëlische luchtmacht ook gebruikt om cadetpiloten op te leiden. De deal is naar verluidt $ 1,68 miljard waard en is afhankelijk van de succesvolle afronding van de onderhandelingen met het Griekse Ministerie van Nationale Defensie.

Minister van Defensie, Benny Gantz, zei dinsdag dat de overeenkomst

[..] een uitdrukking was van de uitstekende en zich ontwikkelende relaties die we hebben met Griekenland. Dit is een partnerschap voor de lange termijn dat de belangen van zowel Griekenland als Israël zal dienen. Dit is een partnerschap dat de stabiliteit in het Middellandse Zeegebied zal bevorderen en honderden banen zal creëren in beide landen.

Gantz zei dat hij met zijn Griekse tegenhanger Nikos Panayiotopoulos had gesproken en zijn waardering uitte voor Panayiotopoulos “persoonlijke betrokkenheid bij het promoten van de deal en het ter goedkeuring voorleggen aan de Griekse regering.”

Elbit Systems president en CEO Bezhalel Machlis zei dat zijn bedrijf “vereerd was om geselecteerd te zijn om zo’n belangrijke capaciteit te leveren aan de Griekse luchtmacht.”

Machlis zei dat hij geloofde dat de samenwerking de relatie tussen Israël en Griekenland verder zou versterken, en zei dat het binnenhalen van de aanbesteding een indicatie was van de prominente plaats van Elbit in training en het verstrekken van kennis en geteste technologieën die ‘de paraatheid verbeteren en tegelijkertijd de kosten verlagen’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lilach Shoval en Hanan Greenwood “Israel, Greece ink massive $1.68B defense deal; Elbit Systems to build and operate flight training base for the Greek Air Force” van 5 januari 2021 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelGreece and Israel agreement on the Hellenic Air Force Flight School” van 5 januari 2021 op de site van EDR Online

2 gedachtes over “Israël en Griekenland sluiten een grootschalig defensie akkoord af van $ 1,6 miljard

  1. Ook die nitwits van de BDS-beweging zullen dringend een tandje moeten bijsteken. Zo gaat hun boycot van Israël nooit resultaat halen. Ik heb zelfs de indruk dat het contra-productief werkt 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.