Duizenden gestolen oudheden teruggevonden bij grote inval in Tel Aviv

Plaatje hierboven: Tel Aviv, 4 januari 2020. Enkele van de honderden artefacten die werden teruggevonden tijdens invallen bij een verdachte smokkelring [beeldbron: Yoli Schwarz/Israel Antiquities Authority]

De Israel Antiquities Authority zegt dat ‘spectaculaire en zeldzame’ artefacten die in beslag zijn genomen uit het smokkelnetwerk, zijn gestolen uit graven in het Middellandse Zeegebied, Afrika en Zuid-Amerika.

De Israel Antiquities Authority (IAA) kondigde maandag de mislukking aan van een smokkelnetwerk dat verdacht wordt van illegale handel in enorme hoeveelheden oude en zeldzame artefacten uit verschillende continenten.

De IAA zei dat het duizenden ‘spectaculaire en zeldzame’ items had teruggevonden in drie magazijnen in het grootstedelijk gebied van Tel Aviv, in samenwerking met de politie en de belastingdienst.

Een niet nader gespecificeerd aantal verdachten werd aangehouden voor verhoor. De artefacten werden ervan verdacht te zijn gestolen uit graven in het Middellandse Zeebekken, Afrika en Zuid-Amerika.

Onder de items die bij de invallen in beslag werden genomen, waren oude munten, edelstenen ingelegd in sieraden, delen van beelden, beschilderd aardewerk en figuren van goden uit de Romeinse tijd, waarvan de IAA zei dat ze ongeveer 2000 jaar oud waren.

Het herstelde ook vaartuigen die werden gebruikt voor aanbidding, delen van sculpturen en andere items uit de 5e eeuw voor Christus. Het hoofd van de IAA’s antiekroofpreventie-eenheid noemde de operatie ‘een van de belangrijkste’ in haar geschiedenis.

Amir Ganor van de IAA zei in een verklaring:

Elke archeologische vondst die losstaat van zijn archeologische context [dat wil zeggen] in handen is van rovers uit de oudheid en voor winst wordt verkocht, levert in feite een zwart gat in de geschiedenis op en dat is wat we proberen te voorkomen.

De IAA zei dat het zal proberen de oorsprong van de items te achterhalen en of er iets is gestolen van locaties in Israël of het Middellandse Zeebekken, en benadrukt dat het zal samenwerken met Interpol en andere internationale wetshandhavingsinstanties.

Plaatje hierboven: Tel Aviv, 4 januari 2020. Enkele van de honderden artefacten die werden teruggevonden tijdens invallen bij een verdachte smokkelring [beeldbron: Yoli Schwarz/Israel Antiquities Authority]


Bronnen:

♦ naar een artikelAncient treasures recovered: Thousands of stolen antiquities found in major bust” van 4 januari 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.