Premier Netanyahu: Israël zal Iran niet toestaan ​​kernwapens te vervaardigen

De Europese Unie heeft op maandag 4 januari het Iraanse regime gewaarschuwd dat de poging van Iran om uranium te verrijken tot 20 procent een ‘aanzienlijke afwijking’ zou zijn van de toezeggingen van Teheran in het kader van de nucleaire deal van 2015.

EU-woordvoerder Peter Stano zegt dat Brussel zal wachten tot een briefing van de directeur van de IAEA-nucleaire waakhond van de VN later op de dag bekend wordt alvorens te beslissen welke actie er moet worden ondernomen.

Een woordvoerder van de Iraanse regering zei dat Teheran is begonnen met het verrijken van uranium tot 20% in een ondergrondse faciliteit, wat leidde tot een waarschuwing van Israël.

Het door de staat gerunde IRNA-persbureau citeerde maandag Ali Rabiei die zei dat president Hassan Rouhani het bevel tot produceren had gegeven op 31 december 2020 voor de Fordo-faciliteit. Een verrijking met 20% is een korte, technische stap verwijderd van 90% voor wapens.

De verkozen Joe Biden heeft gezworen opnieuw toe te treden tot de nucleaire overeenkomst als Iran zich er eerst weer aan houdt. Biden wordt op 20 januari a.s. beëdigd als de 46ste president van de Verenigde Staten.

Hij heeft ook de wens geuit om te onderhandelen over een ‘langere en sterkere’ vervolgovereenkomst die de in de tijd beperkte bepalingen op het JCPOA zou verlengen, terwijl hij ook het Iraanse raketprogramma zou aanpakken en de invloed van Teherans regionale gevolmachtigden zou beteugelen. Iran heeft dergelijke onderhandelingen afgewezen.

Intussen heeft de huidige Amerikaanse president Donald Trump op zondagavond besloten om het ​​Amerikaanse vliegdekschip, de USS Nimitz, terug te sturen naar de Perzische Golf als een voortdurende waarschuwing aan Iran te midden van oplopende spanningen met de Verenigde Staten en Israël.

Israël
Premier Benjamin Netanyahu zegt dat de poging van Iran om uranium te verrijken tot 20 procent zuiverheid, in strijd is met de nucleaire deal van 2015 (JCPOA) waar hij tegen was, bewijst dat het werkt aan het verwerven van atoomwapens:

Het besluit van Iran om zijn verplichtingen te blijven schenden, verrijking te verhogen en ondergrondse industriële uraniumverrijkingscapaciteiten te promoten, kan op geen enkele manier worden verklaard, behalve de wens om zijn doel om een ​​militair nucleair programma te ontwikkelen te blijven realiseren. Israël zal Iran niet toestaan ​​kernwapens te vervaardigen.

Minister van Defensie Benny Gantz zei op dezelfde manier dat Jeruzalem zou voorkomen dat Iran een atoombom krijgt:

Iran is een uitdaging voor de wereld, voor de regio en voor de staat Israël. Het defensie-establishment en al zijn organisaties moeten deze kwestie blijven volgen, en de staat Israël kan niet toestaan ​​dat Iran nucleair wordt en dat het zijn andere ambities kan verwezenlijken. De hele wereld moet de druk opvoeren, en we moeten ervoor zorgen dat het defensie-establishment over de nodige middelen beschikt, zodat we voorbereid kunnen zijn om op alle fronten met Iran om te gaan als dat nodig is. We werken op alle fronten met veel partners samen en we moeten deze trend voortzetten.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran ramps up uranium enrichment to 20%; Netanyahu: Proof it is seeking nukes” van 4 januari 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelEU warns Iran enrichment would threaten nuclear deal” van 4 januari 2021 op de site van EurActiv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.