Gerstenfeld over de verklaring van de EU over de strijd tegen antisemitisme

De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders van zijn lidstaten. Hij stelt de politieke agenda van de EU vast door onderwerpen van belang te identificeren en hierover maatregelen vast te stellen.

Op 2 december 2019 nam de Europese Raad een verklaring over het inbinden van de strijd tegen het antisemitisme op politieke terreinen aan. Als je de tekst analyseert, dan stel je vast dat het minstens net zo belangrijk is om er over te discussiëren wat er aan de tekst ontbreekt als wat hij wel bevat.

De verklaring zegt dat de Europese Raad “uitdrukking verleent aan zijn zorgen met het oog op de toename van de dreigingen tegen joodse mensen in Europa en de heropleving van samenzweringstheorieën, vooral in de context van de Covid-19-pandemie, evenals de toename van antisemitische incidenten en haatmisdaden.”

De tekst zegt ook: “Het antisemitisme heeft zich in verschillende vormen ontwikkeld en moet met een aanvullende openlijke politiek van richtlijnen bestreden worden. Illegale haatredes en online geplaatste terroristische inhouden moeten door de serviceprovider direct en consequent verwijderd worden. Er is eveneens een krachtige en systematische juridische reactie op antisemitische daden nodig.”

De verklaring eindigt ermee dat de lidstaten “ook de beslissing van de Europese Commissie begroeten om voorrang te geven aan de strijd tegen antisemitisme evenals de institutionele basis voor de coördinatrice van de bestrijding van het antisemitisme en de verzorging en beoefening van joods leven te versterken.”

Wat staat niet in de verklaring wat er eigenlijk wel in had moeten staan? Ze moest kort en krachtig blijven, maar zou desondanks beslissende dingen over het antisemitisme hebben moeten noemen. Die zouden vele verklaringen kunnen vullen die de tekst niet zou bevatten.

Ten eerste zou de verklaring hebben moeten verwijzen naar een definitie van antisemitisme. De meest geaccepteerde is die van de IHRA. Opdat deze tekst in de IHRA geaccepteerd werd, was de toestemming van alle leden noodzakelijk. Tot hen behoort de overwegende meerderheid van de EU-landen.

Europees antisemitisme is al meer dan duizend jaar ouder dan de creatie van Europa. Het is niet alleen zo dat het antisemitisme tegenwoordig toeneemt. Het is duidelijk dat het gaat om een integraal bestanddeel van Europese cultuur, dat in Europese samenlevingen wijdverbreid is.

De Europese Raad zou duidelijk gemaakt moeten hebben dat zonder een diepgaande analyse van het extreme foute gedrag tegenover de Joden het niet mogelijk zou om te concluderen hoe actuele politiek er uit zou moeten zien. Als je alleen maar verwijst naar hetgeen onlangs gebeurde, neem je het historisch perspectief weg. De infrastructuur voor nationaal/etnisch antisemitisme werd door extreem christelijk antisemitisme gelegd. Dat leidde daarna tot de volkerenmoord op de Joden in de Holocaust.

De verklaring verwijst ook niet naar een andere belangrijk feit: ondanks alle woorden die zij door de jaren heen over antisemitisme heeft geuit, bezit de Europese Commissie nog steeds geen vergelijkbare data uit haar lidstaten over het daar plaatsvindende antisemitisme.

Er wordt in de verklaring niet verwezen naar de relatie tussen immigratie en antisemitisme. Immigranten, die naar de EU komen, worden er niet op gecontroleerd of d epersoon er antisemitische opvattingen op nahoudt. Dat geldt vooral voor islamitische immigranten, onder wie het aandeel antisemieten veel hoger is dan binnen de al bestaande bevolking.

Bondskanselier Angela Merkel´s politiek van de bijna niet gecontroleerde massa-immigratie sinds 2015 heeft van Duitsland de grootste importeur van antisemieten gemaakt. Dat leidde ertoe dat een nieuwe rechtse partij, de AfD, groter werd. Haar extreme vleugel vertegenwoordigt fascistoïde meningen. Individuele leden zouden er zelfs nog radicalere meningen op na kunnen houden (opm. vertaler: wat betreft antisemitisme en de AfD wijkt de mening van de schrijver van het artikel duidelijk af van de mening van de vertaler! De AfD is namelijk de enige partij in de Duitse Bondsdag die altijd pro-Israëlisch en pro-Joods stemt!)

De Europese Commissie heeft alle statistieken geïgnoreerd die de wijdverbreide overtuigingen tonen dat Israël van plan zou zijn de Palestijnen uit te roeien of “zich tegenover hen als nazi´s gedraagt”. Er word tin de verklaring niet naar verwezen dat de strijd tegen antisemitisme gevoerd zou moeten worden door een gevolmachtigde op het hoogste niveau van de Europese Commissie.

Volgens de maatstaf van de IHRA-definitie kan het stempatroon van Europese landen over anti-Israëlische resoluties bij de VN en de tot haar behorende commissies vaak als antisemitisch handelen beschouwd worden. De beslissing van de Europese Commissie om producten uit de omstreden gebieden van de zogenaamde “Westbank” te kenmerken, zonder datzelfde te doen bij door andere democratische landen bezette gebieden, was een antisemitische handeling.

De vraag of de financiële hulp van de EU en meerdere van haar lidstaten aan de Palestijnse Autoriteit (PA) een antisemitische daad is, zou opgevoerd hebben moeten worden. Daarmee zou vooral rekening mee gehouden moeten zijn gezien het feit dat de PA met haar geld terroristische Jodenmoordenaars beloont. Bovendien bestaan er beschuldigingen dat de EU NGO´s met contacten tot de terreur financiert.

Een onderwerp dat in de verklaring zou hebben moeten staan, is het antisemitisme tegen Joden die zich in de meest kwetsbare posities bevinden. Onder hen vallen scholieren. Vaak moesten joodse slachtoffers van pesterijen hun scholen verlaten, terwijl de daders mochten blijven.

De echte lakmoesproef voor de EU zal echter komen wanneer het document van de Europese Commissie over haar strategie ter bestrijding van het antisemitisme gepubliceerd wordt. Dan pas kan men gedetailleerder zien hoe serieus deze commissie het bedoelt met de oprechte bestrijding van de oudste haat ter wereld.

door Dr. Manfred Gerstenfeld


Bronnen:

♦ een artikel van Dr. Manfred Gerstenfeld in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Die Erklärung der Europäischen Union zum Kampf gegen Antisemitismus” op de site van Heplev van 28 december 2020

2 gedachtes over “Gerstenfeld over de verklaring van de EU over de strijd tegen antisemitisme

 1. De EU landen komen steeds met prachtige verklaringen hoe Jodenhaat te bestrijden om die dan door daden teniet te doen.

  Van miljoenen aan morele/financiele steun aan hatende Israel landen & terreur organisaties, anti Israel VN resoluties, UNWRA haatcurriculum ……tot anti Joodse/Israel hetze in media, Carnaval, kosher slachten en het minimaliseren/vrijlaten van anti Joodse vandalen/moordenaars door rechters……etc.etc.etc.

  Inplaats van Israel overal de schuld van te geven zouden ze zichzelf eens onder de microscoop moeten leggen……want wat ze daar zullen vinden is schrikbarend.

  Hun falen is werkelijk OVERAL te zien……van militair, economie, democratie, vluchteling/immigratie, veiligheid, vrijheid en nu het dieptepunt …..’de Covid 19 catastrophe, inclusief het nieuwe debakel de ‘prik.

  Het is werkelijk pijnlijk te zien maar Europa hinkt overal achteraan en wie zijn daar de schuld van????????

  Juist…..de Joden!

  In cisistijd leert men zijn vrienden & eigen falen kennen, iets wat het arrorgante Europa beter zou leren, voordat het te laat is.

  We willen toch niet meemaken dat hun vriendjes in Iran hun opgewekt uranium en geplaatst in satalieten richting Brussel gaan sturen…..zonder dat die daar een antwoord op hebben.

  Praatjes vullen geen gaatjes en voor Europa hoog tijd de lege praatjes te vullen met vlees op het bot. zonder de Joden de schuld te geven van hun zwakke botten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.