Palestijnse terrorist uit Tura bekent brutale moord op jogster Esther Horgan

De Israëlische veiligheidstroepen hebben maandag de identiteit onthuld van de Palestijns-Arabische terrorist die eind vorige maand werd gearresteerd, voor de moord op Esther Horgan op kerstavond 24 december 2020.

Maandag heeft de militaire censor van Israël toestemming gegeven voor publicatie van de details van de arrestatie en ondervraging van de terrorist, samen met zijn identiteit.

De verdachte is de 40-jarige Muhammad Maroach Kabha, een inwoner van de stad Tura al-Gharbiyyeh, nabij Jenin in Samaria. Kabha heeft een geschiedenis van terroristische activiteiten en zat meerdere levenslange straffen uit voor terrorisme.

De Israëlische veiligheidstroepen arresteerden ook vier Palestijnse Arabieren die ervan verdacht werden Kabha te helpen terwijl hij zich voor de politie verstopte. Tijdens zijn verhoor door de interne veiligheidsdienst van Shin Bet gaf Kabha toe Horgan te hebben vermoord en gaf hij aan dat de moord op nationalistische gronden was gepleegd.

Kabha verstrekte ook aanvullende details over de moord aan onderzoekers. Hij had ongeveer anderhalve maand besloten om de terreuraanslag uit te voeren. Hij bereikte de locatie van de moord door door een bres in het Israëlische veiligheidshekken te sluipen en een plaats te zoeken voor de geplande aanval.

Nadat hij had vastgesteld dat er weinig verkeer in het gebied was en Israëlische voetgangers het gebied doorkruisen, besloot Kabha op de betreffende plek een moord te plegen. Na de moord hielpen vrienden en familie van Kabha uit de stad Deir al-Ghusun hem bij zijn poging om aan arrestatie te ontkomen.

Hij beweerde dat zijn beslissing gedeeltelijk werd beïnvloed door de recente dood van een gevangengenomen terrorist Abu Wa’aer. De 46-jarige Kamal Abu Wa’aer uit de stad Qabatiya in Jenin was op 10 november 2020 in de Gilboa gevangenis gestorven aan de gevolgen van keelkanker. Hij werd als lid van de terreurgroep Tanzim (Al Fatah) in 2003 gearresteerd en veroordeeld tot meerdere levenslange gevangenisstraffen voor terreurdaden tijden de Tweede Intifada.

Binyamin Horgan, de echtgenoot van de 52-jarige Esther Horgan, reageerde op de recente ontwikkelingen in de zaak, waaronder de bekentenis van de moordenaar op maandag en hij zei:

In de ochtenduren arriveerde een delegatie van de Shin Bet en de Israëlische politie om me op de hoogte te brengen van de bevindingen van het onderzoek, die later werden gepubliceerd. Ik hoorde en luisterde aandachtig, er waren enkele specifieke details die belangrijk voor me waren om te horen. Het feit dat Esther zich fel verweerde tegen de aanvaller, troost me en toont haar geest, maar het doet ook pijn omdat het laat zien dat ze leed voordat ze stierf. Het feit dat deze aanvaller zo snel werd gestopt – ik wil alle betrokkenen hier versterken. Ik weet dat vele honderden mensen, zowel van de Shin Bet als van de politie en IDF, hebben deelgenomen aan deze operatie. Ze hebben een man neergehaald die opnieuw wilde toeslaan.


Bronnen:

♦ naar een artikelSuspect in killing of Esther Horgan admits to the murder” en een artikelEsther Horgan’s husband: Our family will continue to be a light in the dark” van 4 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Joop Soesan “Wraak over dood kankerpatiënt was reden waardoor Esther Horgen werd vermoord” van 5 januari 2020 op de site van Joods.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.