Israël is wereldleider op het gebied van COVID-vaccinaties per hoofd van de bevolking

Inmiddels heb je waarschijnlijk een grafiek als deze (hieronder) gezien die laat zien hoe ver Israël voorloopt in het vaccineren van zijn burgers tegen COVID-19 per hoofd van de bevolking in vergelijking met de rest van de wereld.

Premier Benjamin Netanyahu was de eerste – samen met minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein – die op zaterdagavond 19 december 2020 een vaccin kreeg toegediend tegen het coronavirus in het Sheba Medical Center in Ramat Gan, Israël.

1 op de 8 Israëli’s heeft het COVID-vaccin gekregen, waardoor Israël ver voorloopt op alle andere landen, maar de infectiecijfers blijven stijgen: “We winnen de vaccinrace, maar verliezen de oorlog door de mutaties …”, klinkt het op deze maandagochtend in Israël.

(PS: België heeft, nadat op maandag 28 december 2020 de eerste persoon werd gevaccineerd, tot op heden 700 mensen gevaccineerd in zorgtehuizen (WZC), verzorgers inbegrepen. België, met zijn zes regeringen en negen ministers voor volksgezondheid waardoor besluitvorming om de haverklap in chaos en intern politiek gekrakeel verzandt, wacht nog zware tijden.)

De forse aanpak in Israël is mogelijk gemaakt door een sterke infrastructuur waarin het beveiligingsapparaat van de staat heeft gedraaid om virusbescherming te bieden. Maar een deel ervan is ook door een gecentraliseerd besluitvormingsproces te hebben waarbij bijvoorbeeld aan het einde van de dag overgebleven vaccins die anders zouden zijn weggegooid.

Vanwege de vereisten van Pfizer dat het vaccin bij ultrakoude temperaturen wordt bewaard en opnieuw worden ingevroren, worden ze gebruikt voor mensen die anders niet in aanmerking zouden komen voor de eerste ronde die bedoeld is voor eerstelijnswerkers en ouderen.

Het is ook te danken aan de bereidheid van Israël om naar verluidt een enorme premie per vaccin te betalen om ervoor te zorgen dat het een voldoende aanbod zou hebben, evenals aan een enorme publiciteitscampagne om ervoor te zorgen dat mensen die anders misschien sceptisch zouden zijn – zoals de Arabische en de haredi gemeenschappen – u vaccineren.

Maar net als Israël doet, is er een nog opmerkelijker grafiek uit dezelfde bron die laat zien dat de inspanningen van Israël elke dag nog beter worden wat betreft het percentage van de bevolking dat wordt ingeënt:

Deze grafieken zullen er niet zo blijven uitzien, omdat sommige landen zullen wachten met het geven van eerste vaccinaties en prioriteit geven aan het geven van tweede vaccinaties aan de mensen die het al hebben gehad.

Israël lijkt zich echter te hebben gerealiseerd dat het in relatief korte tijd kudde-immuniteit kan bereiken in vergelijking met andere landen en het bereiken van dat doel – waardoor dingen weer bijna normaal kunnen worden – is de moeite waard om er enorm veel tijd en geld in te investeren, en uiteindelijk een koopje wordt waar de economie kan opveren.

Intussen, verbijsterd door de snelle vakkundige Israëlische vaccinatiecampagne, roept in Groot-Brittannië oud-premier Tony Blair op tot een herziening van de vaccinatiestrategie, waarbij hij adviseert om Israël te volgen.

De voormalige premier die vanmorgen op Sky News verscheen, zei dat de limiet op de apotheekdistributie moet worden afgeschaft, dat alle huisartsenpraktijken moeten worden verspreid, en bedrijfsgezondheidswerkers moeten worden ingezet. Het VK kende een goede start, maar de zaken lijken nu achter te blijven.

Blair vervolgde met te zeggen:

We zijn nog niet in het stadium waarin we elk stukje infrastructuur gebruiken dat we zouden kunnen.” Gezien de kosten van lockdown meer dan £ 1 miljard per dag bedragen, is het verbijsterend dat de regering het land niet op een totale oorlogsbasis heeft gezet om deze vaccins sneller af te leveren. Israël heeft gelijk, en we zouden ze moeten kopiëren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Israel isn’t only leading the world in per-capita COVID vaccinations, but it is accelerating its lead” van 3 januari 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelBlair calls for Israeli approach to vaccine distribution” van 3 januari 2021 op de site van GuyNews

♦ een artikel op deze blogIsraël blijft wereldleider op het gebied van vaccinaties tegen Corona” van 28 december 2020 en een artikelBelgië reageerde het slechtst op de coronaviruscrisis in de OESO-landen” van 19 juni 2020

Een gedachte over “Israël is wereldleider op het gebied van COVID-vaccinaties per hoofd van de bevolking

  1. Belgie was koploper in coronaslachtoffers en zoals het er nu uitziet worden ze laatste in het vaccineren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.