Deutsche Welle corrigeert: VN-resolutie 194 geeft géén garantie voor Palestijnen op ‘recht op terugkeer’

Het Israëlische kantoor van CAMERA gaf gisteren aanleiding tot correctie van een Engelstalig artikel in Deutsche Welle waarin ten onrechte werd gesteld dat Palestijnse vluchtelingen volgens Resolutie 194 van de Verenigde Naties het ‘recht op terugkeer’ hebben.

Een artikel van 19 november op de Engelstalige site van Deutsche Welle, een Duitse openbare internationale omroeporganisatie, maakte een fout (‘VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen op de rand van instorten’):

In 2018 stelde president Donald Trump de betaling van de VS uit ten belope van jaarlijkse bijdragen van meer dan $ 300 miljoen, in het algemeen aanstootgevend met VN-resolutie 302, die betrekking heeft op de oprichting van UNRWA, en in het bijzonder met resolutie 194. Krachtens die resolutie krijgen Palestijnen het recht om terug te keren naar hun thuisland – een kwestie die lang een doorn was in het oog van zowel Israël als de regering-Trump.

Er zijn meerdere feitelijke fouten in de tweede zin. Aangezien het werd aangenomen door de Algemene Vergadering, in tegenstelling tot de Veiligheidsraad, heeft de resolutie niet de bevoegdheid om iets te ‘garanderen’. De taal ervan – ‘zou moeten worden toegestaan’ – duidt inderdaad op een suggestie, niet op een garantie. In het deel van de resolutie 194 over vluchtelingen staat:

BESLUIT dat de vluchtelingen die naar hun huizen willen terugkeren en in vrede met hun buren willen leven, dit zo snel mogelijk moeten kunnen doen, en dat er een vergoeding moet worden betaald voor de eigendommen van degenen die ervoor kiezen niet terug te keren en voor verlies of beschadiging aan eigendommen die volgens de beginselen van het internationaal recht of in billijkheid door de verantwoordelijke regeringen of autoriteiten moeten worden vergoed;

En vervolgens:

GEEFT de verzoeningscommissie de instructie om de repatriëring, hervestiging en economische en sociale rehabilitatie van de vluchtelingen en de betaling van schadevergoeding te vergemakkelijken, en om nauwe betrekkingen te onderhouden met de directeur van de VN-hulp voor Palestijnse vluchtelingen en, via hem, met de passende organen en Agentschappen van de Verenigde Naties;

De resolutie bepaalt met name de terugkeer van vluchtelingen (Palestijnse vluchtelingen worden niet gespecificeerd, en daarom is de resolutie evenzeer van toepassing op Joodse vluchtelingen uit Arabische landen) wat betreft hun bereidheid om ‘in vrede te leven met hun buren’, een voorwaarde die niet werd aanvaard door de Palestijnse leiders of de overgrote meerderheid van de vluchtelingen zelf die een beroep deden op Resolutie 194.

Bovendien plaatste de resolutie repatriëring, hervestiging en compensatie op gelijke voet; Wat betekent dat terugkeer een van de mogelijke opties is. Bovendien stelt de resolutie een ‘terugkeer naar hun huizen’ voor, niet ‘thuisland’, zoals geciteerd in het artikel. De Palestijnen hebben nooit een land gehad, ook niet vóór de oprichting van Israël.

Ten slotte riep het grootste deel van de resolutie op tot de oprichting van een verzoeningscommissie, die bijeenkwam in Lausanne, Zwitserland, in 1949. Terwijl zowel de Arabische staten als Israël aanwezig waren, weigerde de eerste om rechtstreeks met de Joodse staat te onderhandelen en verwierp alle overeenkomsten.

Wat betreft de ‘doorn in de zij’, beter bekend als het vermeende Palestijnse ‘recht op terugkeer’, het zijn niet alleen Israël en de regering-Trump die de massale ‘terugkeer’ van miljoenen Palestijnen hebben afgewezen (hoogstens ongeveer 30.000 oorspronkelijke vluchtelingen die nog steeds in leven zijn plus hun miljoenen nakomelingen) in huizen die niet langer bestaan ​​in wat nu Israël is.

Allen die geven om het voortbestaan ​​van Israël, zien een zogenaamd Palestijns ‘recht op terugkeer’ als een existentiële bedreiging. Zoals president Obama had gezegd:

… Als we een tweestatenoplossing willen bereiken, zullen de Palestijnen moeten erkennen dat het recht op terugkeer, zoals ze het historisch hebben begrepen, Israël als Joodse staat zou vernietigen en dat is geen optie.


Bronnen:

♦ naar een artikelDeutsche Welle corrects UN Resolution 194 doesn’t guarantee right of return” van 24 november 2020 op de site van CAMERA.org

Een gedachte over “Deutsche Welle corrigeert: VN-resolutie 194 geeft géén garantie voor Palestijnen op ‘recht op terugkeer’

  1. En dan zjn ze verbaasd dat ze ‘Lügenpresse genoemd worden.

    Eérst slingeren ze met veel bombarie een leugen de ether in om het daarna (als ze al ontdekt worden) met een halve regel, onderaan op pagina 7, te rectificeren.

    Jammer genoeg is het niet alléén de Deutsche Welle, maar de hedendaagse norm van de neutrale media, die ons, domme burgers, moet voorzien van correcte informatie.

    Hierbij vergeleken waren de USSR & DDR amateurs.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.