In Oekraïne marcheren honderden met fakkels ter ere van nazi-collaborateur

Plaatje hierboven: Kiev op 1 januari, 2021. Honderden mensen namen deel aan een bijeenkomst ter gelegenheid van de 112e verjaardag van de geboorte van de Oekraïense politicus Stepan Bandera, een van de leiders van de Oekraïense nationale beweging en leider van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN) [beeldbron: Genya Savilov/AFP]

Honderden mensen marcheerden vrijdag met fakkels in de hoofdstad van Oekraïne als eerbetoon aan een leider die collaboreerde met nazi-Duitsland.

De Israëlische ambassadeur veroordeelde de fakkeltocht vrijdag in Kiev ter nagedachtenis aan Stepan Bandera, en gaf de sterkste berisping tot nu toe door een Israëlische functionaris van het evenement, dat in omvang is toegenomen te midden van het toenemend nationalisme in Oekraïne.

“We veroordelen krachtig elke verheerlijking van collaborateurs met het nazi-regime. Het is tijd dat Oekraïne zijn verleden onder ogen moet zien”, schreef ambassadeur Joel Lion zaterdag op Twitter:

Tijdens de mars zwaaiden veel deelnemers met spandoeken met het symbool van de extreemrechtse Svoboda-partij, wiens leiders vaak antisemitische opmerkingen maakten, en spandoeken met de tekst: “Nationalisme is onze religie. Bandera is onze profeet”, berichtte Pravda Oekraïne.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde Bandera het Oekraïense opstandige leger, wiens mannen duizenden Joden en Polen, inclusief vrouwen en kinderen, doodden terwijl ze samen met nazi-Duitsland vochten tegen het Rode Leger en de communisten.

Uitingen van bewondering voor Bandera en andere medewerkers zijn in omvang en status toegenomen na de revolutie van 2014 in Oekraïne, die het regime van Viktor Janoekovitsj omver wierp te midden van beweringen dat hij een Russische stroman is, en een gewapend conflict met Rusland veroorzaakte.

In Lviv, de geboorteplaats van Bandera, werden ook evenementen ter ere van hem gehouden en bijgewoond door vele functionarissen, waaronder Maxim Kozitsky, het hoofd van de regio Lviv. Hij en andere functionarissen legden kransen op een monument voor Bandera.

♦ Stepan Bandera (1909-1959) was de leider van de Oekraïense nationalisten (OUN) die collaboreerden met de Nazi’s. In zijn programma van mei 1941 stond onder meer te lezen:

Moskali [d.w.z. etnische Russen], Polen en Joden die vijandig tegenover ons staan, moeten worden vernietigd in de strijd, in het bijzonder die zich verzetten tegen het regime, door: hen te deporteren naar hun eigen land, hun intelligentsia uit te roeien, die niet tot enige regering mag worden toegelaten posities, en algehele voorkoming van elke creatie van deze intelligentsia (bijv. toegang tot onderwijs enz.) … Joden moeten geïsoleerd worden, verwijderd van overheidsfuncties om sabotage te voorkomen … Degenen die noodzakelijk worden geacht mogen alleen onder strikt toezicht werken en verwijderd van hun posities voor de geringste wangedrag … Joodse assimilatie is niet mogelijk.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “In Ukraine, hundreds march with torches in annual tribute to Nazi collaborator” van 3 januari 2020 en een artikelUkraine had more anti-Semitic incidents than all former Soviet countries combined” van 28 januari 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogOekraïne viert Nazi-collaborateur en verbiedt kritisch boek over pogromleider” van 28 december 2018 en een artikelOekraïne zegt tegen Israël dat het zich niet mag moeien met het vereren van nazi-collaborateurs” van 11 januari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.