Israël gaat € 5 miljoen besteden om Palestijnse illegale overname van Area C te stoppen

Plaatje hierboven: Het bedoeïenenkamp Khirbet Humsah (ook Khirbet Hamsa al-Foqa genoemd) werd illegaal opgetrokken op een militair oefenterrein in de Israëlische militaire zone in het C-Gebied in de Jordaanvallei en werd vervolgens op 3 november 2020 afgebroken door de IDF [bron]

Israël is van plan 20 miljoen NIS (ca. 5,1 miljoen euros) uit te geven om een ​​einde te maken aan de illegale bouw door Palestijnen en kolonisten in Area C van de Westelijke Jordaanoever.

Maar de primaire drijfveer is om te dwarsbomen wat volgens Israëls rechts een opzettelijk plan van de Palestijnse Autoriteit is om Area C over te nemen door illegaal te bouwen.

Israël’s minister Tzachi Hanegbi van de Likoedpartij zei op donderdag j.l.:

In samenwerking met premier [Benjamin] Netanyahu mobiliseren we ons met volle kracht voor de strijd tegen de vijandige overname van Area C. De regionale en lokale raden in Judea en Samaria zullen een speciaal budget ontvangen om effectieve en vastberaden systemen samen te stellen om het plan van de Palestijnse Autoriteit om feiten vast te stellen te dwarsbomen, in strijd met de wet en de overeenkomsten die ze met Israël heeft ondertekend.

Volgens een gezamenlijk persbericht van de kantoren van Hanegbi en de premier zal het geld onder meer worden besteed aan patrouilles met voertuigen en drones om informatie te verzamelen over illegale landactiviteiten in Area C.

Bij het plaatje hierboven: Onder het mom van humanitaire hulp wordt door de Europese Unie en de Verenigde Naties de Oslo Akkoorden voortdurend geschonden dan wel straal genegeerd. In die illegale Palestijns-Arabische kolonies in Area C, gebied dat conform Oslo II onder het gezag van Israël staat, blijken nogal wat westerse landen actief die op het terrein nieuwe feiten willen creëren met het doel een ‘Staat Palestina’ op te richten zonder dat er een vredesakkoord met Israël wordt betekend.

De rechtse ngo Regavim heeft lang betoogd dat de PA eraan werkt om feiten ter plaatse in Area C te creëren om ervoor te zorgen dat het gebied geen deel kan worden van soeverein Israël. Het heeft met name geklaagd over het gebrek aan handhaving tegen illegale Palestijnse bouw.

Bij gebrek aan onderhandelingen over een vredesakkoord, hebben Israëli’s en Palestijnen hun inspanningen gericht op het behoud van Area C. Velen aan de politieke rechterzijde zijn van mening dat heel dat grondgebied een deel moet worden van soeverein Israël.

Anderzijds zeggen de Palestijnen dat het hele grondgebied binnen de grenzen van hun toekomstige staat zijn. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Naties en de Europese Unie, zijn het daarmee eens, tenzij de PA en Israël een andere reeks grenzen overeenkomen in de context van een tweestatenoplossing.

De Palestijnen, de VN en de EU hebben betoogd dat de Palestijnen weinig keus hebben dan illegaal te bouwen, aangezien vergunningen voor Palestijnse bouw in Area C zelden worden verleend. De VN en de EU hebben financiële steun verleend aan de Palestijnen voor een dergelijke bouw.

De linkse groep B’Tselem antwoordde:

In 2020 zag Israël een scherpe piek in het aantal Palestijnse huizen en infrastructuur dat door Israël werd gesloopt, ondanks een ongekende gezondheids- en financiële crisis. In het licht hiervan is het niet verwonderlijk dat de Israëlische regering nog meer geld vrijmaakt om enkele van de meest kwetsbare gemeenschappen die onder haar militaire controle leven verder lastig te vallen, als onderdeel van haar voortdurende pogingen om hen te verdrijven en hun land over te nemen.

Afzonderlijk rechtse politici en kolonistenleiders bleven druk uitoefenen op Netanyahu om toestemming te verlenen voor 70 buitenposten van kolonisten die de afgelopen drie decennia illegaal waren gebouwd.

Rechts heeft betoogd dat deze gemeenschappen niet illegaal waren, maar eerder jonge gemeenschappen waarvoor het autorisatieproces nooit is voltooid. Ze richtten deze week een protesttent op buiten het kantoor van Netanyahu en eisten dat de regering haar intentie verklaarde om deze gemeenschappen te legaliseren.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael to spend NIS 20m. to stop Palestinian takeover of Area C” van 31 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Israël gaat € 5 miljoen besteden om Palestijnse illegale overname van Area C te stoppen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.