Iran wil tot 20 procent uranium verrijken en breekt zo opnieuw bepalingen van het nucleaire akkoord

Iran heeft de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties verteld dat het van plan is uranium te verrijken tot 20% zuiverheid, een niveau dat het bereikte vóór het akkoord van 2015, op zijn Fordow-locatie begraven in een berg, zei het agentschap vrijdag.

Dit is één van de laatste van verschillende recente aankondigingen door Iran aan het Internationaal Atoomenergieagentschap dat het van plan is de deal verder te schenden, die het in 2019 begon te schenden als vergelding voor de terugtrekking van Washington uit de overeenkomst en de herinvoering van Amerikaanse sancties tegen Teheran.

Deze stap was een van de vele die werden genoemd in een wet die vorige maand door het Iraanse parlement werd aangenomen als reactie op de liquidatie van de belangrijkste nucleaire wetenschapper van het land, die Teheran Israël de schuld heeft gegeven. Dergelijke maatregelen van Iran zouden de pogingen van de verkozen president van de VS Joe Biden om zich opnieuw bij de deal aan te sluiten, kunnen bemoeilijken.

‘Iran heeft het Agentschap laten weten dat de Atomic Energy Organization of Iran van plan is om laagverrijkt uranium (LEU) tot 20 procent te produceren in de Fordow Fuel Enrichment Plant, om te voldoen aan een wet die onlangs door het parlement van het land is aangenomen,’ zei het IAEA in een verklaring.

Vrijdag, verkregen door Reuters, gebruikte soortgelijke bewoordingen bij het beschrijven van een brief van Iran aan het IAEA van 31 december. “In de brief van Iran aan het Agentschap … stond niet wanneer deze verrijkingsactiviteit zou plaatsvinden”, aldus de IAEA-verklaring. Fordow werd in een berg gebouwd, blijkbaar om het te beschermen tegen luchtbombardementen, en de deal van 2015 laat daar geen verrijking toe.

Iran verrijkt bij Fordow al met de eerste generatie IR-1-centrifuges. Iran heeft de limiet van 3,67% van de deal met betrekking tot de zuiverheid waarmee het uranium kan verrijken, overschreden, maar het is tot dusverre slechts tot 4,5% gestegen, veel minder dan de 20% die het behaalde vóór de deal en de 90% die van wapenkwaliteit is.

Het belangrijkste doel van de deal was om de tijd die Iran nodig zou hebben om genoeg splijtbaar materiaal voor een atoombom te produceren, te verlengen tot ten minste een jaar van ongeveer twee tot drie maanden. Het hief ook internationale sancties tegen Teheran op. Amerikaanse inlichtingendiensten en het IAEA geloven dat Iran een geheim, gecoördineerd kernwapenprogramma had dat het in 2003 stopzette. Iran ontkent ooit een programma te hebben gehad.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran Tells IAEA it Plans to Enrich Uranium to up to 20% at Fordow Site” van 2 januari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelIran says has ‘finger on trigger’ to enrich uranium to 20% ‘as soon as possible’” van 2 januari 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Jos De Greef “Iran wil tot 20 procent uranium verrijken en breekt zo opnieuw bepalingen van het nucleaire akkoord” van 2 januari 2021 op de site van VRT NWS