Executie in Iran van man veroordeeld voor moord op 16-jarige leeftijd, trekt aandacht van VN

Iran heeft donderdag een man geëxecuteerd die 12 jaar geleden was veroordeeld voor moord toen hij 16 was, zei een westerse rechtengroep, die veroordeling trok van het VN-bureau voor rechten, dat zei dat het volgens het internationaal recht verboden was.

Er was geen melding van de executie in de Iraanse media en gerechtelijke functionarissen konden donderdag, het begin van het weekend in het land, niet worden bereikt voor commentaar.

Dit is de vierde bevestigde executie van een minderjarige dader in Iran in 2020. De executie van minderjarige daders is categorisch verboden onder het internationaal recht en Iran is verplicht zich aan dit verbod te houden“, aldus het VN-mensenrechtenbureau in een verklaring.

VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten Michelle Bachelet veroordeelt met klem de moord op Mohammad Hassan Rezaiee. We zijn ook ontzet dat deze executie plaatsvond ondanks tussenkomst … met de regering van Iran over deze kwestie”, aldus de verklaring.

Amnesty International zei op Twitter dat Rezaiee naar verluidt was veroordeeld op basis van gedwongen bekentenissen en 12 jaar in de dodencel had gezeten. Personen die zijn veroordeeld voor jeugdmisdrijven zijn regelmatig geëxecuteerd sinds de oprichting van de Islamitische Republiek in 1979.

Volgens de Iraanse wetgeving wordt de leeftijd voor volwassenheid bepaald door de puberteit, 15 jaar voor jongens en 9 jaar voor meisjes, maar een rechter moet de volwassenheid bepalen. Van de verdachte in gevallen van doodstraf. Wanneer er een discrepantie is tussen het nationale recht en internationale wettelijke verplichtingen, hebben de Iraanse autoriteiten zich tot het nationale recht gewend.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Iran Execution of Man Convicted of Murder When 16 Draws UN Condemnation” van 1 januari 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.