Abbas lonkt naar Joe Biden zodat hij zijn terroristen weer royaal kan betalen om te moorden

Plaatje hierboven: Deze drie, correctie twee oude knarren, Joe Biden en Mahmoud Abbas (samen zijn ze 163 jaar oud), beloven samen om er een flinke lap op te geven. Vernieuwing zit er m.a.w. echt niét in en de oude beproefde recepten die nooit gewerkt hebben, worden opnieuw vanonder het stof gehaald. Het wordt dus weer veel van het oude gekende falen …

Met slechts drie weken voordat de verkozen president van de VS Joe Biden het Witte Huis binnengaat, stelt de Palestijnse Autoriteit (PA) een strategie op om de banden met Washington te herstellen na drie jaar boycotten van de regering-Trump.

Het middelpunt van de inspanning zal zijn om de regering-Biden te overtuigen om de congreswetgeving uit 1987 teniet te doen die de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) ‘en haar filialen’ bestempelde als zijnde een “terreurorganisatie“, aldus Palestijnse functionarissen tegen The Times of Israel.

Ze hopen dat dit de weg zal bereiden voor een hernieuwde bilaterale relatie – een waarin Ramallah wordt gezien als een meer gelijkwaardige partner, en die niet geheel verbonden is met het vredesproces met Israël.

PA President Mahmoud Abbas heeft de betrekkingen met de Trump-regering verbroken nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël had erkend in december 2017 en de Amerikaanse ambassade daarheen had verplaatst vanuit Tel Aviv in mei 2018.

Hij verwierp ook preventief Trumps ‘visie’ van januari 2020 voor Israëlisch-Palestijnse vrede. De Amerikaanse regering drong er bij Abbas herhaaldelijk maar tevergeefs op aan om zich opnieuw aan te sluiten bij het vredesproces, en verminderde als gevolg van zijn rejectionisme de overheidsfinanciering voor de Palestijnen drastisch.

Palestijnse functionarissen vertelden The Times of Israel dat een nieuwe bereidheid om de manier waarop zij de toelagen uitbetaalt aan Palestijnse veiligheidsgevangenen, evenals de families van terroristen en anderen die door Israëli’s zijn gedood, te veranderen, bedoeld is om de basis te leggen voor de nieuwe diplomatieke push.

Het gewijzigde beleid zou de toelagen baseren op de financiële behoeften van gevangenen in plaats van op de lengte van hun straf, wat mogelijk een verschuiving betekent van wat lang een knelpunt was voor de tegenstanders van de PA.

De bereidheid om het stipendiumbeleid te wijzigen werd vorige maand voor het eerst gemeld door The New York Times en deze week bevestigd aan The Times of Israel door een Palestijnse functionaris.

De praktijk om uitkeringen te betalen aan degenen die zijn veroordeeld voor het plegen van terreuraanslagen en aan de families van degenen die zijn gedood tijdens het plegen van aanslagen – door sommige Israëlische functionarissen vaak aangeduid als een pay-to-slay-beleid – is door critici aan de schandpaal genageld als een stimulans voor terreur.

Palestijnse leiders verdedigen de betalingen al lang en beschrijven ze als een vorm van sociaal welzijn en noodzakelijke compensatie voor slachtoffers van Israëls hardvochtige militaire rechtssysteem op de Westelijke Jordaanoever.

In het afgelopen jaar hebben functionarissen in de VS en de EU Ramallah gewaarschuwd dat het uitblijven van een inhoudelijke wijziging van het beleid een groot obstakel zou blijken te zijn voor verbeterde relaties, aldus twee bronnen die bekend zijn met de kwestie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Set to amend ‘pay to slay,’ PA hopes Biden will shun law deeming PLO ‘terrorist’” van 31 december 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.