3600 jaar geleden importeerden de Kanaänieten exotisch voedsel naar het land Israël

Plaatje hierboven: Tel  Megiddo, waar overblijfselen van dierlijke botten en bewerkte stenen werktuigen voor het oogsten aangeven dat de landbouw ongeveer 3.000 jaar geleden is toegenomen, zonder duidelijke lokale reden [beeldbron: Bible Walks]

Uit analyse van tanden van individuen die zo’n 3600 jaar geleden in Megiddo woonden, blijkt dat de Israëlische keuken in de bronstijd al exotische voedingsmiddelen bevatte, zoals bananen, sojabonen en kurkuma, een specerij die wordt gewonnen uit de wortelstok van de plant Curcuma Longa.

Onderzoekers kwamen tot deze conclusie na analyse van microresten en eiwitten die bewaard zijn gebleven in het tandsteen van individuen die in de bronstijd en de ijzertijd in Megiddo en Tel Erani woonden. Het bewijs hiervoor is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

De studie werd uitgevoerd door een internationaal team van experts van LMU München, Harvard University en het Max Planck Institute for the Science of Human History in Jena.

De auteurs laten zien dat de Kanaänitische inwoners niet alleen Levantijnse planten aten, zoals kikkererwten, linzen, gerst, tarwe, druiven, vijgen, dadels, maar ook bananen, sojabonen, kurkuma, sesam en andere exotische kruiden, allemaal (behalve de sojabonen en de bananen) typische ingrediënten van de hedendaagse Midden-Oosterse keuken.

Plaatje hierboven: Bewoners van Kanaän in traditionele Kanaänitische kledij volgens een Egyptische hiëroglief [beeldbron: Bible Blender]

Door dit onderzoek is het bewijs geleverd dat niet alleen de mediterrane keuken van oudsher divers was, maar ook dat eeuwen of zelfs millennia geleden exotisch voedsel uit Azië de Middellandse Zee landen bereikte.

“Het bewijs voor handel op grote afstand is niet geheel onverwacht. Het is zeker spannend om het werkelijke bestaan ​​van deze voedingsmiddelen in de zuidelijke Levant te kunnen bewijzen”, zegt Dr. Mario Martin, mededirecteur van de Megiddo-opgravingen.

De herkomst van de vruchten en planten werd bewezen door een gedetailleerde analyse van 18 individuen gevonden in Megiddo en Tel Erani opgravingen, inclusief de analyse van minuscule plantenresten en eiwitten die gedurende duizenden jaren bewaard zijn gebleven in menselijke tandsteen.

De menselijke mond zit vol met bacteriën, die voortdurend verstenen en tandsteen vormen. Kleine voedseldeeltjes raken opgesloten en worden bewaard en het zijn deze kleine overblijfselen die toegankelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

“Iedereen die geen goede mondhygiëne beoefent, zal ons archeologen nog steeds vertellen wat ze over duizenden jaren hebben gegeten!”

Niet alleen was het internationale team van archeologen en experts verrast om te ontdekken dat sesam tegen het 2e millennium voor de gewone jaartelling een basisvoedsel in de Levant was geworden, maar in de tanden van een persoon uit Megiddo uit de 16e -15e eeuw voor de gewone jaartelling, werden kurkuma- en soja-eiwitten gevonden, terwijl een ander persoon (die ongeveer 500 jaar later leefde) uit het Tel Erani gebied, bananeneiwitten werden geïdentificeerd.

Alle drie de voedingsmiddelen hebben zeer waarschijnlijk via Zuid-Azië de Levant bereikt. Bananen kwamen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, waar ze werden gebruikt sinds het 5e millennium voor de gewone jaartelling en kwamen 4000 jaar later in West-Afrika aan. Er is weinig bekend over hun tussenliggende handel of gebruik.

Plaatje hierboven: Farao Thoetmosis III, de zesde farao uit de 18de Dynastie, regeerperiode 1479-1425 v.C., van het Nieuwe Rijk in de Egyptische Oudheid. Na de dood van Hatsjepsoet in 1458 v.C. ondernam Thoetmoses III zijn eerste grote militaire campagne [beeldbron: Amnte Nofre]

Hij vertrok uit Egypte en marcheerde door de Sinaï woestijn via de Gazastrook landinwaarts in de richting van de stad Megiddo, onder christenen bekend als Armageddon. Na maandenlang durend beleg veroverde hij de Kanaänitische stad.

De Slag om Megiddo is waarschijnlijk de belangrijkste veldslag die Thoetmoses III ooit ondernam. Hiermee brak hij de verzetshaarden in de Levant, aka de toenmalige pre-Israëlitische gebieden, Libanon en Zuid-Syrië.

De site van Megiddo in juni 2018
[beeldbron: Bible Walks]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joop Soesan “3600 jaar geleden importeerden de Kanaänieten exotisch voedsel naar het land Israël” van 31 december 2020 op de site van Joods.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.