Een meteoor zou 3700 jaar geleden Sodom en Gomorra hebben vernietigd

Plaatje hierboven: Van deze opmerkelijke zoutzuil aan de Dode Zee wordt gezegd dat het de vrouw van Lot was die veranderde in een zoutpilaar toen zij even omkeek en zag hoe haar ‘zondige’ stad Sodom werd vernietigd door de hand God’s [beeldbron: Pinterest]

Een meteoor die 3700 jaar geleden bij de Dode Zee in de lucht explodeerde, heeft mogelijk gemeenschappen weggevaagd, tienduizenden mensen gedood en de kern van de waarheid aan het oude bijbelse verhaal van omtrent de vernietiging van Sodom en Gomorra verschaft.

Het gebied ligt in het huidige Jordanië, in een 25 km brede cirkelvormige vlakte genaamd Middle Ghor. Het meeste bewijs voor deze gebeurtenis is afkomstig van archeologisch bewijs dat is opgegraven in de stad Tall el-Hammam uit de bronstijd in dat gebied, waarvan sommige geleerden zeggen dat het de stad Sodom is uit de Bijbel.

Archeologen graven al 13 jaar op de site van Tall el-Hamman en hebben behoorlijk overtuigend bewijs gevonden dat het idee van een luchtexplosie ondersteunt. De bevindingen werden op 15 november gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Schools of Oriental Research, door archeoloog Phillip Silvia van Trinity Southwest University.

Ze werden ook gepubliceerd in een document van Silvia en co-auteur en archeoloog Steven Collins genaamd ‘The Civilization-Ending 3.7KYrBP Event: Archaeological Data, Sample Analyses, and Biblical Implications‘.

Tall el-Hammam was een bloeiende stadstaat die Middle Ghor bewoonde. De beschaving had het gebied al meer dan 2500 jaar bewoond. De stad zelf was het administratieve centrum van het koninkrijk en werd beschermd door een ommuring tot 30 m dik en tot 15 m hoog, over een lineaire afstand van meer dan 2,5 km. De muur bevatte meerdere poorten, torens en waarschijnlijk andere verdedigingselementen.

Maar dat alles werd uitgewist toen de meteoor de atmosfeer doorboorde en boven het gebied explodeerde. Bewijsmateriaal verzameld op de site van Tall el-Hammam vertelt het verhaal van de gebeurtenis. Toen de luchtuitbarsting van de meteoor plaatsvond, was er een intens hete en krachtige schokgolf. De schokgolf vernietigde alle nederzettingen in het gebied en verwoestte een gebied van 500 vierkante kilometer.

En het gebied bleef maar liefst 700 jaar na de gebeurtenis onbewoond. Verschillende bewijzen ondersteunen de waarschijnlijkheid van deze gebeurtenis. Silvia en Collins zeggen in hun document dat de vernietiging en de schade aan muren en andere gebouwen in de stad directioneel is, wat het idee van een schokgolf ondersteunt.

In het verleden hebben archeologen zich afgevraagd of een aardbeving de ineenstorting van de regio had kunnen veroorzaken, maar een aardbeving zou niet het soort richtingsschade hebben veroorzaakt dat de overgebleven bouwwerken en vestingwerken vertonen.

Archeologen vroegen zich ook af of een aardbeving die brandende petrochemische uitbarstingen veroorzaakte, de vernietiging had kunnen veroorzaken. Deze verbranding zou de dikke lagen as bij Tall el-Hammam hebben verklaard, maar verklaart niet de ‘grootschalige afwezigheid van getrommelde moddersteen die typerend zou zijn voor schade door aardbevingen’, aldus de krant.

Archeologen hebben het gebied 13 jaar lang bestudeerd om meer bewijs te vinden om de plotselinge gebeurtenis te verklaren, en volgens Silvia en Collins hebben ze het gevonden. In de stad werd een aardewerkscherven gevonden waarvan de ene kant tot glas was gesmolten. Alleen extreme hitte kan dat.

Bij onderzoek kwamen zirkoonkristallen aan het licht in een luchtbel in het glas die alleen gevormd konden zijn bij temperaturen boven de 4000 graden Celsius. Bovendien is de laag gesmolten klei die in glas veranderde slechts 1 mm, niet de volledige diepte van de scherf. Dit duidt op slechts een korte uitbarsting van intense hitte, in plaats van langdurige blootstelling door bijvoorbeeld brandende petrochemische uitbarstingen.

Opgravingen in Tall el-Hammam

Het onderzoeksteam concludeerde dat de scherf minder dan een paar milliseconden werd blootgesteld aan temperaturen tussen 8.000 ° C en 12.000 ° C. Dat ondersteunt zeker het idee van een luchtexplosie. Onderzoekers op de site vonden ook een zogenaamde ‘smeltsteen’ die meer dan 600 gram weegt.

Het is een agglomeratie van drie verschillende gesteenten die door extreme hitte aan elkaar zijn gesmolten en bedekt met een laag glas. Dit bevatte ook zirkoniumkristallen en bij verdere analyse van het smeltgesteente werd geconcludeerd dat het waarschijnlijk enkele seconden aan temperaturen van 12.000 graden Celsius was blootgesteld.

Het laatste bewijsstuk betreft wat er na de verwoesting met het Tall el-Hammam-gebied is gebeurd. Deze regio wordt beschouwd als het best bewaterde landbouwgebied in de regio, maar nadat de stadstaat Tall el-Hammam was verwoest, bleef het gebied ongeveer 700 jaar onbezet.

Wat had dit kunnen veroorzaken als de extreme hitte van de luchtstoot maar een paar seconden duurde? Het antwoord ligt volgens de onderzoekers in de bodem. Zes monsters van boven, door en onder de bodemlaag uit de tijd van de gebeurtenis werden geochemisch geanalyseerd.

De resultaten toonden ‘zout- en sulfaatgehaltes> 6% (60.000 ppm) in de aslaag en> 5% (50.000 ppm) in de grondlagen direct boven en onder de aslaag’, aldus de krant. De bron van deze verontreinigingen moest de Dode Zee zijn, die grenst aan het Middle Ghor-gebied.

De twee wetenschappers zeggen dat de enorme schokgolf en hittegolf niet alleen de nederzettingen hebben vernietigd, maar dat de schokgolf een laag zout op de bovenste grond heeft afgezet, waardoor deze werd vernietigd en de landbouw honderden jaren lang niet meer kon worden ondersteund.

Er is slechts een zoutgehalte van 12.800 ppm nodig om te voorkomen dat tarwe kiemt, en een zoutgehalte van 17.900 ppm om te voorkomen dat gerst groeit. Die drempels werden gemakkelijk overschreden. Er is ander bewijs dat de theorie van de luchtuitbarsting achter Tall el-Hammam ondersteunt.

Meteoorluchtuitbarstingen zoals Chelyabinsk en Tunguska hebben dezelfde kenmerken van meteoorluchtuitbarstingen die Tall el-Hammam heeft. Deze omvatten hoge niveaus van platina, een hoge incidentie van magnetische bolletjes en ook een hoge incidentie van zogenaamde scoria-achtige objecten (SLO’s).

De onderzoekers concludeerden dat een luchtstoot met een opbrengst gelijk aan een kernkop van 10 mt ongeveer 1 km boven de noordoostelijke hoek van de Dode Zee plaatsvond. Ze zeggen dat dit al het bewijsmateriaal dat in Tall el-Hammam is verzameld voldoende verklaart.

De verwoesting van Sodom en Gomorra volgens de Bijbel


Bronnen:

♦ naar een artikel van Evan Gough “A Meteor may have Exploded in the Air 3,700 Years Ago, Obliterating Communities Near the Dead Sea” van 4 december 2018 op de site van Universe Today

♦ naar een artikel van Todd Bolen “Arguments Against Locating Sodom at Tall el-Hammam” van 27 februari 2013 op de site van Bible History Daily

Een gedachte over “Een meteoor zou 3700 jaar geleden Sodom en Gomorra hebben vernietigd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.